Translate

събота, 24 юли 2010 г.

Същност на Финансово-стопанския анализ.

На фона на все по-глобализиращата се икономика, 

съчетана с периодични кризисни явления и нарастваща конкуренция между фирмите, все по-актуален става въпросът за Финансово-стопанския анализ (ФСА).
 
Чрез него се извършва изследване състоянието и развитието на фирмата на основата на нейната финансова структура и рентабилност. Методическото изследване, осъществявано от главния счетоводител или финансовия мениджър на фирмата се базира преди всичко на информацията от счетоводните отчети, допълнена с друга финансово - счетоводна информация.
 
Ето защо извършването на анализа се осэществява от специалисти с висока квалификация в областта на финансовото и управленско счетоводство, финансите и анализа.
   

Финансово-стопанския анализ е процес на

  • избор, 
  • съпоставяне и 
  • оценяване 
на финансова информация във фирмата. Ето защо първата му процедура е свързана с избора на необходимата за вземане на най-правилно решение информация от целия фирмен информационен поток.
Чрез съпоставянето й се цели да се открият най-важните финансови и стопански пропорции и взаимоотношения, а последната процедура е свързана с оценяването и интерпретирането на тези взаимоотношения и изводите, които могат да се направят от тях за финансовото състояние и бъдеще на фирмата.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.