tag:blogger.com,1999:blog-5491730115695081667.post7742092123884173571..comments2024-01-29T22:56:35.380+02:00Comments on Pabota: Домашна тархана | dLambowUnknownnoreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-5491730115695081667.post-71472140315362382182014-12-14T08:49:13.311+02:002014-12-14T08:49:13.311+02:00Приготвяне на продуктите за тархана. Има различни ...Приготвяне на продуктите за тархана. Има различни варианти за приготвяне на тархана, които основно се свеждат до разлики в изходните продукти. Но в крайна сметка, каквито и да са продуктите, те трябва да претърпят преработка за да се използват по предназначение. Всички продукти, с изключение на доматите, се слагат в тенджера под налягане и се варят 10 мин. Ако е останала вода след сваряването, тя се изхвърля. След това е добре да се пасират или намачкат по удобен за Вас начин.Petro_Fatdnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5491730115695081667.post-25454536267162919222014-12-11T07:31:42.285+02:002014-12-11T07:31:42.285+02:00Тархана се нарича както самия продукт от натрошено...Тархана се нарича както самия продукт от натрошено на трохи тесто с различни, предимно зеленчукови пълнежи и добре изсушена за да се съхранява в хартиени пликове, така и ястията, които се изготвят от нея, под формата най-вече на бързи супи от различни видове - зеленчукови, пилешки и др.Тарантула-75noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5491730115695081667.post-6086755393929845852014-11-26T08:54:14.511+02:002014-11-26T08:54:14.511+02:00Продукти за приготвяне на Тархана:
вода - половин ...Продукти за приготвяне на Тархана:<br />вода - половин литър,<br />люти чушки - 10 броя,<br />червена капия - 4-5 броя, <br />тиква - 1 парче,<br />ябълки - 2 броя,<br />моркова - 2 броя, средни,<br />нарязани и изцедени домати - 1 кг.Тано Дан4noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5491730115695081667.post-26592187235646440242014-11-17T06:59:45.894+02:002014-11-17T06:59:45.894+02:00Жълта тархана с тиква.
Ще Ви трябват 2 кг брашно,...Жълта тархана с тиква. <br />Ще Ви трябват 2 кг брашно, 1 кг тиква. Очистете кората на тиквата и я сварете. Когато изстине, добре я стрийте на пюре. Изсипете в пюрето всичкото брашно, добавете 5 яйца, 1 чаена чашка мляко (може и кисело) и добре объркайте, за да се получи твърдо тесто - ако се налага добавяйте още брашно. Разделете тестото на топки и настържете всяка топка през ренде, като от време на време посипвате стърготините с брашно. Разстелете стружките върху хартия или салфетки за да изсъхнат добре - може и на слънце. Съберете тарханата в плътни торбички от памучен плат и приберете на сухо място.Тони-Бониnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5491730115695081667.post-41591647375335833752014-11-09T10:50:51.597+02:002014-11-09T10:50:51.597+02:00Има различни варианти на рецепти за приготвяне на ...Има различни варианти на рецепти за приготвяне на тархана и всяка е от хубава, по-хубава, но ето една, която се различава от поне от гръцката рецепта: Приготвя се наесен, когато зеленчуците изобилстват по пазарите. За една доза са необходими около 5 кг добре узрели домати, червени чушки, премесени и със зелени - около 2 кг, ябълки и моркови по 1 кг, 1 - 2 дюли, сол, брашно около 6 кг. Доматите се обелват и се смилат. Чушките се пекат, почистват и се смилат. Ябълките и дюлите се почистват, пекат и се смилат и всичко се събира на едно място. От сместа се взема малко и се замесва малко тесто, което се оставя да ферментира - един вид, приготвя се нещо като квас за траханата (другият вариант е да ползвате предварително приготвен домашен квас по класическата рецепта). След това се омесва цялото количество от приготвените зеленчуци. Тесто се разточва, корите леко се подсушават и после може или да се стържат, мелят с мелничка за месо, или съхнат и после се натрошат. След като сте ги смлели, нарязали, натрошили трябва хубаво да ги доизсушите и после се затварят в буркани с винт или се поставят чиста памучена торба.Тарантула-75noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5491730115695081667.post-39965064752365436592014-10-20T20:40:55.190+03:002014-10-20T20:40:55.190+03:00И унгарците имат тархана, само че й викат "та...И унгарците имат тархана, само че й викат "тархона", която под това разбират сушено тесто, което както и при нас и други страни на Балканите, служи за приготвянето на супа, с тази разлика, че в Унгария същото се използва и за гарниране на месо.<br />Тони-Бониnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5491730115695081667.post-8984876005323331922014-10-14T18:44:42.411+03:002014-10-14T18:44:42.411+03:00Супата от тапхана е разпространена от древността и...Супата от тапхана е разпространена от древността и в Турция. Характерното за нея е, че се приготвя доста бързо, защото се прави от предварително подготвени съставки, една от които е тараната, така както е описана по-горе. Това ястие е разпространено сред много народи на балканите и в Близкия изток, но също се среща и при маджарите (унгарците), вероятно поради контактите, които са имали с останалите народи от Балканите и то още от древността.Тарантула-75noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5491730115695081667.post-32093015830563812492014-10-09T13:53:28.583+03:002014-10-09T13:53:28.583+03:00"Тарана" или "тархана" - е пер..."Тарана" или "тархана" - е персийска дума означаваща тесто, натрошено (надробено) на парченца с големина на оризово зърно. От друга страна, думата "тар" от азърбайджански език означава "свеж. Така че, "тархана" е трошен трошиляк от прясно тесто, който само се суши на въздух, без да претърпява термична преработка. jerynoreply@blogger.com