неделя, 10 октомври 2021 г.

Какво е SEO? | dLambow

Какво е SEO (What is SEO)?


Основи на SEO

 

Определения за SEO (SEO Definitions):

 1. SEO (абревиатура от Search Engine Optimization) е набор от мерки за по-добро индексиране и класиране на страниците от уебсайт в търсачките с цел повишаване на видимостта на сайта в целенасочените заявки за търсене.
 2. SEO (Search Engine Optimization) е съвкупност от дейности, насочени към подобряване позицията на сайта в резултатите от търсачките с цел увеличаване на трафика (посещаемостта) на сайта.
 3. SEO е съвкупност от технически, творчески и професионални дейности по разработването и поддържането на уебсайт, чрез анализ на поведението на потребителите, насочени към подобряване класирането в търсачките с цел подобряване посещаемостта на сайта и увеличаване на потребителската удовлетвореност от него.
 4. SEO е цялостно разработване и популяризиране на уебсайт, за да достигне първите позиции в резултатите от търсещите машини (SERPs) за избрани заявки с цел увеличаване на трафика и по-нататъшно генериране на приходи.
 5. SEO е процес на подобряване на вашия сайт, за да се увеличи видимостта му, когато хората търсят продукти или услуги, свързани с вашия бизнес в Google, Bing и други търсачки. Колкото по-добра е видимостта на вашите страници в резултатите от търсенето, толкова по-вероятно е да привлечете вниманието на потенциални потребители към сайта си.
What is SEO?
Какво е SEO?

Как работи SEO (How does SEO work)?

Търсачките обхождат страници в мрежата, за да събират информация и да я индексират в гигантска база данни. След това алгоритмите анализират страниците в индекса, като вземат предвид стотици фактори или сигнали за класиране, за да определят подреждането на страниците в резултатите от търсенето за дадена заявка. Търсачките преценяват колко добре даден уебсайт или уеб страница могат да дадат на търсещия това, което търси.

Когато търсите нещо в Интернет, информацията идва от тази база данни - тя ви дава отговорите. Алгоритмите за търсене са проектирани да предоставят подходящи, авторитетни страници и да осигуряват на потребителите нужното удовлетворение при търсене. Оптимизирането на вашия сайт и съдържание с оглед на тези фактори може да помогне на страниците ви да се класират по-високо в резултатите от търсенето.

Насоки за работа при SEO

Колкото по-висока е позицията на сайта в резултатите от търсенето, толкова повече потребители отиват до него. Следователно, нужно е да се работи върху:

 • повишаване на съответствието на страниците с заявки за търсене (уместност);
 • коригиране на структурата и съдържанието;
 • подобряване на търговските фактори;
 • увеличаване на валидността на кода на страницата;
 • натрупване на външни фактори от значение на ресурса.

Правилата за оптимизация се задават от търсачките. Те редовно актуализират своите алгоритми за класиране, които са съставени от много фактори. И въпреки че формулите се пазят в тайна, експертите знаят кои фактори имат най-голямо тегло. Като им влияете, можете да подобрите позицията за ключови заявки в резултатите от търсенето.

Поведението на потребителя, удобството за потребителя и скоростта на зареждане на сайта са от решаващо значение за резултатите на класиране в търсачките. С развитието и усложняването на алгоритмите, значението на горните фактори непрекъснато нараства, което в крайна сметка прави резултатите от търсенето с по-високо качество. Търсачките се стремят да доставят най-полезната информация по заявка на потребителя. Следователно собствениците на сайтове трябва да публикуват съдържание, което е най-интересно за аудиторията им.

Основни SEO дейности

 • - Анализ алгоритъма на търсачките и неговите актуализации;
 • - Анализ интереса и поведението на потребителите;
 • - Анализ на състоянието на сайта по отношение търсачките и потребителите;
 • - Мерки за вътрешна оптимизация;
 • - Мерки за външна оптимизация;
 • - Подобряване на съществуващото и създаване на ново съдържание в сайта.


Каква е ползата от SEO?


Осигурява целеви трафик към сайта

Потребителите търсят интересуващата ги информация. Ако сайтът се показва в ТОП 10 на резултатите от търсачката (първата страница), тогава потребителите най-вероятно ще посетят този сайт. Те могат да търсят продукт или услуга, да се интересуват изгодна от покупката или да проучат внимателно информацията, като са в началото на фунията за привличане на клиенти.

Подпомага реализирането на сделки и продажби

Ако сайтът е удобен за потребителите, асортиментът от стоки е разнообразен, цените са нормални, поръчката е лесна и бърза, тогава входящият трафик ще се преобразува в онлайн продажби или поръчки.

Води до повтарящи се продажби и лоялни клиенти

С висококачествена оптимизация и добре обмислена структура на сайта + полезен продукт или услуга, потребителят запомня сайта и вече може да се върне за повторни заявки. Ако потребителят след покупката е доволен от продукта и услугата, тогава този интерес трябва да бъде подкрепен и развит. Например, като изградите комуникация с всеки клиент. Клиентите оценяват персонализираното съдържание, доставено в точното време на удобното място. И те определено ще се върнат отново да поръчват.

Предимства от SEO


Не е нужно да плащате посещения на сайта.

Търсачките не ви таксуват за органични кликвания, така че не е нужно да плащате за потребители, които идват от търсенето. За разлика от контекстната реклама, където всяко щракване върху вашата реклама ще ви струва пари. Но не всичко е толкова просто. Все още трябва да инвестирате пари в популяризирането на сайта си в търсачката, като наприме - наемете агенция илида наемете служител за SEO.

Така, при оптимизиране на сайт се работи за подобряване на целия проект - структурата, целевите страници, удобството при обслужване и маркетингът на съдържанието. Сайтът получава както целеви трафик, така и подобряване на самия уебсайта, за разлика от другите видове реклама.

Актуален трафик (посещения).

Потребителите сами търсят продукт или услуга и за това въвеждат заявки в търсенето. Важно е да го търсят в реално време. Следователно органичният трафик е един от най-качествените и най-евтините канали за привличане на трафик.

Гъвкав избор на заявки.

Вие независимо определяте списъка с заявки, които искате да популяризирате в търсенето. В същото време можете да работите с доста широк списък от заявки, обработвайки търсенето на всеки етап от фунията за привличане на клиенти - изграждане на знания за марката, достигане на актуално търсене, вземане на решение за покупка, работа със съществуваща клиентска база. От друга страна, може да се съсредоточите върху популяризирането на най-актуалните продукти или заявки, които генерират най-много клиенти.

Техническото състояние на сайта се подобрява.

За да може сайт да се класира високо, той трябва да отговаря на определени технически стандарти. Работейки върху оптимизацията за търсачки, можете да постигнете ефекта сайтът да се зарежда бързо от всяко устройство, да намалите броя на грешките, които пречат при покупките.

Подобрява се използваемостта на сайта.

Адаптирането към алгоритмите за търсене помага все повече да се отчита фактора лекота за използване на сайта при класирането. Просто казано, трябва да е удобно за потребителите да филтрират, избират и поръчват всеки продукт или услуга. Търсачките оценяват това.

Недостатъци на SEO


Резултатът не се появява веднага.

След оптимизиране на уебсайт, търсачките се нуждаят от време, за да го индексират. С течение на времето заявките за търсене започват да се класират все по-високо, докато достигнат ТОП 10 в позициите. Този интервал от време винаги е различен - средно от 2 до 6 месеца.

Разходи за разработка на уебсайт.

Подобрението на уебсайта се състои от две основни части - разработване на план за промяна и прилагане на тези промени. Разработването на план е задача на SEO изпълнител, внедряването е дело на вашия екип за разработка на уебсайта. И двете изискват ресурси, както време, така и пари. От друга страна, в допълнение към трафика или желаните позиции в ТОП-10, получавате подобрение на целия сайт. Това има благоприятен ефект върху конверсията - нараства и ви позволява да получавате повече посещения от всякакви източници на трафик.

Ограничена уместност при търсене.

Броят на заявките във вашата тема може да е доста малък . В този случай инвестирането в пълноценно популяризиране за търсачки може да не е подходящо. Много по-правилно е да подредите сайта и да го поддържате или да ползвате платени реклами.

SEO фактори


Навигация и структура на сайта

Сайтът трябва да бъде с високо качество, бърз, удобен за потребителя и изцяло да предоставя информацията, за която е дошъл потребителя при вас. Начинът, по който потребителите навигират във вашия сайт, дава на търсачките сигнали дали това се харесва на потребителите или не. Тези сигнали са свързани с поведенчески фактори за класиране и влияят не само върху позицията на вашия сайт, но и върху целевите действия на потребителите. Тук трябва да си отговорите на следните въпроси:

 • Удобна ли е навигацията на сайта за потребителите?
 • Разбират ли търсачките структурата на сайта?
 • Индексирани ли са вашите URL адреси?
 • Имате ли необходимите целеви страници на вашия сайт?
 • Взети ли са предвид всички технически параметри и правилно ли е разпределено вътрешното тегло на връзките?
 • Оптимизирани ли са изображенията?
 • Реализирано ли е вътрешното олинковане?

 

Съдържание на сайта

Съдържанието е това, което потребителят вижда на страниците на вашия сайт:

 • съдържание,
 • асортимент,
 • текстове,
 • визуален дизайн,
 • изображения,
 • характеристики,
 • рецензии и т.н.

Съдържанието трябва да създаде ефекта от „присъствието“ на потребителя във вашия магазин, център или офис. Качеството на вашето съдържание е решаващият фактор при покупката. На какво да обърнете внимание:

 • Анализирайте търговските фактори и търсете конкурентни предимства;
 • Проучете удобството на вашето съдържание за потребителите (използваемост) и неговото показване на различни устройства;
 • Подгответе текстови описания за продажба, атрибути, информационни блокове;
 • Осигурете кръстосани продажби на блокове и други търговски функции;
 • Проверете дали роботите на търсачките виждат важното ви съдържание.

 

Външни фактори

Нужно е не само да се погрижите за качеството на външните връзки към сайта ви, но и да се уверите, че вашата онлайн репутация и социалните сигнали имат положителен тон. Затова се уверете:

 • Дали и как сте обсъждани сте във форуми, в споделени връзки и препоръки, като по този начин увеличавате обема и качеството на вашия профил за връзки
 • Че услугите на търсачките ви познават добре и ви дават високи оценки. Това повишава доверието на публиката.
 • Че сте мотивирали потребителите да пишат добри отзиви за вашите услуги.

 

Техническа и вътрешна оптимизация

Техническата и вътрешната оптимизация са фактори, които преди това са били ключови за популяризирането за търсачките. Днес те са проактивни и не гарантират добри резултати без подобряване на съдържанието, структурата и външните фактори. Важно е да разберете, че ако пропуснете нещо важно от техническа страна, може не само да не успеете да постигнете потенциални резултати, но и да загубите съществуващите. Затова е нужно да:

 • Проверете настолните и мобилните версии на сайта за съответствие с изискванията на търсачките и стандартите W3C (World Wide Web Consortium);
 • Извършите автоматична диагностика онлайн, за да разберете навреме за евентуални проблеми, които могат да се появят, и бързо да ги отстранявате;
 • Следите за сигурността на сайта и данните на вашите потребители;
 • Бъдете наясно с всички тенденции в търсачките и да извършвате съответните подобрения, още преди конкурентите ви да са ги приложили.


Resume: What is SEO?


SEO Definitions:

 1. SEO - abbreviation for Search Engine Optimization, is a set of measures for better indexing and ranking of website pages in search engines in order to increase the visibility of the site in targeted search queries.
 2. SEO - Search Engine Optimization, is a set of activities aimed at improving the position of the site in search engine results in order to increase traffic to the site.
 3. SEO is a set of technical, creative and professional activities for the development and maintenance of a website, through analysis of user behavior, aimed at improving search engine rankings in order to improve site traffic and increase user satisfaction.


Basic SEO activities

 • - Analysis of the search engine algorithm and its updates;
 • - Analysis of consumer interest and behavior;
 • - Analysis of the state of the site in terms of search engines and users;
 • - Internal optimization measures;
 • - External optimization measures;
 • - Improving existing and creating new content on the site

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.