Translate

вторник, 10 юни 2014 г.

Можем ли да изкараме пари с надомна работа, като си седим в къщи?

Традиционното разбиране за понятието „надомна работа" не носи доходи.


„Седенето в къщи" не е трудова функция.

Пари с надомна работа можем да изкараме, но определено това не може да стане със "седене" в къщи, а като работим с необходимата упоритост и оправност, каквито не са присъщи за друг вид работа по трудов договор за даден работодател, по простата причина, че в случая такъв липсва или по-скоро ние сами се наемаме и и играем ролята и на работодателя. А когато се изпълняват две трудови функции и работа е двойна. Според различни изследвания на авторитетни печатни издания (Стандарт и др.), вече над половин милион българи изкарват пари с надомна работа, въпреки упоритите опити на някои медии да ни вменят, че това е незаконно.

Докога ще сме най-бедните хора в Европа?

Всъщност, незаконно е да отправяш обвинения и да раздаваш лопатени присъди, без да си Върховния съд на Р. България или даже поне обикновен съдия. Но ще трябва още доста време да мине и още доста години напред Евростат да ни обявява за най-бедните хора в Европейския съюз, докато стане очевидно, че надомната работа е почти единствения реален начин за увеличаване доходи ни, особено в условията на все повече разрастващи се финансови и икономически кризи, на които започва да не им се вижда края. Все още малко хора разбират, и това изцяло се отнася и за всякакъв вид управляващи и политици, че съвременната криза е криза на "реалния" материалния свят, който все повече се изчерпва, в т.ч. и откъм възможности за осигуряване на работа.

Разбирането за виртуална заетост е перспективно за доходи.


Виртуалният свят предлага работа.

Това основно се дължи на все по-голямата автоматизация и компютеризация в производството и изнасянето на производства в зад граница и основно в Китай, където явно условията за това са най-добри. От друга страна, почти никой политик (от които зависи икономическата политика на една държава) все още не може да „стопли", че виртуалния свят (който между другото си съществува още от зората на човешката цивилизация) в последните години търпи революционно развитие. С интернет работя от 11 - 12 години и до скоро си мислех, че потребителите са около и малко под 1 милиард души по земното кълбо. А наскоро стана дума, че те вече са почти 3 милиарда.

Растящ пазар на гребена на вълната.

От трета страна, много бизнес консултанти и мениджъри знаят, че даже и да не си кой знае какъв корифей в сферата на определен бизнес, при растящ пазар, даже ако си само в бизнеса, това е достатъчно пазара да те издига нагоре. Затова и почти всички съвременни политици си мечтаят за "растеж", а само нашия президент добавя и "развитие". Така, когато има растеж, всичко е лесно - има работа, има заплати, има данъци, държавата взема и гарантира заеми, за да дава още заплати и нещата вървят. Т.е. това положение е известно като "да яхнеш гребена на вълната". Но от 2008 г. както вече писах няколкократно, тези гребени и вълни като че ли попресъхнаха, макар много да ги чакаме и да им се надяваме )надеждата била много добър спътник, но лош съветник).

Виртуални доходи от интернет.

Истината обаче е съвсем друга! Вълни има, растеж има, но ние не ги виждаме или поне не сме в състояние да си ги представим. Нещо повече, точно в момента се случва една от най-големите вълни в човешката история (за каквато сърфистите от цял свят си мечтаят) и тя се нарича интернет. Независимо от всички кризи в реалния свят, живот и материална работа, с всичките им кризи и трагедии поради уволнения, съкращения и фалити (при това на цели държави) интернет си е някъде встрани от тази трагедия, и като че ли напук на случващото се, от година на година, бележи все по-голям ръст и развитие. Но как да свържем интернет с понятието за работа, след като свързващото звено "надомна работа" според вездесъщия "закон" на шоуменщината е поначало обявено за престъпление и никой уважаващ себе си политик не намира за нужно да опровергае или отмени този закон.

Пари могат да се печелят с лично предприемачество и собствен бизнес.


Онлайн Клондайк за доходи от мрежата.

Затова нещата, напълно в традициите на надомната работа, са оставени в ръцете на самите надомници (проблемът на давещия се, си е негов личен проблем). А това означава, че днес сме почти като в ситуацията на Клондайк - златната треска отпреди повече от 100 години, като в случая златото, чиято цена постоянно расте, се нарича интернет. Е, влезте с работа в интернет и пазара сам ще Ви вдига нагоре, защото в интернет растежа е висок, стабилен и перспективен. Въпросът е, че това не означава да играете игрички, ферми и други подобни, а да правите бизнес.

Правене на бизнес не означава храчене, а печелене на пари.

Обяснявам, много хора си представят правенето на собствен бизнес, като да харчат пари. Те така и казват - "Пари ми дай, а не акъл, че да ти покажа как се прави бизнес." Всъщност на такива хора цяла торба с пари да им дадеш, единственото, което могат да ти покажат е как се харчат пари. Те изобщо не могат да разберат, че "правенето на бизнес" не означава харчене, а ПЕЧЕЛЕНЕ на пари. И те цял живот това правят - харчат пари. Понякога свои, понякога взети назаем или още по-лоши - в кредит. За да установят, че като изхарчат парите, бизнеса свършва. Но как да си признаят, че са сгрешили? И започват заклинанията, че някой друг им е виновен, че нещо им пречи непреодолимо, че някой специално им е спретнал заговор за да се провалят и т.н.

Осигуряването на лична заетост с надомна работа зависи от нас самите.


Трябва ли ни оправдание или развитие е истината?

Неща, с които се търси ефекта на оправдание, но не и на развитие и постигането на резултат. Затова мисля, че вече е време все повече хора да осъзнават, че така бленувания растеж от доста години вече се случва, пред очите ни, и че точно сега онлайн революцията е най-голяма. Друг е въпроса, дали сме подготвени за нея. Във всеки бизнес, реален или виртуален, има едно основно правило "Продай, преди да купиш!" или казано по-разбираемо "Намери потребност и я удовлетвори." за да печелиш пари. А това не звучи като "Пари ми дай, а не акъл." Значи, бизнес се прави не с пари, а с "акъл", но ако човек до сега е пропуснал тази подробност, а иска бързо да навакса, единият от вариантите е да си закупи готово ръководство за доходи от писане в интернет.

14700 свободни работни места в интернет.

Другият вариант, ако е скъп на триците, а евтин на брашното, е час по-скоро да се запрята за работа, че има доста да наваксва. Защото истината е, че в момента има поне 14700 незаети свободни работни места само от писане в интернет и те си стоят така, свободни, защото няма кой да ги заеме. На съвременната образователна система й трябват поне 15 - 20 години (според думите на Министъра) да се реформира и да включи адекватно интернет професионално обучение в образователната си програма. А дотогава тези 14700 свободни работни места могат да се заемат само с лична инициатива, самоподготовка и с адекватна консултантска помощ (която, обаче се заплаща) и тогава става съвсем реално да се изкарват пари с надомна работа, но не със „седене в къщи", а като залягаме пред компютъра и интернет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.