Translate

сряда, 7 май 2014 г.

Работа - перспективи, тенденции и възможности | dLambow

Доклад на МОТ за перспективите, тенденциите и възможностите за работа

Съществува един доклад на МОТ (Международната организация по труда) във връзка с перспективите, тенденциите и възможностите за работа в съвременния свят, където се констатира, че безработицата в световен мащаб през последните години постоянно се увеличава (по оценка - с около 4.2 милиона нови безработни за година, като към момента съставянето му, тя съставлява общо 197 милиона безработни, което представлява около 5.9% от трудоспособното население в света, като цяло).

Какви тенденции за работа се очертават?


Расте дългосрочната безработица.

При постоянен ръст в показателите за дългосрочната безработица, няма начин хората и институциите да не се притесняват от тази тревожна световна тенденция. Показателно е, че спрямо докризисната 2007 г., днес без работа са 28 милиона човека повече (колкото 4 Българии). Но и това не е всичко, защото още около 870 милиона човека от тези, които все пак и все още имат някаква трудова заетост, заработват дневна заплата по-малка от два долара, а почти половината от тях живеят и в крайна бедност.

Независимо, че вече минаха няколко години от началото на световната икономическа криза, пазарите на труда (както и фондовите пазари) все още преживяват дълбок упадък, без някаква видима перспектива за възстановяване. На фона на тази световна тенденция, всякакви политически обещания за рязко увеличаване на трудовата заетост и работните места, вещаят бърз и главоломен спад на политическия рейтинг на обещателите, по подобие на безпрецедентното снижение рейтинга на социалиста г-н Оланд във Франция.

Работа - перспективи, тенденции и възможности

 

Има ли перспективи за нова работа?

Настанилата се удобно напоследък икономическата неопределеност и отсъствието на адекватна държавна политика, насочена към подобряване в икономическата ситуация, играят сдържаща роля в процеса на създаване на нови работни места. Макар нивото на безработица да имаше спад през 2010-11 год., то в 2012 бе отбелязан ръст и перспективите за следващите няколко години са да продължи да нараства на приливи и отливи (според съобщение от Бюрото на МОТ).

Така, около 25% от ръста на безработицата за 2012 г. е в страните с развита икономика, а останалите 3/4 се разпределят между другите региони, забележително повлиявайки на развиващите се икономики в Източна и Южна Азия и Африка, особено на юг от Сахара. Според различни прогнози, в средносрочна перспектива не се очаква подем на световната икономика, достатъчен за бързо преодоляване на безработицата. Възможно е броя на търсещите работа през следващите 5 години да нарастне още, като надхвърли нивото от 210 млн. или около тази цифра

Възможностите за трудова заетост.

Ситуацията ни заставя да осъзнаем, че кризата има глобален характер, което означава, че отделните страни не са в състояние да й се противопоставят изолирано, само с помощта на локални вътрешни мерки. Наблюдава се крайна икономическа неопределеност, която има подчертано сдържащо въздействие върху възможностите за инвестиции и особено на онези от тях, които са свързани с разкриването на традиционни работни места. Това ще остане така, ако страните продължават да предприемат противоречащи си една на друга мерки. Нужно е вече да осъзнаем, че ключова възможност за увеличаване на доходите и реализирането на трайна и даже кариерна ангажираност, предлага интернет. Макар реалния свят да е в криза, интернет (виртуалния свят) продължава да расте и бурно да се развива.

Засега, като че ли този факт остава в страни от вниманието на правителствените мерки и политическите програми и това ще се запази така, докато не се преодолеее пренебрежителното отношение на отговорните фактори към възможностите за интернет работа. Ключов фактор в преодоляването на това пренебрежение е разбирането, че т.н. форми на трудова заетост са в упадък заедно с реалния свят. Виртуалния свят е друг вид друга реалност, която изисква различна концепция за реализация на доходи и заетост, а именно проектното начало и формите за самонаемане. Това изисква към тенденциите, перспективите и възможностите за работа 2014 година да се отнасяме с много повече инициатива, предприемчивост и лична отговорност, отколкото това се изисква в мерките на т.н. трудова заетост.

Като работа тази година се отдайте предимно на лично предприемачество


Трудов договор или лично предприемачество.

Може да се каже, че ключов фактор в осигуряване на работа през новото столетие се очертава да бъде формата на лично предприемачество. Ако до сега хората очакваха и се надяваха някой друг да организира бизнес или друг вид дейност и да ги наеме на работа по трудов договор с всичките предвидени условности на Кодекса на труда и подобни нормативни документи, то през тази година трябва вече да е съвсем ясно, че този „трудов" модел за „осигуряване" на заетост повече не може да работи.
Даже МОТ - Международната организация по труда, освен мрачните си прогнози за трудовия пазар, не е в състояние, а и няма как (с наличния си капацитет за съставяне на статистики) да предложи реални и действащи на практика мерки за заетост, освен общите и нищо незначещи формулировки, като „повишаване на инвестиционната активност", „правителствени мерки", „програми за насърчаване" и т.п. безплодни псевдо активности.

И помислете реално - Вие от „мерки" ли имате нужда или от конкретна работа? Разбира се, можем да говорим за перспективно и за безперспективно предприемачество. Към второто определено спадат традиционни дейности в реалния свят, като търговия, производство и т.н. Някои от тях са по-малко безперспективни, други - повече, но по правило, известната ни световна финансова и икономическа криза се отнася за осигуряването на работа в реалния свят. Може би, за това си има обективни причини и може би една от тях е замърсяването на околната среда.

Какви са възможностите за работа във т.н. виртуалния свят или интернет, както си го знаем?

Нека изясним, ако „реалния свят" е в криза, кой е „нереалния", където може би няма такава криза и е налична работа в неограничени количества? „Нереалния" свят можем да го наречем „виртуален свят", но той е най-популярен сред обществото просто като Интернет. За разлика от реалния живот, във виртуалния свят на интернет няма криза, а напротив - непрекъснат растеж, като в някои моменти даже можем да го определим като „бурен" растеж. И това е в две направления - от една страна непрекъснато нарастват новите потребители на мрежата, а от друга страна се появяват все нови нови професионални приложения, които могат да изиграят значителна роля в осигуряването на заетост под формата на самонаети лица.

И през тази, а най-вероятно и пред следващите години, възможностите за ползване и потребление в интернет стават все по-мащабни и всеобхватни А също толкова перспективни стават и възможностите за намиране на онлайн работа. Погледнете реално - колко традиционни и нови сайтове от всякакъв вид (магазини, блогове, форуми, социални мрежи, видео споделяне и т.н.) има качени онлайн? Не стотици и не хиляди, а буквално милиони. Кой ги качва и поддържа тяхното функциониране? Нали не са марсианците? А обикновени хора, като всички нас. Тук, обаче е момента да се пробудим, че това са възможности за доход, но тях няма някой друг дани ги осигури, още по-малко държавата. Това изцяло си зависи от нас самите. Може да уловим момента, а межи и да го пропуснем и проспим. Кое да изберем?

-------------------


18 коментара:

  1. Доста хора не разбират предприемачеството за "работа"

    ОтговорИзтриване
  2. По изказване на Генералния директор на МОТ Гай Райдер (Guy Ryder), твърде голямата икономическа неопределеност в много от развитите страни, а и в света като цяло, а също и липсата на адекватна политика, насочена към подобряване на икономическата ситуация, намаляват общото търсене, като по този начин сдържат инвеститорите от активност.

    Това е причината, в много страни по света, продължава резкия спад на пазара на труда, забавят се темповете на разкриване на нови работни места и се увеличава продължителността на периода в безработица. Тези тенденции са характерни при търсенето на работа в 2013 година даже страни, които преди това са имали ниска безработица и динамичен пазар на труда.

    ОтговорИзтриване
  3. Най-добрата възможност за предприемачество е тази, с помощта на интернет, понеже не изисква почти никакви вложения в пари, освен компютър и връзка с мрежата. Това обаче не означава, че не трябва да се влага във време и труд.

    ОтговорИзтриване
  4. Според някои проучвания, има и положителни данни за това, че броя на бедните хора по света, които все пак работят (не са безработни), продължава да намалява, но това става по-бавно от времето преди кризата.

    ОтговорИзтриване
  5. През последните години са особено неблагоприятни данните за младежка заетост и безработица, поради което е добре да се следят публикациите и коментарите по темата, но и да се търсят възможности с по-практическа насоченост, извън обучението по държавна поръчка, за което фактически държавата не носи никаква отговорност. Дано разбрахте какво казвам.

    ОтговорИзтриване
  6. Все пак, има данни, че намаляват работещите бедни хора, т.е. ако човек не е безработен и работи, определено може да разчита на по-високи доходи от своята заплата, в сравнение с предишни години. Това не означава, че намаляват безработните.

    ОтговорИзтриване
  7. Ситуацията с младежката безработица на световния пазар на труда не е твърде оптимистична, особено сред безработните на възраст между 15 и 24 години, които в реални цифри са около 74 милиона човека, което е над 12% от младежта. Затова е добре да се засилват и подчертават възможностите за доходи и заетост в интернет.

    ОтговорИзтриване
  8. 10 май, 2014 17:10

    От производството на подаръчни торбички могат да се изкарват пари и през тази година, но не като работник, а като самонаето лице, работещо за себе си - така се работи без посредник и доходите остават изцяло за изпълнителя. Но работа без работодател е подходяща само за по-предприемчиви хора.

    ОтговорИзтриване
  9. 14 май, 2014 17:11
    Същото важи и за производството от къщи на стикери - самозалепващи етикети. Компютър, принтер и лично предприемачество - лайтмотива за работа през тази година.

    ОтговорИзтриване
  10. От буйките - проходилки на бебетата може да се прави един много специфичен сувенир - скъп спомен както за младите родители, така и за бебчо, след като поотрастне. Логиката сочи, че и през 2014 г. има родители и все още продължават да се раждат бебета, така че може да опитате да си осигурите доходи с изработването на буйки сувенир за развълнувани от прохождането млади родители или техни радостни роднини.

    ОтговорИзтриване
  11. 16 май, 2014 17:16
    То в кризата, даже кварталния обущар работи от къщи и го търсят доста, защото е по-изгодно да си дадеш обувките на поправка, отколкото да купуваш нови, особено ако чака за плащане и сметка за ток.

    ОтговорИзтриване
  12. Както и да разглеждаме възможностите за работа, те винаги са основно в две направления - по трудов договор и като самостоятелна надомна работа, чрез регистрация като самонаето лице - т.е. без работодател. Последната форма все още не е много популярна и ясна и това предизвиква доста неразбирателства и разминати очаквания. Все още има хора, които си представят този вид работа, като в трудовото законодателство с ангажиментите на работодателя за уредено работно място, определени трудови функции и забележете, за „седене" на работното място. Но от къщи със „седене" едва ли ще се получи нещо.

    ОтговорИзтриване
  13. 20 май, 2014 20:22
    Основен проблем при работа надомно е личната дисциплина. Когато човек няма началник над главата си, много е лесно да се отпусне и понякога с дни да не прави нищо по основната си дейност. И след това мъдро се чудим защо не ни върви.

    ОтговорИзтриване
  14. 23 май, 2014 07:00
    Ако си припомним историята на Робинзон Крузо, на безлюдния остров, насред океаните, това може да се окаже добра отправна точка в търсенето и намирането на работа през 2014, като самонаето лице, с помощта на лично предприемачество. Когато човек сам се наеме на работа, не е логично след това да се уволнява или да се изживява като безработен. Има различни начини и технологии, които позволяват, например, да се започне собствено надомно производство в къщи, по изплитане на изделия от растителни материали - шапки, чанти, различни бонбониери, столчета, масички и всякакви други изделия за дома, за бита и даже за лично потребление - като летни шапки против слънце - сламените.

    ОтговорИзтриване
  15. 06 юни, 2014 22:58

    Интернет е вариант да си намерите работа поне почасово и да изкарвате допълнителни доходи. Надомна работа, като например онлайн преводи е чудесна идея, ако имате нужната езикова компетенция и познания по съответния чужд език, за да може да правите качествени преводи. Заявките ще получавате като прикачен файл по e–mail, а готовите преводи ще връщате по същия начин. Има различни варианти за електронни разплащания, измежду които може да подберете такива, които са подходящи за Вас.

    ОтговорИзтриване
  16. Посочените по-горе тенденции и перспективи се отнасят за работа през 2014, но вероятно ще се запазят и за следващите няколко години, като даже стават още по-подчертани и засилени - предприемчивост, самостоятелност, ползване на интернет, международно приложение и т.н.

    ОтговорИзтриване
  17. Една от препоръките при търсене на работа е да се изпрати резюме в повечето агенции за подбор на персонал, а в същото време да се осъществят и преки контакти с фирми, предлагащи работа по съответната специалност на кандидата. Всичко това е доста обемна работа - поне за няколко дни.

    ОтговорИзтриване
  18. Повече от всякога, напоследък е нужно доста по-сериозно да обследвате пазара на труда, ако държите да си намерите подходяща и добре платена работа. Това означава да се събере и анализира доста голям обем от информация и да се свърши чисто техническата работа по изпращането на документи за кандидатстване. След което е добре да позвъните на всички адреси, за да се убедите дали са получили Вашите документи.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.