Translate

сряда, 7 май 2014 г.

Домашна боза | dLambow


Как да си направим истинска домашна боза по оригинална рецепта и с традиционни продукти и закваска?


Боза и бозаджии - история и произход


Времето на бозаджиите

Все още помня едновремешните квартални бозаджии, които всяка сутрин разнасяха боза из квартала. Бяха двама и се движеха с каручки с надградени къщички - едната беше боядисана в тъмно синьо, а другата беше изплетена от сламена. Минаваха около 9.30 - 10.00 часа и викаха високо „Айде, на бозатаааа.“ И ние тичахме от къщи с кани. Те пълнеха каните ни с мерителни метални канчета от по 1 литър. До колкото помня, цената беше 17 - 23 - 25 стотинки за литър. Хубава, резлива, истинска боза. 


Магазинската боза не е истинска боза

По-късно, бозата се появи в сладкарниците. Всяка (уважаваща себе си сладкарница) беше оборудвана с метален бидон за боза с кранче. Сервираше с в чаши с дръжки - тих халба за бира - малка и голяма, които се пълнеха на място, от кранчето.

После започнаха да я доставят в ниски тумбести стъклени шишенца, с картонена капачка и наливната боза постепенно изчезна. После капачката стана от станиол, но все още в стъкленото бутилче имаше боза.

След още време, капачката станаха пластмасови, а напоследък и бутилчето стана пластмасово, но това в него вече не е боза. Който не е пил от истинска боза, трябва да знае, че днешните т.н. "бози" в пластмасови бутилчета, нямат нищо общо с едновремешната вкусна, резлива домашна боза.


Какво е боза?

Боза е популярна неферментирала или леко ферментирала напитка, приготвена от сварено зърно и/или брашно, разредена с вода, прецедена от люспите и триците пруз цетка и подсладена с обикновена или кафява захар (но не и изкуствени подсладители). Питието се приготвя от:
  • - ръж,
  • - просо,
  • - пшеница,
  • - овес,
  • - царевица,
  • - смес от горните зърна.
В турската боза има и ориз. Напитката има характерен сладко-кисел-резлив вкус, много е питателна и се препоръчва за подсилване на слабовати хора. Бозата е широко разпространена в България, на Балканите и в Централна Азия.

Съдържание на бозата

Бозата съдържа въглехидрати, протеини, витамини от група В (B1-B2-B3-B6-В12, минерали, млечна киселина. Понякога може да съдържа максимум 0,5% алкохол. През последните години, много индустриални производители използват изкуствени подсладители вместо захар, но това вече не е автентичната боза, имитация. Поради тази причина, на пазара започва да си пробива път т.н. "био-боза", за която се предполага, че спазва традиционната технология и постига оригиналния кисело-резлив вкус на едновремешното питие.


Проста и бърза рецепта за домашна боза

Напитката я има във всички хранителни магазини, но както стана дума, това не е точно боза, а емитация, чиято цел е в условията на индустриално производство, напитката да се произвежда бързо, евтино и да има задължителната трайност, за да не се разваля по полиците на магазините. Био-бозата е по-близка до оригиналната рецепта и вкус, но е 3-4 пъти по-скъпа.

Затова, ако сте привърженици на автентичното питие, може да се опитате сами си го приготвите, с предупреждението, че едва ли ще ви се получи от първия път. Но с времето ще имате шанс да стигнете до автентичния вкус.
 

Как се прави боза?

За да си направим бърза домашна боза, рецептата е следната:
  • - първа стъпка - изберете брашно (ръж, просо, пшеница...) и да го зепечете с постоянно разбъркване в тиган, на котлона, до получаването на бледо кафеникав, златист цвят с характерна миризма на запечено брашно;

  • - втора стъпка - препеченото брашно се разрежда с вода, като постоянно се разбърква до получаването на хомогенна смес, без бучки;

  • - трета стъпка - не много гъстата, но все пак достатъчно гъстата каша, се вари на слаб огън, при постоянно разбъркване с дървена лъжица, за да не загаря по дъното на съда;

  • - четвърта стъпка - след като започне да се сгъстява питието, се добавя и разбърква захарта, до желания от вас вкус;

  • - пета стъпка - варката се сваля от огъня и след като охладнее се добавя закваската или чаша от готовата напитка от стара леко прокиснала боза.

  • - шеста стъпка - бозата се оставя за няколко часа (според сезона) на топло за ферментация;

  • - седма стъпка - готовата боза по рецептата се бутилира и се прибира в хладилник за съхранение.

Следващата стъпка от тази съвсем проста и бърза рецепта за домашна боза, е консумацията, особено в комбинация с домашно приготвени закуски. Имайте предвид, че млечната киселина подпомага храносмилането и също така се препоръчва за бременни жени и спортисти, като ценен източник на витамини. Тя е полезна диета при различни заболявания.



Рецепта за домашна турска боза

Рецептата за турска боза се пази в тайна от нейните производители, но домакините са се научили да правят напитка, много подобна на тази, която купувате в специализираните магазини в Истанбул. Какво е необходимо?

Продукти:

  • - 3 чаши булгур
  • - 3/4 чаша ориз
  • - 3 чаши захар
  • - 3 супени лъжици активна мая или 2 супени лъжици прясна мая
  • - 6 литра вода

Изпълнение на рецептата:

Накиснете целия булгур за една нощ в три литра вода. Добавете целия ориз на следващия ден. Сложете на слаб огън на котлона. Оставете да заври, за да омекнат оризът и булгурът. Сварената маса се отстранява от котлона и се превръща в каша с помощта на миксер.

Добавете още три литра вода, поставете отново на огъня, добавете захар към сместа и разбърквайте от време на време. Когато захарта се разтопи напълно, свалете от котлона и отново разбъркайте добре с миксера. Оставете да се охлади до температура 36-40 градуса.

Добавете маята. Оставете сместа за 3-4 дни на топло място. След 3 или 4 дни можете да приберете бозата в хладилника и след това да я пиете студена, като отгоре поръсвате с канела. Ето ви и рецепта за домашна турска боза.


История на бозата

От историческа гледна точка е трудно да се каже от къде точно произхожда това вкусно, традиционно за Балканите питие. Има подозрения, че това е Албания, но е факт, че бозата придобива популярност в Османската империя, когато е била включена като основната храна за войската, благодарение на високата си хранителна стойност. Но шило в торба не стои и през 16 век, някои поданици на Султана започнали да добавят към бозата опиум (Тартар боза), което предизвикало Селим II да я забрани в цялата империя.

През седемнадесети век (по религиозни съображения) е наложена забрана на алкохолните напитки, включително и на бозата, която съдържала до 1% алкохол. След това всички бозаджийници - местата, където се е произвеждала напитката - се затварят. По-късно тази забрана е отменена и това се случва повече от веднъж. 

В крайна сметка, сладката безалкохолна боза става широко достъпна, а киселата, алкохолна версия на напитката изчезва. През 19-ти век сладката и безалкохолна версия на бозата става популярна, първо в Османския дворец Топкапъ в Истанбул, а след това става рецептата, по която напитката се прави и до днес.

Разпространение

В регионален аспект, различните видове бози са доста популярни на Балканския полуостров, около Кавказ и чак до Памир:

  • - башкири и узбеки я наричат буза,
  • - руснаците - брага,
  • - татари и сърби - боза,
  • - албанци и турци - boza,
  • - румънци - brag.


Произход на българската боза

У нас се счита, че произходът на бозата е от Албания, откъдето са и най-добрите стари майстори бозаджии. В началато на 20 век, у нас град Радомир е бил известен като център за производство на бози. Там е издигнат единственият в света паметник на бозаджията. А другият град, славещ се с производството на качествени бози, е Любимец. Така това резливо питие е част от българската традиционна закуска известна за всеки ученик у нас като "Баница с боза".

Описание на питието.

Истинската боза е гъсто, леко ферментирало или неферментирало питие със сладък или кисел (резлив) вкус, приготвяно чрез варене на зърнени храни, след което се пасира за да се отстранят триците. Разрежда се с вода и се подслажда със захар. По-бързия начин за приготвяне е като се прави от не от зърно, а от брашно и се вари до сгъстяване заедно с добавената захар. 

Както е известно, бозата по магазините, пълна с подсладители и консерванти, няма почти нищо общо с истинската домашна боза, приготвяна преди 40 - 50 години и разнасяна от кварталния бояджия или от бабите ни по техните си традиционни от столетия рецепти. Може би се питате,


Защо е добре да си правим боза в къщи?

Защото е добра и питателна напитка за деца, за ученици и за кърмачки, а според някои народни предания, редовната й консумация води до уголемяване на женския бюст. Тя е от малкото полезни и хранителни напитки, останали в нашите спомени от не много далечното минало, чийто оригинален вкус и вид все още можем сравнително лесно да възстановим. Счита се за добър пробиотик, каквито са киселото зеле, киселите краставички и киселото мляко, а защо да се лишаваме от това.

Освен това, по този начин (с надомна варка) ще си припомним кварталния бозаджия подвикващ „Хайде на бозатааа..!“, ще се насладим на истинския вкус на питието и ще си спестим рисковете от употребата на купешки бози, приготвяни със синтетичен подсладител - аспартам (вид химическа отрова и канцерогенен) и с консерванти, при това приготвена от пшенично, а не от просено брашно (което е добрият, но по-скъп вариант). 

Ето, затова би било добре да знаем как да си направим истинска боза по оригинална домашна рецепта от едно време, а така ще проверим и своята сръчност? А защо не, като се специализираме добре, да открием и истинска бозаджийница, в която да разливаме в халби боза на място - от производителя.

Производство на боза

Ако стигнем до откриването на собствена бозаджийница, простата и бърза рецепта за домашна боза, сварена в тенджера, няма да ни е достатъчна. Ще е нужно да вложим повече професионализъм в такова начинание. Казано по научному, традиционната боза се произвежда чрез смесена алкохолно-млечнокисела ферментация на брашно от просо или други зърнени храни като пшеница, ръж, царевица, овес.

Подслажда се с кафява захар, бяла кристална захар, глюкоза, захарин, или други подсладители, но изкуствените не са за предпочитане, особено при домашното приготвяне на продукта. Обикновено готовата напитка съдържа от 0,5% до 1,0% алкохол. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник. Допълнителна хомогенизация може да се постигне чрез разбъркване на готовата напитка с пасатор.


Качество на бозата

Може да се прецени, че произведената по горната технология боза има добро качество, когато е с еднородна колоидална суспензия, в която няма даже признаци на утаяване или избистряне. След сваряването си тя е неферментирала и съдържа поне 10% захар. След това, при престоя си на топло място, може слабо да ферментира (до 0,5 - 1,0% алкохолно съдържание) и да се газира. През зимата трайността на бозата е до 48 часа, а през топлия сезон е до 24 часа, като трябва да се съхранява в хладилник, иначе може да се похаби.

Съдържание на бозата

  • - въглехидрати (10-17%),
  • - белтъчини,
  • - минерални соли,
  • - витамини от В комплекс и др.

 

От какво се прави бозата?


Съществуват варианти бозата да се прави и без варене. Другите варианти е да се прави боза, като се използват различни суровини:
  • - обикновена — произведена от ръж или пшеница,
  • - смесена — от просо и ръж (пшеница) в съотношение 50:50
  • - какаова - смесена, произведена с добавка на какао на прах.

 



Как се прави закваска за боза?


Продукти за закваската

  • - вода - 1/2 - 1 чаена чашка (за точната доза експериментирайте);
  • - захар - 1 - 2 супена лъжица (повечето захар играе ролята на консервант против нежелани бактерии, които може да развалят закваската - добре е да се експериментира според Вашите конкретни микробиологични условия);
  • - брашно от просо, препечено в сух тиган - 2 супени лъжици.

Приготвяне на закваска (квасец)

Подготвеното брашно и захарта се изсипват във водата (ако трябва, най-напред брашното се запича в сух тиган) и се разбъркват до пълно размиване и хомогенизиране в сравнително гъста каша. Пресипва се в чист, сух, стъклен буркан, покрива се с кърпа. Бурканът трябва да остава на 2/3 празен, за да има място за набъбването от ферментацията. Така приготвената смес се оставя да престои 1/2 - 1 - 2 дена (в зависимост от климата - в горещо време може да стане и за 12 часа) за да ферментира, като от време на време се разклаща (по-често), за да се хомогенизира и да стане с мехурчета.

 

Закваска за домашна боза

Щом ще си правите боза в къщи и сами ще си приготвяте закваската, следователно, това е закваска за домашна боза - автентична, приготвена собственоръчно. Това не означава, че ще ви се получи от раз. Тук метода на проби и грешки е неотменим. Доста е вероятно кваската да се изтърве. Закваската трябва да е шупнала и почти къкреща. Ако се пропусне момента и шуптенето премине, в нея вече няма достатъчно млечно-кисели бактерии, които да накарат бозата да ферментира. Трябва да мирише на леко вкиснато.

 

Заместител на закваската

Закваската или както го наричат старите майстори - квасеца може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен (кисел) хляб, приготвен от млечно-кисела закваска или със сухар. Но в крайна сметка е добре да се научите на автентичната рецепта без добавки и да си поддържате постоянно налична закваска в хладилника.


Разширена технология за приготвяне на домашна боза


Продукти (традиционни съставки за боза)

  • - брашно от просо (за истинска боза) - 2 чаени чаши (като заместител може да ползвате и брашно от овес, ечемик или пшеница - тип 500). Важно е брашното да е натурално, без подобрители, аскорбинова киселина и др.п.;

  • -  вода - примерно 5 литра, но подлежи на оптимизиране според посудата, с която разполагате, както и при нагласяне на технологията към вашите конкретни микробиологични условия;

  • - кафява захар - 2 чаени чашки (по изключение може и обикновена бяла захар, останалите по-малко или повече изкуствени и нетрадиционни подсладители не са за предпочитане и компрометират идеята за домашно питие).


Рецепта за домашна боза

Тук ще дадем в малко по-разширен вид описанта по-горе бърза рецепта за домашна боза. В домашни условия се започва с просено брашно (или какъвто вид имате), което се пресява 1 - 2 пъти и се изсипва в сух тиган и постепенно се запича, като се разбърква през цялото време, за да не загори. Не бива да се допуска частично или леко загаряне. След като брашното се припече, започва да придобива характерен мирис и придобива жълтеникаво - бежов - кафеникаво - златист вид - тогава се прехвърля в по-голяма емайлирана тенджера и се оставя да изстине до пълно охлаждане.

По-нататък се добавя вода и се разбърква добре с пасатор, за да не се получават бучки, до пълна хомогенност на сместа. Навремето бабите са разбърквали с дървена лъжица или с тел за разбиване (на ръка, което е чудесен фитнес). Добавят се с разбъркване останалото количество вода, а след това и захарта и се слага на котлона да заври до сгъстяване (на принципа на крема от нишесте) на бавен огън (Пеловската боза става гъста като пресен мед).

Тук има един вариант - водата със захарта да заври успоредно със запичащото се брашно, което се забърква с топла вода и тогава, с бъркане, се добавя към вече горещата и подсладена вода - въпрос на избор и удобство.

По време на варенето-къкренето (около 6-7 до 10-12 минути), варката се бърка с дървена шпатула, за да не загаря по дъното на тенджерата. Така сварената боза трябва да се посгъсти, като се снема от огъня и се оставя да се охлади със захлупен капак. Тогава към нея се добавя подготвената преди това ферментирала закваска (или специално запазена част от предната варка - квасец).

Оставя се на топло да ферментира (на времето са използвали специално корито от черна мура). Питието е готово за консумация след 2-3 дена., но ако одобрявате вкуса, може и веднага след охлаждането да пиете. Ако брашното е с трици и не ги понасяте, може да направите 1 -2 прецеждания до пълното им отстраняване от питието.
 

Съхранение и консумация

Когато бозата стане готова (Вие решавате кога - според собствения си вкус), тя се налива в чисти и сухи стъклени бутилки е се съхранява в хладилник, за да спре процеса на ферментиране. Ако стои на слоеве, разбърква се преди консумация.
 

Поднасяне и консумиране на турска боза

В Турция бозата се сервира поръсена с канела и се консумира с печена леблебия (нахут), предимно в зимните месеци поради кратката си трайност.

Бозата се пие сладка или кисела според вкуса на клиента. 

По отношение на подслаждането има няколко варианта - захарта може да се постави преди варенето, след изстиването или след ферментацията. При всички случаи се разбърква добре за пълна хомогенизация.

Това е изпитаната от миналото традиционна рецепта за производство на домашна боза. Има неповторим, резлив вкус, който вероятно отдавна сте забравили от своето (далечно) детство от кварталния бозаджия или може би поне сте чували от своите родители за това време на естествени и вкусни продукти!

Затова си приготвяйте сами, в къщи и с наслада пийте това сладко и резливо бозаджийско питие, с истинско удоволствие (за да разберете за какво става дума), като не забравяте накрая да оставите 1 чаша от бозата, за да я ползвате по-късно като закваска за следващия път. Трайността на оригиналните бози е около 3-4 дни, което значи, че през това време трябва да се изконсумират.


Още интересна информация за бозата и други рецепти може да прочетете по-долу, в коментарите.

-------------------


43 коментара:

  1. Не би имало проблем брашното да е пшеничено от т.н. тип 500, но трябва да е без всякакви добавки и подобрители, т.е. чисто мелничарско брашно, а не онези видови, които се рекламират като готови миксове за понички, палачинки и т.н. - последните съдържат лоши работи в състава си и така се компрометира идеята за домашна боза. На повечето производители им е любимо да слагат топчета аскорбинова киселина Пресейте брашното за всеки случай и за да се убедите, че ще е "чисто".

    ОтговорИзтриване
  2. Ако се каните да правите закваска (квасец) за домашна боза в горещо време, трябва да внимавате и да имате предвид, че магията ще стане още до края на същия ден, като при това трябва честичко да разклащате чашката. Важно е да внимавате, за да не я изпуснета да превтаса.

    ОтговорИзтриване
  3. Повечето днешните бози, напълнени на конвейер, в пластмасови бутилки, нямат почти нищо общо с едновремешната вкусна, резлива домашна боза, освен опитите за имитация на вкуса с изкуствени добавки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За всеки истински ценител на оригиналното питие, наричано тук "домашна боза" за да се различи от от всичко друго, което се продава в готов и запечатан вид, няма никакво съмнение, че се опитват да ни пробутват имитация на боза. Погледнете етикета и вижте - добавката Е 954 - какво е това? Захарин - химически препарат, част от коктейла химикали, използвани да се създаде изкуствен вкус на боза. Разбира се, всеки сам избира и решава дали да пие имитация (за по.лесно) или да се потруди малко в къщи и да си направи оригиналното питие.

      Изтриване
  4. Трудно може да се каже от къде произхожда това вкусно, сладко-резливо традиционно за Балканите питие. Има предположения, че това е Албания, но е факт, че то придобива своята най-голяма популярност по време на Османската империя. Тогава боза, благодарение на високата си хранителна стойност, е имало като основната храна за войската. Но по-късно, през 16 век, някои поданици на Султана започнали да добавят опиум в нея, поради което Селим II се принудил да я забрани в цялата империя.

    ОтговорИзтриване
  5. Подготовката на закваска (квас) за боза, е един от ключовите моменти, които първо трябва да овладеете, ако искате да сте в състояние да си произвеждате в къщи качествена и резлива, автентична боза. Трябва да я доведете до състояние на шупливост и почти да къкри, за да е готова за използване. Но от друга страна, не бива да я „изпускате", защото когато вече е преминало шуптенето, в нея няма достатъчно бактерии, които са в основата за вкусната ферментация в бозата. Затова правилото е, че, ако сте пропуснали момента, трябва да започнете процедурата за квас отначало.

    ОтговорИзтриване
  6. Може да се каже, че бозата е вид традиционно българско питие със сладко резлив вкус и слабо алкохолно съдържание. То намира повсеместно приложение в храненето на българите, особено в ученическите и студентските години от живота им. Съществуват доста рецепти за приготвяне на различни видове домашна боза.

    ОтговорИзтриване
  7. От откъслечни исторически сведения се предполага, че бозата като вкусно, сладко-резливо и традиционно питие, произхожда от района на Балканите и по-конкретно - от Албания. Там са и най-добрите известни майстори бозаджии.

    ОтговорИзтриване
  8. Доста популярни из всички страни на балканския полуостров са различните видове бози. Питиета се консумира с наслада също и в районите на Кавказ, та чак до Памир при такива народи, като башкири и узбеки. Даже последните използват почти същото наименование на напитката - буза, като при нас, но има още редица други наименования, като при:

    - албанци и турци - boza,
    - татари и сърби - боза,
    - румънци - brag.

    ОтговорИзтриване
  9. Център на бозаджийството в България, от началото на двадесети век, се оформя град Радомир. Той е станал известен с производството на традиционни бози и разпространението им из цялата страна. Поради тази причина, там е издигнат и единственият в света паметник на бозаджията. Ако сте почитатели на това хубаво, резливо питие, добре да познавате неговата история.

    ОтговорИзтриване
  10. Град Любимец също се слави с производството на своя качествена боза. Така това вкусно питие, с резлив вкус е част от българската традиционна закуска, особено във възрастта на учениците и така е известна на повечето от тях като "Баница с боза".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като спомена Любимец и леко ме стопли със спомен от детството ми.Моя баща е родом от с.Малко Градище,на 15 км. на юг от гр.Любимец. Като сме ходили при баба и дядо минавахме баща ни да ни купи боза от един албанец.Къщата се намираше в началото на града и на мен като дете на 7-8 години ми беше много интересно да се пълни боза от една чешма с жълто-месингово кранче в стената,все едно е чешма.Албанеца беше възрастен и години по-късно разбрах,че не е казал рецептата на никой преди смъртта си.А самия аз вече съм на 51 години.Също е много известно и свиленградското малеби.

      Изтриване
  11. Вариант за необходимите продукти - суровини, при приготвяне на домашна боза:
    - 4 чаени чашки препечено на фурна брашно - ако се пече на котлон е добре постоянно да се разбърква, за да не загаря, и котлона трябва да е на по-тих огън.
    - 5 чаени чашки захар, като тук определящ е вкуса на домакинята, но и на консуматорите, като с времето може да се експериментира.
    - около 4 литра вода

    ОтговорИзтриване
  12. Запичане на брашното за боза.

    Това е първата операция по приготвяне на самата рецепта, ако не броим операциите по приготвяне на домашен квас. Има два начина да се запече брашно - единият е в тавичка и във фурна, а другият е в тенджера, на котлона. И в двата случая, особено на котлона, не бива да се прекалява с висока температура, иначе брашното загаря по дъного. А целта е не прегоряло брашно (като за кафе), а препечено до получаване на бежево кафеникав цвят. Може би най-добрия вариант за препичане е в сух тиган, с постоянно разбъркване. След придобиването на нужния цвят (като придобиете опит, може да преценявате и по мириса), брашното е готово и се сваля от огъня, като се оставя да изстине за следващата операция. Преди нея, е добре да се пресее.

    ОтговорИзтриване
  13. Цялата вода се довежда до кипене, заедно с всичката захар. В това време, подготвеното предварително брашно се разтваря на каша с малко вода, след което бавно се насипва във врящата вода при енергично разбъркване. Цели се по консистенция да се получи рядка каша с гъстота, каквато познаваме от досегашната консумация на питието. Трябва да се има предвид, че след изстиването, така или иначе, бозата ще се сгъсти. В района на град Пелово, Плевенско, правят много гъста боза, по подобие на мед.

    ОтговорИзтриване
  14. След сваряването си, бозата трябва да се остави да изстине, като се разбърква често, за да не хваща коричка отгоре. Когато вече и добре охладена се прибавя около 500 мл. готова боза - от предишно правене или 1 ч.ч. квас (ако сте усвоили приготвянето му) .

    ОтговорИзтриване
  15. Съхраняването на готовата боза се прави като се прелива в стъклени бутилки или големи стъклени буркани. Добре е да могат да се затварят с чисти капачки и така се оставят за около 4-5 дни на стайна температура (20оС), през което време напитката да "вкисне" - всъщност не става кисела, а се превръща в истинска домашна боза, с приятен резлив вкус.

    ОтговорИзтриване
  16. След като сте сварили своята боза, според рецептата и сте я заквасили с успешно приготвен квас, ще е нужно известно време за втасване, преди тя да придобие онзи приятен за пиене резлив вкус. И тогава вече, може да я приберете в хладилника, за да преустанови по-нататъшното втасване и вкуса за се запази. През времето, когато втасва, бозата в бутилките или бурканите се разклащат.

    ОтговорИзтриване
  17. Съставки за подготовка на закваска за боза:
    - брашно – 1-2 супени лъжици
    - вода (хладка, от чешмата, престояла в стъклена бутилка 24 часа за обезхлоряване) – 1 чаени чашки
    - захар – 1 супена лъжица

    ОтговорИзтриване
  18. Добре е брашното, от което ще правите боза, да се препиче преди това до бледорозово, като се внимава да не прегори. За целта се бърка по време на печенето. След запичането, то се разтваря в малко хладка вода и едва след това, така получената каша се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня.

    ОтговорИзтриване
  19. Все още много хора помнят автентичния резлив вкус на на истинската боза. Те най-добре усещат разликата с днешните имитации в търговската мрежа, дължащи се на някои от добавките, които се забъркват в нея, за да се получи сегашното питие. Някои от тях са забранени или силно отричани в различни места по света, но фигурират като разрешени в български нормативни документи. Но трябва да се отбележи, че независими изследвания разкриват сериозни странични ефекти след консумацията на тази химизирана напитка, която се продава под наименованието боза. Затова четете технологията по горе и си я приготвяйте в къщи, за да й се насладите истински и да избегнете рисковете за здравето.

    ОтговорИзтриване
  20. Една от основните добавки към купешката боза днес е Ацесулфам, който е вид подсладител, многократно по-евтин от натуралната захар, но със съмнителни качества и свойства. Установено е, че съдържа метилов етер, който въздейства върху организма, като влошава работата на сърдечно - съдовата система. Затова домашното си е домашно и винаги е за предпочитане, стига да не ни мързи да си го направим.

    ОтговорИзтриване
  21. В купешките бози се използва аспарогенова киселина, за която има сведения, че оказва възбуждащо действие върху нервната система. Поради това, с течение на времето може да доведе до пристрастяване. А освен това, продуктите, в които се съдържа ацесулфам, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени (а то предимно кой ги ние??). Трябва да се знае, че относително безопасна доза за добавката с код Е 950 е не повече от 1 г на ден.

    ОтговорИзтриване
  22. Има и една друга добавка в купешките бози, която помага на днешните производители да се опитват да ни заблудят, че пием истинска боза - нарича се Аспартам. Европейският код на добавката е Е951. Аспартамът е известен още като Нутра Суйт. Но ако веднъж си направите домашна боза по горната технология и рецепта, щом започне да Ви се получава, веднага ще разберете разликата между изкуствения вкус и естествената резливост на бозата.

    ОтговорИзтриване
  23. Ще опитам с мед да подсладя бозата и ще видя дали мога да го използвам за закваска. Предполагам, че той ще закваси успешно бозата, защото си е естествен продукт. Ако някой е използвал мед да сподели резултатите. Притеснява ме малко вкусът на бозата, дали ще се промени от меда. Ще пиша.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Експериментите винаги трябва да се приветстват, но нещата не бива да се бъркат. С мед може да се "подслади" бозата, но не може да се "закваси". Подслаждането може да стане преди, по време на, и след варенето. Подслажда се с кафява захар, бяла кристална захар, мед, карамел от разтопена бяла захар. А подквасването се прави със закваска. Закваската се прави по описаната по-горе технология, от брашно и вода. Хубава закваска се захваща за около седмица, а след това е много лесно да се поддържа за ежедневна употреба - за боза, за квасен хляб и за всевъзможни печива, в които иначе се ползва мая или сода.

      Изтриване
  24. В бозата, вземана за проби от произволни баничарници, има цикламат, което вещество е с код Е952 и носи характерния, леко резлив вкус, сякаш е ферментирала, но това е имитазия, а не автентичен вкус. А и проблемът не е само до вкуса - Цикламатът е, забранен в САЩ и Великобритания, но е позволен за употреба в ЕС. Правени са лабораторни изследвания върху мишки, които доказват, че цикламатът е канцерогенен и причинява рак на пикочния мехур (поне при мишките), отразява се също пагубно върху плодовитостта им и им причинява генни изменения. Дебело трябва да се надяваме, че ние - хората, не сме като мишките и тези странични ефекти не ни засягат. Именно това правят производителите - бранят цикламата с тезата, че хората не са мишки и вредата на препарата настъпва само при консумация на големи количества. Но много по-сигурно и безопасно и по-вкусно и истинско е, човек да си направи истинска домашна боза по горната технология и да не рискува здравето си.

    ОтговорИзтриване
  25. Много е желателно бозата с изкуствени подсладители и подкислители, непремено да бъде етикирана и обозначена като такава, а самите производителите да са задължени да спазват това изискване от уважение към клиентите и в интерес на истината. Определено е нужно и изискване за големината на буквите, с които производителите изписват текста, че в техните напитки (или какъвто и да е друг хранителен продукт) има подсладители или други изкуствени инградиенти, което иначе сега се справи с дребен и нечетим на практика шрифт.

    ОтговорИзтриване
  26. Проблемът при купешката боза е в количеството на различните технологични добавки, които ужким се контролират чрез европейското законодателство. Според същото законодателство, за всеки тип храна и за всеки тип напитка си има определено количество - т.н. максимално допустими норми. Но бозата е типично българско питие, такава европейска норма няма и няма възоснова на какво да кажем дали добавките са много или малко.

    ОтговорИзтриване
  27. Ако ние проверим колко и какви Е-та има в една купешка боза, дори да ги установим като видове и количества, ние няма въз основа на какво да кажем, дали е нормално или е опасно, защото по въпроса няма регулация. Може само да се предположи, че са доста големи количествата. Затова, докато нямаме убедителни доказателства в противното, сме длъжни да приемаме, че наличието на всякакви съмнителни добавuи (четат се от етикета) са вредни за нашето настоящо здраве и за здравето на поколението ни.

    ОтговорИзтриване
  28. Професията на диспечер е характерна и за авиацията, при това там тази длъжност е много важна. Диспечерът осигурява координацията на движението на въздушните средства в единно въздушно пространство, с цел да се гарантира тяхната сигурност. Задачите му значително се усложняват при лошо време и ниска видимост поради мъгла, дъжд, снеговалеж и т.н.

    ОтговорИзтриване
  29. Вече втора варка си правя с боза в домашни условия. Върви като по ноти. Препичане на брашното (колкото е по-препечено и кафяво, толкова и бозата става по тъмна и със специфичен мирис на препечено. След това се разтваря в топла вода и постепенно се долива във водата, с която се вари. Вари се около половин час, докато започне да се сгъстява (вари се заедно със захарта). Сваля се от котлона и се оставя да изстива. Когато температурата спадне до около 36 - 39 градуса, се добавя кваса. И до вечерта е готова (ако сте варили по обедно време). След това се прибира в хладилник и за 2 - 3 дни се изпива по познатия начин с различни закуски.

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте, някой може ли да ми обясни едно нещо, което не разбирам. В рецептата за закваската е записано, че се бърка докато се хомогенизира сместа. Е колкото и да бъркам, каквото и да правя, абсолютно винаги при това количество вода и брашно резултатът е един и същ. След като се остави за малко време, брашното се утаява на дъното и отгоре остава водата. И да го разклащам през 10 мин пак винаги същото се получава. С такава закваска ефекта се пренася върху цялата боза и отново провал. Къде греша. Моля някой, който е правил домашна закваска сполучливо, да ми обясни всяка стъпка, всяка подробност. Околна температура, затваря ли се с капачка съда, колко често се разклаща и най-вече нормално ли е колкото и да разбърквам сместа, винаги да се утаява брашното, защото ми се струва, че това е най-големия проблем. Много ще съм благодарен, ако някой се отзове на моя вопъл!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-вероятно прекалявате с водата. Водата трябва да е толкова, че да се получи сравнително сгъстена каша. Добре е да ползвате топла вода (не гореща). От архива (в дясно) потърсете специалната тема за "Домашен квас" и следвайте точно указанията. Най-трудно е да се захване, което може да продължи до около седмица. След това само се поддържа като се съхранява в хладилник, а 2 - 3 часа преди ползване, се съживява.

      Изтриване
    2. И на мене първият път ми се утаи брашното на дъното, тъй като постоянно бърках, всъщност сместта въобще не успя да заври истински. Затова реших вторият път да направя сместта както се приготвя нишесте. Първо разтворих добре брашното в малко от студената вода, разбих го добре (когато брашното се разтваря в студена вода, не се получават бучки), добавих още вода, към една трета от 5-те литра на око, после загрях останалата вода до завиране и добавих към нея хомогенизираната смес от студена вода, брашно и захар (захарта може да се сложи и във врящата вода). Така сместта завря нормално, хомогенизира се добре, щом завря, намалих котлона и варих около 7-8 минути. Получи се. А вместо квас ще използвам био боза, която стана на шупли. А вода използвах от чешмата, хлорирана, така че проблемът не е във водата, както е предположил някой.

      Изтриване
  31. Три възможни грешки:
    1.Най-добре е да се използва пълнозърнесто брашно , предварително пресято 2 пъти./ може да го направиш без да го запичаш./
    2.Ако си в чужбина българските пропорции за брашното не важат.Затова гледай да го докараш до консистенция като за кекс.
    3.Не използвай вода от чешмата.Само изворна или минерална ,но прочети отзад да не е обработена с обратна осмоза.
    УСПЕХ ! ! !

    ОтговорИзтриване
  32. Нека първо уточня, не коментирам настоящата статия персонално, защото е едно към едно по пропорции с всички останали в нета и не се знае кой е първоизточника.
    Пиша тук, защото е видно, че автора си самокоментира блога и няколкото реални мнения, всъщност затвърждават опита ми.

    Не си губете времето да подквасвате домашна боза, ако нямате откъде наблизо да си закупите шише, което да използвате за подкваса.

    1 ден, направих "мая" по рецептата, стана рядка, но въпреки това втаса с врящи мехурчета. Сварих по рецептата бозата с просо, получи се перфектна консистенция. Повече от 4 часа опитвах да охладя сместта, в това време маята започна да превтасва и в 1 през нощта вече сложих леко топлата смес маята.
    Сутринта имах тенджера пълна с бозян цвят вода, още е в кухнята, ще и дам 1 ден, но е повече от ясно, че никой няма да пие втасала вода.

    Ден 2, наложих отново брашно (просо),но в значително по-малко количество вода, за да стане гъста "мая". Отново втаса, но този път започнах по-рано да варя бозата, за да хвана маята преди да превтаса, като се има предвид поне 6 часовото охлаждане на сместа.
    Този път използвах 50/50 брашно и просо, сложих и по-малко количество вода и се получи значително по-гъста почти с консистенцията на крем с нишесте.
    Добавяйки маята към бозата се получи абсолютно същият ефект като първата доза.

    Сега си имам 10 литра кафява сладка утаена вода върху печката.
    Не се връзвайте да си харчете времето и продуктите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Znachi neshto byrkash, na men mi se poluchi ot vtoriq pyt. Uspeh.

      Изтриване
  33. Най-после, научно да ни докажат, че такова нещо, като "истинска, резлива боза" не съществува и че всички, които си мислят, че са пили такова нещо, са в заблуда.

    ОтговорИзтриване
  34. Kyde go prochete Tova dokazstelstvo? V momenta piq rezliva boza.

    ОтговорИзтриване
  35. Извинявайте ,ако закваската е кисела на вкус ,но няма шупли дали е готова?

    ОтговорИзтриване
  36. Закваската ми е с кисел вкус ,но няма шупли .Дали е готова или да изчакам да се появят шупли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип, една от целите на кваса е да създаде шупли, иначе какъв хляб би бил без шупли. Повече за приготвянето на квас и как изглежда на снимки вижте тук - https://pabota1.blogspot.bg/2014/06/domashen-kvas-za-kvasen-hlyab-recepti.html

      Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.