Translate

четвъртък, 25 септември 2014 г.

Самиздат - гениална фабрика за пари за хора на словото

Издаване на книжки от къщи, без спонсор.

Издаването на книги може да изглежда като скъпо мероприятие. Но истината е, че, даже за непосветените в печатарското изкуство, самиздатът е един от най-лесните начини на този свят да си осигурите доходи. Разбира се, изискват се определени способности и умения, но те лесно могат да се придобият. Ето за какво става дума:

1. Изберете тема за писане.

Спрете се на нещо, което Ви е интересно или за което искате да научите повече. Само като пример: “Полезни домашни умения.”

2. Съберете информация.

За да съберете необходимата Ви информация по така поставената примерна тема, срещнете се с родителите си, с баба си и дядо си, посетете лелите, чичовците, братовчедите, разговаряйте с приятелите си, и изобщо използвайте всяка една възможност, за да научите от тях всякакви домашни хитрости, с които са запознати. Записвайте си прилежно всичко, което научавате, а също и от кого го научавате (последното е много важно). На всеки казвайте защо го правите.

3. Систематизирайте събраното.

След няколко седмици или месеци ще натрупате голямо количество информация. И тогава е време да седнете и да я систематизирате. Например: “кухненски съвети”; “домашни рецепти”; “градинарски умения” и т.н.! Така постепенно ще оформите главите на своята книга.
Накрая напишете и кратък увод.

4. Набор на текста.

Вече можете да започнете печатането, като използвате компютър или пишеща машина. Номерирайте всяка рецепта и й измисляйте заглавие. Ако нямате свой компютър, използвайте чужд, като записвате готовите текстове на диск или флаш.

5. Сега вече Вашата книга е готова за отпечатване.

Ви сте прочели всичко няколко пъти и вече не откривате излишни или липсващи думи, отстранили сте граматическите грешки. Готови сте да видите крайния резултат от своята работа.

6. Ценообразуването.

Колко ли може да струва творението Ви? Да предположим, че сте се спрели на най-използвания формат за книги - А5 (това е половината на сгънат на две пощенски лист за писмо).

Тогава от едната на листа ще имате две страници и на гърба му още 2 - всичко 4 страници върху 1 лист. Това е най-добрия формат за изпращане по пощата, освен ако сте решили да пишете повест от 100 и повече страници. Да допуснем, че Вашата книга “Полезни домашни умения” има общо 24 страници, което означава 6 листа с по две страници от двете страни. Това включва заглавната страница и края на книгата.

Ако се опрем на стандартните цени за печатни услуги ще Ви струва 100.00 лв., ако искате да отпечатате тираж от 100 екземпляра (по 1.00 лев за бройка) или около 300.00 лв. за 1000 екземпляра (по 0.30 лв. за бройка). Последното е много по-евтино. Винаги е така при по-голям тираж. Така че, даже и по 3.00 лв. да продавате всяка книжка Вие ще спечелите от 200 лв. до 2700 лв. (съответно при тиражи 100 или 1000 екземпляра).

7. Отпечатването.

Друг начин да спестите пари от печатането е като си поръчате само отпечатването без сортирането и подвързването, които да извършите сами. Така ще спестите около 30% от горните разходи, и цената за 1 екземпляр ще излезе още по-ниска.

Този метод е подходящ, ако желаете част от работата да свършите сами. Ако намеренията Ви в самиздата се сериозни (а според мен - те трябва да са такива) бихте могли да си закупите телбод с дълго рамо, който струва около 92.00 лв.

8. И така ще правите подвързията самостоятелно.

Разбира се, тази инвестиция не би била оправдана ако смятате да публикувате само 1 книга в годината, но ако сте решили сериозно “да се запретнете” в тази дейност, тогава вложението Ви ще бъде напълно оправдано.

9. Продажбата.

И накрая последното нещо, което Ви остава да направите, за да се окаже начинанието Ви успешно е да продадете изготвените книги и да си възвърнете парите с печалба. Една от идеите в това отношение, е да се обадите на всички хора, с които се разговаряли при събирането на рецепти за книгата (затова беше необходимо да си записвате имената им).

Сложете й цена върху корицата 5.00 лв. и я предложете на своите приятели или помагачи с отстъпка от 2.00 или 3.00 лв. Всеки, чието име или предложение е включено в книгата ще поиска да има най-малко 1 екземпляр за спомен.

Съществуват още редица способи за увеличаване на продажбите, които в подробности ще разгледаме в следващи теми. Виждате, че не е толкова трудно да изградите себе си в самиздата, особено когато някой по-опитен Ви предостави стегната и точна информация като тази! Описаната до тук надомна технология за действие може да прилагате веднага.

Готово ръководство.

Другият вариант е да се възползвате от по-детайлно ръководство за действие. Така ще спестите доста време и болезнени грешки. Всеки би могъл да се справи с тази задача, особено българите, които по начало са доста образовани и любознателни. Всеки човек знае нещо, което другите хора не знаят и има интереси в области, в които другите не са вещи или не разполагат с необходимото време за да се запознаят.

Самиздат - домашна работа за хора на словото.

Така, че запрятайте се! Очаква ви доста домашна работа, каквато е надомния самиздат - една гениална форбика за пари, особено подходяща за хора на словото. Но нали за това става дума тук - за работа. Поставете темата, съберете информацията и я отпечатайте! И ще се прочуете преди да се усетите. Съседи и приятели ще Ви лепнат етикета на само изградил се писател. А Вие ще сте в състояние да вървите с гордо вдигната глава и скоро под името си във визитките ще пишете “писател” или “издател”. Действайте!
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.