Translate

неделя, 7 декември 2014 г.

------

Тази тема: "Производство на шафран (saffron) от шафранов минзухар."
се премести на този адрес:
http://zemedelie1.blogspot.com/2017/09/saffron.html

9 коментара:

  1. Малко философско разсъждение за шафрана. Обикновено живота е еднообразен, сив и скучен. Дните си приличат един на друг. Такава е и храната. Можем да живеем, плувайки по течението - без цели и много размисли. Но веднага щом човек придобие свой светоглед или започне да изразява себе си чрез творчеството, всеки ден се напълва със смисъл, животът се напълва с цветове, а храната с вкус. Да се живее без философия е възможно. Подправките също не са самостоятелна храна, още по-малко - шафрана. Всяка храна може да се изяде без подправки. Но какво осъзнаването на живота, го напълва с цветове, като и подправките и шафрана могат да предадат вкус на това, което няма вкус и намират сила в това, което няма сила. От тази гледна точка, царят на подправките се нарича Шафран.

    ОтговорИзтриване
  2. Това са тъмно червени, премесени с жълто тичинки, които имат своеобразен, изискан вкус, но също притежават и лечебни свойства. Даже и съвсем малко количество, употребено в храната като подправка, се усеща. Неговият аромат е тънък и приятен, а специфичният му вкус е невъзможно да се обърка.

    ОтговорИзтриване
  3. Както Цар на подправките, притежава качествата благост и дуповно равновесие, и дава на хора енергия за любов, преданост и състрадание, поради което се счита за идеалната подправка. Притежава охлаждащо действие и сладко-остро-горчив вкус, напомняйки за живота около нас - това е шафран.

    ОтговорИзтриване
  4. Главна ценност на шафрановия минзухар са близълцата, от които се произвежда подправката шафран. В сушен вид те притежават прекрасен и своеобразен аромат.

    ОтговорИзтриване
  5. Не по-малко ценни са багрилните свойства на шафрана. А още вавилонците и асирийците са го използвали като лечебно средство. Считало се е, чче подправката придава енергия и стимулира любовните способности.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Богатите римляни, навремето, използвали шафран за отстраняване на миризми, чрез приготвянето на отвара или на масло. Съществувало мнение, че той служи като противоотрова. Но след падане на Римската империя, интереса към подправката намалял.

      Изтриване
    2. Едно време, в Рим, било признак на богатство да се облича човек в дрехи и обувки в шафранов цвят.

      Изтриване
  6. Още навремето, финикийците успешно са търгували с шафран, като са го доставяли на пристанището в Тир, откъдето той попадал в западна Турция и Гърция. А римляните са го ценели като лекарство, което можело да лекува катаракта.

    ОтговорИзтриване
  7. safran se proizvejda i v Turtsiya iam grad na ime safranbolu koeto snachi pılno sıs safran. a znaete li dali v Bılgariya se proizvejda.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.