Translate

събота, 10 май 2014 г.

Създайте ателие за подвързии | dLambow

Ателие за подвързии - доходи от книжна работа

Нужно ли е изготвянето на подвързии?

Изготвянето на подвързии за различни печатни материали е добра възможност да си осигурите допълнителен доход с книжна работа, особено ако имате ателие и за други услуги, свързани с книжна работа, като набор на текстове, оформяне на дипломни и курсови работи, копирни услуги, подготовка на печатни рекламни материали, презентации и др. п. по същество, това може лесно да се превърне в лек и приятен семеен бизнес, който при това е нужен на много
  • - ученици,
  • - студенти,
  • - нотариуси,
  • - библиотеки,
  • - преподаватели,
  • - фирми.


В миналото изготвянето на подвързия е било истинско изкуство, практикувано под формата на занаят. Особено популярни са били т.н. кожени подвързии, предназначени за луксозни печатни издания, книги - библиографска рядкост, но и за много други случаи на книжна работа. Днес всичко това се прави с т.н. спирални подвързии, с помощта на подвързачка - машина за перфориране и подвързване с пластмасова или метална спирала, като преди това отпред и отзад на подвързвания материал се поставят картонени или PVC корици.
Доходи от книжна работа с ателие за подвързии
Ателие за подвързии

Малък бизнес с ателие за подвързии.

В англоезичния свят тази работа е разпространена под наименованията
  •  Hardcover,
  •  Hardback,
  •  Hardbound,
  •  Stapled,
  •  Spiral binding.
Но нека да видим какъв би бил потенциалния пазар за такава дейност и кой би се възползвал от евентуални услуги по подвързване?
  • - Всеки ученик трябва да развива теми, курсови и дипломни работи.
  • - Всеки студент подготвя по няколко курсови работи и теми на семестър, а освен това прави и дипломен проект.
  • - Преподавателите подготвят и издават курсове, лекции, доклади.
  • - Нотариусите създават, водят и постоянно допълват нотариална книги.
  • - Фирмите водят протоколни книги от заседания на бордове на директорите, на общите събрания на съдружниците и акционерите. Завеждат и актуализират акционерни книги и регистри на дружествените дялове.
  • - Кооперациите водят регистри на кооперативните дялове и участия.
  • - Общинските съвети водят и архивират протоколи и решения от своите заседания.
  • - Оценителите изготвят оценителни доклади.
  • - Адвокатите правят правни анализи и други правни доклади.
  • - Сервизните техници издават и водят технически паспорти.
  • - Библиотеките събират вестниците и списанията в месечни и годишни томове ....
И всичко изброено до тук (без това да изчерпва всички нужди), се нуждае от една или друга форма на подвързия. Изводът се налага от само себе си: това е един голям пазар, с големи възможности за доход и с добри перспективи за развитие именно като обособено ателие за подвързии, широко рекламирано и разгласявано като малък семеен бизнес.

Видове подвързии.

Искам веднага да подчертая, че в тази идея за доходи не става дума за т.н. кожена подвързия, нито развиваме технология по нейното изготвяне, която между другото не е никак лесна и проста и се учи от майстор поне няколко години - това действително е престижен занаят с доста сложна и скъпа технология на работа. Тук ще Ви запозная със значително по-опростени и съвременни технологии за работа, които са и многократно по-евтини и по-ефективни. И така да започнем с

Вариант №1 - странична подвързия с телбод:

Ще Ви е необходим обикновен, но здрав (як) телбод, картон за корица, резец за рязане и самозалепващо хартиено или PVC фолио за облепване. За този случай ключов фактор е да намери здрав, професионален телбод и в никакъв случай да се главоболите с евтините имитации на такъв, продавани в повечето търговски обекти за канцеларски материали.

Много просто ще разберете дали Ви върши работа - носете със себе си едно тесте от 20 - 30 листчета и искайте да Ви демонстрират дали предлагания телбод ще успее да го перфорира и прихване. В повечето случаи телчето ще се изкриви и сплеска, без да е постигната целта на подвързването. Тук от значение и качеството на телчетата. Ако те са направени по „икономично" от некачествена и мека стомана, даже и добър телбод да имате, едва ли ще Ви бъде от полза.

Съберете и подредете 10-тина листа от примерна "курсова работа". Отгоре и отдолу поставете картонени парчета, изрязани с резеца на размера на листовете и щипнете  отляво така създадения пакет с телбода на 3-4 мм от ръба, на три места - в горния и долния край и по средата. Изрежете ивица самозалепващо фолио с ширина 2 см и дължина с 1-2 см по-голяма от височината на курсовата работа.

Отделете предпазната основа и залепете фолиото на 1 см от ръба, така че да покриете телчетата от предната част на подвързията. Незалепената част прегънете, така че да я залепите на гърба, където също да покриете телчетата. Изрежете стърчащите краища на лентата и подвързията е готова. Повторете тази процедура за тренировка 8-10 пъти, с различни по размер листове и ще усвоите технологията за подвързване с телбод.

Вариант №2 - централна подвързия с телбод:

Ако материала за подвързване е до 10 листа, работа ще Ви върши сравнително по-обикновен телбод и с него бихте могли да започнете. Но ако се налага да подвързвате материали с дебелина 20-30-50-100 листа, ще се наложи да се сдобиете с доста по-масивен  и як телбод на цена от около 25-50 лв. Тази покупка можете да съчетаете с още една опция - телбодът да има дълго рамо, което ще Ви позволява да подвързвате книги, брошури и списания като ги телбодирате по средата им. Разбира се това допълнение ще оскъпи покупката Ви до около 85-100 лв., но цената си заслужава, защото ще Ви даде още една възможност да увеличите технологичните си възможности за подвързия поне с още около 100%.

Картонът (кориците) има голямо значение за добрия външен вид на подвързията и за крайната цена. Най-евтиния картон може да получите от печатниците. Там ще Ви нарежат едностранен хромерзац картон, на желания от Вас размер, на цена 3-7 стотинки за 1 лист А4 (21-30 см). За подвързия може да ползвате също различни цветни картони, специален бял картон за корици "Оptimal", разноцветни набори от картони, наподобяващи кожа. Цените варират от 15 до 30 лв. и повече за пакет от 250 бр. от формат А4.

Разбира се, Вие основно трябва да се запасите с евтиния картон, защото напоследък цената е основния критерий на пазара за подвързии. Как да направите подвързия с централно телбодиране. Горе-долу, по същия начин - съберете листовете, поставете корицата. Тук решаващо е дългото рабо на уреда, с оглед да сте в състояние да стигнете до средата на страниците. Стръскайте и подравнете добре страниците, поставете ги с телбода с корицата нагоре и щипнете на две места - телчетата трябва да влизат от към корицата и да се затварят отвътре.

Сега прегънете подвързаните листове на две и с ушите на ножичка сплескайте добре ръба, за да не отзява брошурката. При прегъването листовете ще се подредят на пирамидка - вътрешните ще са най издадени, а кориците - най-прибрани. Този недостатък се отстранява с нож. Слагате брошурката в гилотината и обрязвате на 1 - 2 мм, така че страниците да станат като отсечени, а не на пирамидка. Мисля, че и това не беше сложно, а има клиенти за него.

Вариант №3 за подвързия със пластмасови спирали:

Ще са Ви необходими:
  • - специална машинка за подвързия,
  • - пластмасови спирали с различен диаметър от 4-6 мм до 20-35 мм,
  • - картонени корици за гръб и
  • - прозрачни PVC корици за челната страна.
Крайъгълният камък на този вариант е машинката - тя е с размери 30 х 40 см и ако добавите още толкова за работна площ (едно малко бюро) е идеално за спокойна подвързачна работа. С машинката се правят две операции - първата е перфорацията на листовете и втората е отваряне на спиралата, нанизване на хартията и затваряне на спиралата.


Бизнес с професионално подвързване на документи.


Подвързачни машини.

Съществуват няколко разновидности на тази машинка:
  • - елементарна,
  • - офисна и
  • - професионална,
като съответно варират и цените 800 лв. - 120 лв. - и до над 500 лв. Във Вашия случай не Ви съветвам да се спирате на елементарния вариант (много лесно и бързо може да се повреди), изключвам професионалния вариант, като ненужен и скъп и Ви насочвам към някоя от средните и стабилни модификации за покриване потребностите на средно натоварен офис. Към горните суми трябва да предвидите около 20-30 лв. за първоначално зареждане с различни по диаметър и цвят спирали и още толкова за задни и предни корици.

Финансиране на бизнес ателие.

Има различни варианти за осигуряване на необходимите финансови средства за разкриване на ателие за подвързии:
  • - 1) Лични спестявания;
  • - 2) Заеми от близки и познати;
  • - 3) Заем от правителствени фондове за насърчаване на заетостта;
  • - 4) Заем от банка;
  • - 5) Собствени средства от дейността Ви, като започнете постепенно, с обикновен телбод, след това - специален телбод и тогава да спестите за спирална подвързачка.
Добре е все пак, за този вид подвързия да разполагате със самостоятелно помещение, но за начало можете да наемете част от помещение, щанд в магазин или офис, а разбрахте че и в къщи е възможно да отделите 1 кв. метър за това, стига да е удобно да приемате клиенти. В крайна сметка едно помещение 2 х 2 м Ви е достатъчно да поместите една работна маса, стол и етажерка за консумативите. При това няма да е нужно да имате специални разрешителни като за за заведение за хранене и закуски.

Регистрация на дейността.

Естествено ще е необходимо да имате регистрация като фирма или значително по-евтиния и бърз начин - като самоосигуряващо се лице. В данъчната служба (НАП) ще трябва да регистрирате касов апарат, който бихте могли да закупите "втора ръка" за около 80 - 150 лв. + още толкова за обновяването му или около 250 лв за нов. До тук описахме 50% от работата. Останалите 50% от усилията Ви по създаването на печелившо Ателие за подвързии, което да Ви осигурява доходи от книжна работа, трябва да са насочени към грамотна, настойчива и постоянна реклама и привличането на постоянни клиенти (библиотеки, учащи, нотариуси, фирми).

-------------------


15 коментара:

  1. Освен със спирали, известен, но по-малко популярен е метода за подвързване с пластмасови гребени. Предимството на това подвързване е във възможността да се притиска плътно подвързваната хартия, докато при спиралите тя стои доста свободно.

    ОтговорИзтриване
  2. Подвързиите със спирали от пластмаса са идеалния избор създаването на различни бизнес отчети, презентации, обзори, инструкции, ръководства и даже - за календари.

    ОтговорИзтриване
  3. Подвързването с пластмасови спирали е една от задължителните форми за оформяне на официални документи, доклади и др.п., но това е важно също и при съхранението им в деловодството на организацията, както и за правилното им класифициране, за по-лесно търсене и намиране.

    ОтговорИзтриване
  4. Обърнете внимание, че подвързия с пластмасови спирали може да се прави само с помощта на подвързачна машина, поради две причини: 1) нужно е разпробиване на хартията за подвързване и 2) нужно е едновременно отваряне на всички елементи на спиралата, за да може в тях да се поставят разпробитите вече листове и тогава, с едно движение спиралата се затваря и документа е готов. „Спирала" е условно казано.

    ОтговорИзтриване
  5. Има различни модели подвързачни машини за спирално подвързване - от аматьорски (които те е страх да пипнеш, за да не се повредят) до професионални, на които е възможно да се перфорират наведнъж по 20 - 30 страници за подвързване. Разумния вариант е да започнете с подвързачка от среден клас, а тя е много вероятно да Ви обслужва поне 10 - 15 години, макар че според счетоводни изисквания, се амортизира за 5 години или по-малко време.

    ОтговорИзтриване
  6. Количеството на страниците, които могат да се подвържат с конкретна конструкция машини за подвързване, зависят от плътността и дебелината на хартията, големината на спиралите и конструктивните особености на машината. Във всички случаи, това е механична конструкция с фини машинни елементи и не бива да се претоварва, поради опасност от счупване или друг вид повреди.

    ОтговорИзтриване
  7. Подвързващите машини предлагат възможности за се борави с различни видове и формати хартия, чрез нагласяне на геометричните параметри на разпробиването. Добре е добре да владеете всички възможности на машината, за да сте в състояние да се справяте с различните изисквания на клиентите по отношение вида на подвързията.

    ОтговорИзтриване
  8. Изготвянето на подвързии се основава на различни техники, като се започне от традиционните кожени подвързии (граничещи със създаването на изкуство) и се стигне до съвременните спирални подвързии, използващи се повсеместно при създаването на бизнес документи, презентации, курсови и дипломни работи и др. документи. Последния вид подвързване е здраво и трайно, освен това позволява лесно и удобно боравене със съответния документ и му придава делови вид.

    ОтговорИзтриване
  9. В днешно време подвързия с пластмасови спирали се прави повсеместно - в офиса, на училище и в университета, различни материали за дома. По този начин могат да се свързват всякакви документи, като курсови и дипломни работи, доклади, презентации, мемоари, статии и други подобни. Заслужава си при това разнообразие да сте на пазара и да предлагате подобни услуги, стига да се позиционирате добре и правилно да разработите дейността. Скоро ще разберете, че ще имате доста постоянни клиенти.

    ОтговорИзтриване
  10. Освен т.н. „спирална" подвързия с пластмасови спирали от различен диаметър, има такава и с метални спирали, с пластмасови гребени от различен вид и конструкции, подвързии с телбод и т.н. С течение на времето е добре и Вие да усвоите по-широк асортимент от такива техники за подвързване, понеже това ще разшири клиентската Ви база, а оттам и възможностите за доходи.

    ОтговорИзтриване
  11. Какво трябва да се отчита преди всички при подвързии с пластмасова спирала? На първо време е важно количеството на листовете, които ще се подвързват в свитък, т.е. дебелината на подвързията, защото това определя използването на различни по диаметър спирали от 4 мм до 35 - 50 мм в диаметър. Много листове с малка спирала е невъзможно да се прихванат, а обратното - малко листове с голяма спирала е нефункционално и даже грозно.

    ОтговорИзтриване
  12. Има различни класове подвързачни машини с пластмасови спирали. Някои от тях са съвсем елементарни и евтини, а други имат по-професионални качества и здравина. От това зависи и една от основните операции при подвързването - перфорирането на хартията. В по-слабите машини могат да се перфорират едновременно по-малко листи 3 - 4, докато в по-здравите професионални изпълнения едновременно ще може да перфорирате до 20 - 30 страници. От това се определя производителността на процеса. Ако очаквате голямо търсене на услугата или голям обем на подвързачните операции, добре де си подберете по-професионална и здрава машина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още на пръв поглед ще може да различите истинските подвързачни машини от по-слабите имитации. Първите изглеждат стабилни, в състояние са перфорират с един ход повече листове хартия, дават по-голяма производителност и са по-надеждни против повреждане. Този вид са подходящи за по-натоварена офисна работа или ако смятате да извършвате услуга за други хора и фирми. Ако подвързачката Ви е нужна само за лична употреба и нямате голям обем работа, може да се разминете и с някоя от по-евтините модификации, с уговорката и условието, че няма да я форсирате с перфорирането на много листи едновременно. При добро отношение към нея, може да Ви върши работа доста години напред.

      Изтриване
  13. Ако имате сериозни намерения да се фокусирате върху бизнеса с осъществяването на подвързии, тогава въпроса с производствената мощ става съществен. В този смисъл, вероятно, ръчните подвързачни машини няма да Ви осигуряват необходимата продуктивност, което ще наложи да се сдобиете с доста по-скъпите, но и по-производителни електрически подвързачки. Но това е за случаи на специализация, излизащи доста далеч от обичайните изисквания при обичайна офисна работа или в случаите на извършване на подвързачни услуги. Ако се доберете до договори с издателства, определено ще Ви е необходимо доста по специализирано и по-производително оборудване и технологии.

    ОтговорИзтриване
  14. Размерите на документите варират в големи граници, но болшинството от тях могат да се подвързват със спирали с диаметър от 6 да 18-20 мм. Друг е въпроса, ако Ви възложат значителна по обем работа - тогава ще срещнете забавяне и затруднение с перфорирането на страниците. В този случай, ако имате такива индикации за много работа, е добре да имате по-професионална подвързачка, по-яка и с по здрави зъбци за разпробиване. По-офисните изпълнения може да не издържат на голямо натоварване, особено ако се опитвате да разпробивате по-големи количества листи.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.