Translate

петък, 9 май 2014 г.

Домашен инкубатор | dLambow

Домашен инкубатор за люпене на пилета


Какво е домашен инкубатор?

Домашен инкубатор е вид уред за изкуствено люпене на пилета в домашни условия или това е вид домашна люпилня за яйца от различни птици, която напълно заменя процеса на естествено мътене от дворната квачка в нейния си полог (вид гнездо на затулено място, застлано с перушина, където квачката снася оплодени яйца и насадена върху тях, ги мъти докато са излюпят и я направят горда майка на 10 - 15 пилета). 

По този начин могат да се мътят и излюпват яйцата на различни, предимно домашни птици, като обикновено това са кокошки, понякога - фитки и гъски, и доста по-рядко пътпъдъци и други. Основен проблем тук е едрината на яйцето, по която са съобразени отворите на решетките и конструкцията на повечето инкубатори.




Домашно люпене на пилета

 

Доходи от люпене на пилета

Кокошките са най-търсените домашни птици сред нашето население и затова не е чудно, че повечето домашни инкубатори (изкуствени носилки) за изкуствено възпроизвеждане (мътене) на яйца в пилета са конструирани и направени с отчитане на техните особености и изисквания. Като в някои случаи са доведени до произведения на изкуството. Какво ли не прави кризата и изобретателността на хората, които си търсят начини за препитание, а това е отлична възможност за допълнителни доходи от надомна работа по размножаването и отглеждането на различни птици в къщи.

Основни моменти за успех в тази работа са снабдяването с качествени, заплодени яйца и  наличието на добре проектиран домашен инкубатор, приспособен специално за тях. Колко и какви птици да размножавате, е най-добре да проучите на местния птичи пазар (принципът „Продай, преди да купиш! или „Намери потребности я удовлетвори!"), но заложете на споменатите по-горе - кокошки, фитки, гъски, пътпъдъци (щрауси не Ви препоръчвам, защото са малко едри за в къщи).

Бизнес план за доходи от люпене на пилета в къщи

Следващата стъпка е да планирайте своята работа, като дадете ясен отговор на такива въпроси, като:

  •     - с какви птици ще се занимавате;
  •     - с каква честота ще зареждате инкубатора;
  •     - имате ли проверена инструкция за ежедневните процедури по обслужване на инкубатора;
  •     - какъв капацитет ще Вие необходим;
  •     - какви ще са консумативите;
  •     - кой ще изкупува продукцията Ви (най-добре „наедро")
  •     - обслужващ персонал;
Подгответе си кратки и ясни отговори на всички тези въпроси. Създайте организация и график за работа и ... да започваме. Главното в надомната работа с инкубиране на пиленца е проектирането на домашния инкубатор и технологията за работа с него. Той може да бъде с различни видове конструкции, закупен като нов или за втора употреба или самоделен, например от преоборудван стар хладилник - при това, този вид може да стане и многоредов за мътенето на повече птичи яйца едновременно - т.е. ще има по-голяма производителност и продуктивност, което е основа и за повече ефективност и доходи.


Домашно люпене на пилета
Домашен инкубатор
 

 

Създаване и използване на инкубатори.


Избор на инкубатор за люпене на пилета

Из интернет потърсете и със сигурност ще намерите доста конкретна информация за различни видове и конструкции инкубатори, предназначени за изкуствено мътене и люпене на всякакъв вид яйца от различни птици. Бъдете наясно (според своя бизнес план - по-горе) какво точно търсите

  • - за какви птици,
  • - при каква технология,
  • - какви режими на работа.
При положение, че тези неща не са Ви изяснени предварително, може да загубите 1 - 2 партиди яйца, докато се опитвате да настройвате точно нужния режим за инкубация на конкретните яйца. Всеки инкубатор е така конструиран, че е специализиран за определен вид птици и размер на техните яйца.

Инкубатор за кокоши яйца

Като най-разпространен и използван, има доста и различни видове конструкции на кокоши инкубатор, предназначени за изкуствено мътене на яйца, в т.ч. и в домашни условия. Най-голямо разпространение имат битовите „изкуствени носилки", като разнообразието от тях е значително - малки, средни, големи и много големи по размер „гнезда" за люпене, едноредни, двуредни и многоредни. Повечето производители правят конструкции за мътене на кокоши яйца, тъй като кокошките това са най-разпространените домашни птици, но съществуват и други конструкции, приспособени за люпене на други пернати обитатели на планетата - пуйки, гъски, пътпъдъци.

Домашен инкубатор от стар хладилник

Стар хладилник, излязъл от употреба е идеален за приспособяването му като инкубатор но пилета за домашна употреба. Даже това е идея за самостоятелен източник на доходи - т.е. да се специализирате с техническото им преоборудване, след което да ги предлагате за продажба през интернет. Но в този случай ще е добре да си осигурите чрез изкупуване на стари хладилници.

Сметката е доста сериозна - от стар хладилник за 15 - 20 лв, след като го преоборудвате, може да изкарате 200 - 300 или 500 лв, в зависимост от размера и функционалността му. Някой голям хладилник си е направо комбайн за люпене с голяма производителност и доста ефективен по отношение на разходи. Според големината на хладилника, това може да се около 500 яйца, съответно - пиленца, за едно зареждане. При реализация на тази идея, трябва
  • - да се отдели фризера (за да не заема излишно място),
  • - да се постави нужния терморегулатор (според обема за терморегулиране),
  • - да се направят лотките с отвори за яйцата (съобразени със средния размер за съответните птици),
  • - да се поставят два вентилатора за циркулация на въздуха (например - от стар компютър) и
  • - да се вгради нагревателен елемент за отопляване на вътрешността.
В крайна сметка, целта е да осигурите режимът на инкубиране, който да е термостабилен, т.е. с постоянна вътрешна температура от 38,7 градуса. Така ще се получи работеща изкуствена люпилня, наподобяваща естествения полог на кокошката - квачка. Но за да е завършена работата Ви пор преоборудването на хладилника и да не се стига до евентуални рекламации и разправии с недоволни клиенти, необходимо е да направите пробни излюпвания, за да уточните точните технологични параметри за люпене в конкретната конструкция на използваните от Вас хладилници.

Как работи един ръчно направен инкубатор?

Неголям инкубатор може сами да си сковете от шпертплат или фазер. Стените обаче трябва да са двойни, като пространството между тях трябва да е запълнено с стърготини, стеропор или кълчища за изолация, след което се затварят, като се притягат с дървени планки. Горната част на инкубатора трябва да е отопляема, направена така, че да може да се изважда със странични планки. По този начин се осигурява плътна покриваемост на инкубатора. В капака се монтира прозорче с двойно стъкло, за наблюдение на вътрешността и процесите в него.

От двете страни на прозорчето, в капака, се разпробиват по 5 отвора, с диаметър 2,5 см, на разстояние през 3 см едно от друго. На известно разстояние от отворите се закрепват по две планки (изваждащи се), които да са с диаметър 2,5 см., които позволяват при необходимост, напълно или частично, да се отварят или затварят отворите в покрива на инкубатора. Във вътрешността на корпуса се залепят уплътнения от бархет, вата, гума или друга уплътняваща и изолационна материя в няколко слоя.

Следва да се погрижим за осветлението, като на две срещуположни вътрешни стени на инкубатора се закрепят четири фасунги за електрически лампи с мощност 15 вата, летви - държачи за поставяне на дървени рамка, на която се редят яйцата, а на противоположните стени се слагат куки за двата термометъра (единият, от които е контролен) за следене и контролиране на температурата, която, заедно с влажността, е много важен технологичен параметър на люпилнята.

Кукичките се слагат на такава височина, че долните им краища на термометрите да не се допират до яйцата. Подът на инкубатора е от листов фазер или шпертплат с девет квадратни вдлъбнатини по средата с размери 2,5 х 2,5 см.С цел овлажнение на въздуха, на пода, в ъглите на конструкцията, се поставят ниски съдове с вода или намокрени парчета плат. Следим периодично за количеството изпарена вода (добре е да бъде със стайна температура) и когато се налага, доливаме вода в съдовете или овлажняваме тъканта.

Какви яйца стават за мътене и люпене?


Замърсени яйца стават ли?

Миенето на яйцата е крайно нежелателно и ненужно, затова е добре да се подбират средни по размер, чисти яйца. Ако все пак те са замърсени, може да бъдат изтрити със суха кърпа. Но ако това не върши работа и яйцето е твърде замърсено, по-добре е да се отдели настрана и да не се използва за инкубация, но в никакъв случай не бива да се мият с вода. Замърсените яйца не са грубо нарушение на технологията за домашно люпене - всички те могат да се използват за излюпване, макар това да не е за препоръчване от хигиенни съображения.

Всеки знае, че слънчевите панели за енергия от слънцето се боядисват в тъмен (черен) цвят, защото той поемат повече топлина. И с яйцата е същото - колкото са по замърсени, толкова техният топлинен режим на мътене ще е по-различен от този при останалите. Така претоплянето може да не бъде понесено от пилешкия зародиш, в следствие на което той да загине, освен ако цялата партида не е еднакво замърсена, но това е в противоречие с изискванията за хигиена.

Кое е най-важното за едно яйце при люпене?

Ако не знаете най-важното изискване, рискувате да похабите цяла партида с яйца напразно, докато целта е да се излюпят здрави и жизнени малки пилета. Това е същото като да не се съблюдава температурата по време на инкубационния период за яйцата. Запомнете, а може и да си го запишете на лист или в тетрадка - дневник (каквато е добре да имате, ако ще се занимавате сериозно с инкубиране на пиленца).

И така, Годни за измътване и раждане на пилета са само онези яйца, които са оплодени от петльо - т.е. снесени са от кокошки, сред които има петел, като най-оптимално е на 10 кокошки се пада един петел. Ако петльо не си е свършил работата, определено яйцата не са оплодени, и Вие ще загубите много време и усилия напразно, без резултат.

Кои яйца не са подходящи за инкубация?   

Залаганите за мътене яйца трябва да са чисти (или поне еднородно зацапани, както стана дума по-горе) и да не са много големи по размер - най-добре е да са средна големина. Защо големите не са подходящи и защо винаги ги отделят настрани? Защото може физически да не влизат в подготвените за тях отворите (вече стана дума, че с инкубатор за пътпъдъчи яйца не може да се люпят кокоши, заради различния размер).

Но освен това, е възможно големите яйца могат да имат и два жълтъка, което ще се отразява зле на мътенето и раждането на пилета. А и няма пълна гаранция, че по-голямото яйце не е гъше. Затова е добре преди да заложим яйцата в инкубатора, да сме наясно кои от тях не са подходящи за люпене, за да не попарим надеждата, че от тях ще се излюпи нещо, а вместо това да ги похабим.

Срок на съхранение на яйцата за инкубация

Не бива яйцата за инкубация да се съхраняват по-дълго от седмица, който срок е най-оптимален и строг. Ако го надскочите, значително се увеличава риска да не получите пиленца. Затова, спазвайте горните правилата, ако искате от инкубатора Ви да излязат жизнеспособни, малки пиленца.

Зареждане на яйца в инкубатор

Яйцата се зареждат за люпене, като се поставят в един ред на рамката - надупчена с подходящия размер отвори дъска, с надяната на нея метална мрежа от неръждаем метал. А на рамката трябва да са направени направляващи планки, за да може тя да се извърта, с цел промяна положението на яйцата. Може и без планки, но в този случай трябва яйцата да се обръщат ръчно сутрин и вечер за да се сменя положението им и нагряването да е равномерно.

Добре е инкубаторът да е пресметнат и конструиран за 50-60 яйца. Поставя се в топло помещение или обитаемо такова, без течение, с температура на въздуха 18-20С. Обърнете внимание, че много често в ниското, до пода, има течения, в зависимост от разположението на прозорците и вратите и тяхното уплътняване. Следващият въпрос  възниква индивидуално създадените инкубатори, за които не се знае точния технологични режим на люпене или инкубиране, който трябва да се поддържа в тях.

Даже минимални различия в конструкцията и функционалните елементи на съоръжението (изолация, лампи, вентилатори, овлажняване, термометри), променят характеристиките на инкубационния цикъл и могат да доведат до неуспех. Затова, преди да закупите готов домашен инкубатор за пилета, научете дали той е съпроводен с проверена и доказана технология за мътене и люпене. Съставена именно за този инкубатор, а не извадена от интернет, и написана „по принцип"

 

Примерен план за експлоатация на домашен инкубатор

Само на основата на практическа работа по експлоатацията на домашния инкубатор в конкретните условия, с които разполагате, може да установите оптимален режим на инкубация на кокошите яйца. Режимът зависи от редица условия, като топлина, влажност, конструкция, технически параметри на съоръжението и др. За начална ориентация могат да Ви послужат следните параметри (но те са само условни - не рискувайте без предварителна подготовка и проби да зареждате голяма партида):

Първи-втори ден:

Температурата през първите 12 часа се поддържа на нивото от 41оС, след това постепенно се снижава до 39,5оС. За повишение влажността, в инкубатора се слагат съдове с вода. В първите 2 дни, допълнително един път в денонощието, пода се напръсква с топла вода. Отворите на покрива се държат затворени. Яйцата започват да се обръщат 12 часа след началото на инкубацията. После - през всеки 2 часа, всичко около 8 пъти в денонощие.

Трети-четвърти ден:

Температурата да е 39,5оС. Пода не се пръска вече с вода. В края на 4-тото денонощие се отварят на 1/2 по едно отверстие на покрива на всяка страна. Отчитайки, че 4-ят ден е критичен за инкубацията, всички режими да се спазват строго.

Пети-шести ден:

Температурата да е 39,5оС. Влажността да е на предишното ниво. Отваря се по едно цяло отверстие на покрива, от двете страни. В края на 6-я ден (един път в денонощието 4-5 мин.) започва охлаждането на яйцата, нагаждайки го към времето за обръщане на рамката ръчно на 180 градуса.Температурата при това положение спада до 34С-35С на повьрхността на яйцата. След поредното охлаждане, възстановяваме по-високата температура, като затворим отворите за 30-35 мин.

Седми-единадесети ден:

Температурата трябва да е 39,5С, влажността се намалява (като оставяме 3 съда с вода). По 1+1/2 отвори от двете страни са открити. Охлаждаме яйцата 10 минути.

Дванадесети-четиринадесети ден:

Температурата и влажността са предишните. Откриваме по 2 отвори. Охлаждаме яйцата 10-15 мин. (Температурата на тяхната повърхност е 33-34С).

Петнадесети-шестнадесети ден:

Температурата повишаваме до 39С. За намаление влажността оставяме само 2 съда. Откриваме по 3 отвори, яйцата охлаждаме 20 минути.

Седемнадесети-деветнадесети ден:

Температурата е сьщата, а влажността повишаваме - 3 съда. Откриваме 3 отвори на 1/2 положение. Яйцата охлаждаме двукратно (сутрин и вечер) по 20 минути. Температурата на повърхността на яйцата е 32-33С. Обръщането на яйцата се преустановява в края на 19-я ден, а влажността се повишава - 4 сьда.

Двадесет-двадесет и първи ден:

Температурата е 38,5С. Влажността е същата. Открити са напълно по 4 отвори. Охлаждането на яйцата е 2 пъти в денонощие по 20 минути. Температурата около рамката е 32-33С. При масово залюпване на яйцата в инкубатора се поставят четири съда с вода, а пода един път в денонощието леко се напръсква.

В периода на масово люпене на пилетата, се отварят всички отвори на покрива. Температурата в инкубатора се запазва на ниво 38С. Регулирането на температурата става чрез включване и изключване на електрическите крушки.

Инфрачервен нагревател за отглеждане на пилета след люпене

На пазара може да намерите различни халогенни инфрачервени нагреватели, които са подходящи за отглеждане на новоизлюпените пилета в затворени помещения, които са полезни с това, че водят до сгряване животинките. При това, инфрачервената светлина влияе благоприятно на пилетата, особено когато са съвсем малки и току-що излюпени, благодарение на антисептичните свойства на инфрачервеното лъчение. Така се постига намаляване заболеваемостта, а от друга страна се увеличава средно дневното наддаване на тегло при пилците. Предлагат се различни варианти, например

  • - 3 инфрачервени нагревателя;
  • - с три степени за мощността - 400, 800, 1200 W,
  • - при тегло около 3 кг и размери 525 х 335 х 135 мм.

 

Възможностите за доходи от работа и бизнес с инкубатори

Ако усвоите преоборудването на хладилници, ще продавате на пазара домашен инкубатор на пилета с готова технология за мътене и люпене. Усвоите ли добре тази работа (особено подходяща за лица с техническо образование), може да започнете да си докарвате един приличен допълнителен доход от преоборудването на поне 3 - 4 хладилника месечно в люпилни. Даже след това да ги продавате на половината цена за нов хладилник, дохода Ви пак ще е значителен. Съвсем определено, домашни инкубатори се търсят и при един добър маркетинг, ще може да реализирате поне 2 - 3 броя месечно.

По този начин ще сте в състояние да реализирате няколко вида различни доходи от:

  • 1) изработване на инкубатори за люпене чрез преоборудване на стари конструкции;
  • 2) проверка и установяване на точните технологични режими за люпене
  • 3) самото излюпване на собствени пиленца и последващата им продажбата на други стопани за доотглеждане;
  • 4) люпене и по-нататъшно отглеждане на пилета за собствени нужди;
  • 5) отглеждане на собствени кокошки носачки за оплодени яйца, подходящи за мътене;
  • 6) продажба само на яйца.
  • 7) създаване на цех за яйчен меланж и т.н. - други по-големи форми на бизнес, но след като натрупате достатъчно опит.

-------------------


27 коментара:

  1. Това с правенето на инкубатори от хладилници, не е лоша идея - с този прегладнял народ, сигурно ще се купуват и ползват по предназначение.

    ОтговорИзтриване
  2. Самоделният инкубатор, особено тези, които са един вид преоборудвани хладилници, са добра възможност за собствен надомен бизнес в гаражна работилница или в друго подходящо помещение. Даже е доста подходящо за хладилни техници, поради това, че през ръцете им преминават доста излезли от употреба хладилници, които при желание могат да изкупуват на сравнително ниски цени, и след това да продават за инкубатори с малко допълнителна екипировка, специализиран труд - срещу доста добра възвръщаемост, даже в пъти!

    ОтговорИзтриване
  3. Направата на домашен инкубатор, с помощта на който да мътите по изкуствен начин яйца и да люпите от тях пиленца в домашни условия, си е като вид зообизнес, като клон от земеделието. Излюпените пилета може да ползвате за собственото си стопанство, може да ги продавате на съседи или на птичите пазари, а след отглеждане, може да се договорите и с оторизирана кланица, за по-нататъшната им обработка, според изискванията на стандарта.

    ОтговорИзтриване
  4. Доколкото няма единен стандарт за изработването на инкубатори, особено ако те са предназначени за домашно ползване, а още повече - ако са ръчна изработка по метода „направи си сам", то техните конструкции и особености могат да бъдат в огромно разнообразие и това ще продължава до момента, в който един по-предприемчив човек, ще успее да развие такова производство на ефективна база, така че да направи ненужни опитите да се създават самоделни конструкции.

    ОтговорИзтриване
  5. Стените на всеки инкубатор трябва да са двойни, понеже процеса вътре в него е свързан с поддържане на постоянна температура на мътене. Това е една от причините стари хладилници да са особено подходящи за преоборудване като люпилни, защото имат поначало добра топло изолация. Но ако сковаваме с подръчни средства такова съоръжение, тогава трябва да подготвим двойни стени и да запълним пространството между тях със стърготини, стериопор, кълчища, намачкани вестници или друг вид изолатор.

    ОтговорИзтриване
  6. В конструкцията на един домашен инкубатор е добре да се предвидят планки, които позволяват при необходимост, пълно или частично, да се отварят или затварят отворите за проветрение, оставени на покрива. Във вътрешността на корпуса, около тези отвори е добре да се облепят или заковават уплътнения от бархет, вата или друга материя в няколко слоя, с цел да се осигури необходимата топло изолация за поддържане на постоянен люпилен климат във вътрешността на съоръжението.

    ОтговорИзтриване
  7. За отопление на инкубатора (една от основните му функции при имитиране на естественото мътене на яйцата) се ползват закрепени за двете вътрешни стени на конструкцията четири фасунги за електрически лампи с мощност 15 вата. Но тук ще е нужна и известна електроника, съчетана с данни от термометър, за автоматично регулиране нивото на температурите от вътре, според оптималния режим за инкубиране.

    ОтговорИзтриване
  8. С оглед да се осигури овлажнение на въздуха, в ъглите на съоръжението се поставят съдове с вода или намокрени тампони от плат. Целта е да се постигне естествената влажност в полога. Според количеството изпарена вода (добре е да бъде със стайна температура) доливаме в съдовете или овлажняваме тъканта, така че този показател да се поддържа постоянно.

    ОтговорИзтриване
  9. Яйцата винаги трябва да се поставят в един ред върху рамката за мътене и люпене. Тя трябва да е подготвена с малко гнезда (дупки, съответстващи на размера на яйцата (има разлика между размерите на кокоши и пътпъдъчи яйца). С помощта на надяната отгоре мрежа от неръждаем метал се постига прикрепване към гнездата и така се постига функционална възможност за извъртане на цялата рамка , с цел промяна положението на яйцата, за по-оптимален режим на мътене.

    ОтговорИзтриване
  10. Всеки инкубатор за мътене на кокоши яйца е разчетен за различно количество, обикновено 50-60 яйца, според конструкцията на майстора си и според подръчните материали, с които е разполагал. Това определя и неговата производителност. При наличието на един такъв, може да го използвате последователно - след първата партида зареждане втора и т.н. По този начин определяте и своята производителност. Но ако след време придобиете опит и създадете условия за едновременно отглеждане на повече пилета (например, подготвите повече клетки), тогава или ще трябва да си изготвите (респективно - закупите) втори инкубатор или да потърсите такъв с по-голяма производителност (повече места за един цикъл).

    ОтговорИзтриване
  11. При използване на инкубатор за мътене на яйца, добре е да го разположите в топло помещение или обитаемо такова, без течение на въздуха и с температура от поне 18-20оС. На основата на конкретна практика по експлоатацията на домашния инкубатор, може да проверите и установите препоръчителен режим на инкубация на кокошите яйца, подходящ за конкретния уред. Разбира се, добре би било доставчика на съоръжението, от когото го закупувате, да Ви даде конкретна технология или режим на работа. Това е наложително, защото при самоделните устройства, параметрите на технологичния режим могат да бъдат доста индивидуални, според конкретната конструкция и вложените в нея елементи.

    ОтговорИзтриване
  12. Характерно е, че при инкубиране на яйца, е нужно температурата през първите 12 часа се държи на по-високо ниво от 41оС. Едва след този период тя трябва постепенно да се снижи до обичайните за процеса 39,5оС.

    ОтговорИзтриване
  13. Ако ще мътите яйца в домашен инкубатор, трябва да имате предвид, че приспособленията му не са подходящи за всякакъв вид яйца. Винаги трябва да подбирате яйца с еднакъв размер, задължително заплодените, и от един и същи вид - например, кокоши, или пуйки, или пътпъдъци... Но все пак, кокошките си остават най-търсените домашни птици сред нашето население, поради което не е чудно, че повечето домашни инкубатори (изкуствени носилки) за изкуствено възпроизвеждане (мътене) на яйца в пилета са конструирани и направени с отчитане на техните особености и изисквания.

    ОтговорИзтриване
  14. Добрата топлоизолация на инкубатора (както е при хладилниците - не напразно те са най-подходящи за приспособяване за целта) определя по-ниският разход на енергия по време на периода на инкубация, както и по равномерния микроклимат във вътрешността на инкубатора. Ако е необходимо, може да положите допълнителни мерки по отношение топлоизолацията на съоръжението.

    ОтговорИзтриване
  15. Възможността да си изготвите собствен инкубатор за мътене на пиленца в къщи е един от вариантите да си осигурите допълнителни доходи, като люпите пилета за свои нужди. В този случай трябва да им осигурите дворно отглеждане като носачки. Икономическа сметка лесно може да излезе, ако направите сметка само за спестените разходи, който ще Ви осигурят 5 - 6 кокошки от яйцата, които ще Ви носят всеки ден, сумата за година може да Ви удиви.

    ОтговорИзтриване
  16. Когато в края на инкубационния период започне масово залюпване на яйцата, необходимо в инкубатора да се поставят четири съда с вода (да се увеличи влажността), а пода един път в денонощието леко да се напръсква.

    ОтговорИзтриване
  17. Другото, което се прави в периода на масово излюпване на пилетата, е да се отворят всички отвори на покрива за по-добро проветрение, докато температурата вътре в домашния инкубатор се запазва на нивото около 38С. Регулирането на температурата става чрез включване и изключване на електрическите лампи за отопление.

    ОтговорИзтриване
  18. След като го сглобите, или ако продължително време не сте го използвали, или след основен ремонт - инкубатора трябва да се изпита на празен ход (без яйца) в продължение на 3 денонощия с непрекъсната работа. В рамките на това време трябва да се установят и отстранят всички грешки в монтажа, да се отрегулира апаратурата, механизмите и приборите на инкубатора.

    ОтговорИзтриване
  19. Няколко часа преди да се заложат яйцата в инкубатора за люпене, те трябва да се пренесат в помещението, където е самия инкубатор. Това се прави с цел яйцата да се стоплят от 6-12°С при съхранение до 18-20°С стайна температура. Ако кокошите яйца не се стоплят, а направо се заложат за инкубиране, по този начин ще се получи рязък спад на температурата във вътрешността на инкубатора. При хладни яйца става концентрация на водни пари на повърхността на черупките. Освен това, ще е нужно значително повече време за привеждане на температурата и влажността във вътрешността до нужната норма.

    ОтговорИзтриване
  20. Кокошите яйца се поставят в гнездата на инкубатора с тъпата си страна нагоре. Най-добре е това да става във времето от 16,00 до 22,00 часа. При такова зареждане, може да се очаква, че мътенето ще завърши напълно на 22-то денонощие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре по време на инкубирането, кокошите яйца да се обръщат по 12 - 24 пъти в денонощието или по веднъж на 1 - 2 часа. Така ще става равномерното им подгряване до оптималната температура за мътене и ще се наподобяват най-пълно естествените условия за мътенето.

      Изтриване
    2. Яйцата се изваждат от люпилнята след изтичането на 19,5 дни на 20-тия ден, сутринта. Поставят се хоризонтално. За да се избегне погиването на пиленцата, не бива да се притискат, уплътняват, сбиват. Трябва внимателно да се борави с тях.

      Изтриване
  21. След излюпване на пилетата и изваждането им от черупките през деня, нужно е инкубатора и цялото оборудване добре да се почисти от черупки, пух и др. замърсяване, да се измие и дезинфекцира.

    ОтговорИзтриване
  22. В първите 3,5 денонощия от зареждането на инкубатора с пресни яйца, въздуха във вътрешността трябва да се поддържа на 38,3°С, при относителна влажност на въздуха 60%, от 4-тия до 10-тия ден температурата трябва да е 37,8-37,6°С при относителна влажност 55-50%, а от 11-тия ден до излюпването параметрите са съответно 37,0-37,2°С, и влажност - 45-49%.

    ОтговорИзтриване
  23. Температурата на въздуха при излюпването на пилетата трябва да бъде 37,0-37,5°С, а влажността 65 - 70% (или 32 - 33°С на овлажнения термометър). При невъзможност да се поддържа повишена влажност по време на изваждането на излюпващите се яйца, се препоръчва вътре в съоръжението (в инкубатора) да се постави съд с вода.

    ОтговорИзтриване
  24. Колега, какви са тия градуси? При положение, че при около 38 градуса и на горе започва масово измиране на ембрионите, особенно след началните дни. Квачката топли до към 40 градуса и понеже е едностранно но ги върти, оптималната температура е 37,6-37,8 максимално !!! Силно се съмнявам да излезе нещо при такива стойности, освен ако от другата страна на яйцето температурата е доста по- ниска. Примерно 35 за да компенсира !
    Температура от 40 и не е реална за едно яйце, а и квачката не вдига повече и не може да ги загрее до там в никакъв случай.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колега jjonider, имам инкубатор EGG за 48 яйца работи както му зададеш данните за температура, и върти яйцата на два часа. Влажността регулирам аз и сипвам дестил. вода в каналите.Във сайтове и форуми напълно вече се обърках и реших да работя по схемата на ПАНАНИ малко по-горе тук. До днес съм на 13-тия ден и се притиснявам най-вече от влажността накрая, че ми се вижда доста малка особенно за последните дни, която в други форуми обясняват че високата влажност плюс температурата спича/втвърдява/ кожичката отдолу и пилето не може да се справи с нея и умира.Моля дайте Вашето мнение тук или на пощата ми magura@mail.bg.

      Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.