Translate

петък, 16 май 2014 г.

-Услуги като такси диспечер с работа от къщи.

Професията транспортен диспечер.

Такси диспечер

Определено можем да говорим за професия на такси диспечер, която позволява в някои от случаите, с помощта на малко телефонно оборудване и известен опит в комуникацията с хора и организацията на транспортната дейност, човек да си създаде изцяло работа от къщи. Разбира се, обичайният начин да се осъществява тя в момента е от канцеларията на таксиметровата служба и под егидата на общ работодател, който организира и направлява всичко.

Самостоятелна работа с телефон.

Ако все пак се вгледаме в по-широк хоризонт, по света могат да се изтъкнат не един или два примера за тази професия (понякога като транспортен диспечер, друг път като домашен секретар), като вид надомна работа. Разбира се, във всички тези случаи не може да се работи по модела на трудов договор към един работодател, а обратното -  работи се самостоятелно, при това не само за една фирма, а чрез създадената организация се обслужват заявките на повече такива - нещо като застрахователните брокери, но в случая се обслужват заявките за таксиметровия транспорт.

Такси брокер.

Ако се опитаме да вникнем по-дълбоко в същността на тази дейност като работа от къщи, то ще установим, че освен за „такси диспечър", в случая можем да говорим и за „такси брокер". Макар някои хора да си мислят, че по същество тази дейност се свежда до диспечиране само на пътническите таксиметрови превози, и то най-вече в рамките на по-големите градове, всъщност, възможностите за диспечерско обслужване са доста по-широки, като освен пътнически превози в града, съществуват междуградски такива, а също и товарни таксиметрови услуги в рамките на града и междуградски.

Доходи от организация в транспорта.


Пътувания на студенти.

Да речем за пример можем да посочим студентите, на които се налага често да пътуват от къщи до своя университет и обратно, като за целта се събрат по 4 - 5 (според вида на използвания автомобил) за съвместно пътуване с една кола и разпределяне на разходите. Разбира се, ще са нужни организаторски способности, защото не винаги ще е изпълнимо за всичките 4 - 5 колеги да пътуват по едно и също време, в едни и същи дни. Затова тук идва ролята на такси диспечъра, който цели да събере пътници за пътуване от по-широк кръг от хора, потенциални клиенти (не само студенти).

Товарни превози и таксита.

Товарните превози, осъществявани от товарни таксита или даже от цели транспортни фирми, са също добра идея за случая, особено когато товарите са инцидентни, малки и разнопосочни и се налага да бъдат групирани за по-ефективното им осъществяване. В заключение може да се каже, че това е идеята за работа от къщи като такси диспечър се състои в това, да се получават обаждания на клиенти за осъществяване на превоз и насочването им към свободните в момента автомобили за поемане на поръчката, както за пътници, така и за товари, както за градски условия, така и за междуграски превоз. Останалото е въпрос на предприемчивост и добра организация, но не го разбирайте като „лесно", а като възможност.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

7 коментара:

  1. Диспетчър (англ. dispatcher от англ. to dispatch — отправям) — това е вид особен сътрудник във фирма, който осъществява следене и управление движението на транспортни средства или оборудване за тях, като при това отговаря за получаването и предаването на съобщения и записването на цялата постъпваща транспортна информация

    ОтговорИзтриване
  2. В по-широк смисъл, диспечър е длъжностно лице, отговарящо за координацията някакви действия в определена сфера. Отличително свойство тук е стичането към диспечъра на голям обем информация от периферията на системата, която се структурира, преработва и по-нататък се предава в нужните направления за управленско използване.

    ОтговорИзтриване
  3. На кого изпраща информация диспечъра?
    Например: приема по телефоните заявки на жителите от града и ги пренасочва към свободни таксита. Но ако е диспечер в транспортна фирма, може да координира движението на транспортните средства на фирмата с цел осигуряване на правилни маршрути е ефективност на услугите.

    ОтговорИзтриване
  4. Диспечер има и се ползва също и в полицията, като неговата работа е да координира действията на служителите в министерството и най-вече на полицаите да поддържат реда и да залавят престъпниците, след получаването на сигнал за престъпление.

    ОтговорИзтриване
  5. Диспечър в енергетиката.
    Диспечър, като професия, има не само в транспорта, но и в енергетиката, където той се занимава с регулиране на всички енергийни процеси. В сферата на неговата дейност влизат контрола на качеството на електроенергията, осигуряването устойчива работа на енергосистемата, извършване на оперативни превключвания, ликвидация на аварийни състояния, управление генерирането на активна и реактивна мощност на станцията и др.п.

    ОтговорИзтриване
  6. Професията на диспечер е характерна и за авиацията, при това там тази длъжност е много важна. Диспечерът осигурява координацията на движението на въздушните средства в единно въздушно пространство, с цел да се гарантира тяхната сигурност. Задачите му значително се усложняват при лошо време и ниска видимост поради мъгла, дъжд, снеговалеж и т.н.

    ОтговорИзтриване
  7. Работата на диспечър в морско или речно пристанище е осигурява координацията, заедно с лоцманската служба и в съответствие с изискванията на ръководството на пристанището. Подхождане или отхождане от кея, преместване на друг кей, вътрешен или външен рейд на корабите с цел осигуряване на безопасност и максимална производителност.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.