Translate

четвъртък, 22 май 2014 г.

Има ли идеална надомна работа за учители, журналисти и други пишещи хора?

Определено може да се твърди, че има идеална надомна работа 

за учители, журналисти и други пишещи братя (хора на словото), стига да се мисли позитивно за всякакви надомни професии като, например - "Личен хроникьор". Особено ако имате богат речник и нюх в изразяването, може да изкарате доста добри пари само с един химикал (трябва да го позлатите след това) и да си гледате живота. Но да видим, поначало в живота на хората има доста поводи за индивидуални празнувания и за ... спомени след това. Така, обикновено се честват всевъзможни
  • - рождени дни,
  • - абитюриенти,
  • - абсолвенти,
  • - сватби,
  • - раждания,
  • - кръщенета,
  • - изпращане на войници,
  • - годишнини от някои от горните събития и т.н.

Такива събития от край време се заснимат на снимки,  

върху видеоленти и клипове, компакт дискове. Но титулярите на събитието искат да го запечатат с още по-големи подробности за спомен и за поколението си:
  • - Какво се е случило,
  • - кои са присъствали,
  • - какви са предпоставките,
  • - кой какво е казал,
  • - как се е произнесъл.

Така, че пишете “по поръчка”. 

Описвайте живота им, проучвайте навиците, интересите, състоянието и връзките им. Всъщност, наскоро имаше един нов български сериен телевизионен филм, точно за това, но като за филм - беше доста драматизиран. На Вас не Ви и нужна кой знае каква драма. Хората се радват и на далеч по-малко. Съставете си готови “стандартни” схеми за отразяване на различните видове събития, а при поръчка, само запълвайте схемата:
  • - дата на събитието;
  • - място;
  • - обстановка;
  • - присъстващи, и роднинство и т.н.

След това на компютър, наберете текста. 

Украсете страниците с интересни рамки и разнообразни орнаменти, според случая. Отделете подходящо място на снимките. Ако все още нямате собствен компютър (което е малко вероятно, защото във всяка уважаваща себе си компютърна фирма ще Ви сглобят такъв за стотина лева) използвайте такъв от свои познати или под наем от компютърен клуб. Там имат и принтер за разпечатването.
Изгответе си чист и четлив оригинал и го размножете в копирно ателие в необходимия брой екземпляри. Изгответе интересна челна страница и дайте работата си за спирална подвързия. Накрая остава да предадете очерка на поръчителя и да си получите хонорара. За да не харчите пари за учредяване на фирма, може да се регистрирате като “самоосигуряващо се лице” и така напълно ще узаконите дейността си.

Остава само да наблегнете на разгласата и на писането. 

Основно правило е, че трябва ежедневно да пишете, за да набирате опит и да поддържате форма. Но още по-важно е хората да знаят за уменията Ви. Затова пускайте обяви, разлепвайте афиши, разнасяйте листовки, изпращайте писма до известни личности, участвайте в обществения живот, водете си записки. Не забравяйте да се погрижите за авторските си права. Навсякъде пишете името си. Отбелязвайте датата на труда си и го подписвайте.

Като придобиете опит и известност, влезте във връзка с издатели и им предложете част от своите работи за публикуване, след като ги преработите до съответния жанр. Изгответе си собствен сайт в Интернет. Така чрез електронната поща ще Ви изпращат заявки и от други райони на страната и даже от чужбина. Като всяка друга надомна работа, и тази изисква ангажираност, вникване и всеотдайност. Важното е, че може да я започнете изцяло базирани в къщи, без никакъв капитал, само с .... един химикал в ръка.

Разбира се, добре е да си припомните уроците по литература 

от началното и средното училище и по същия повод да посетите местната библиотека. Но главното си остава опита и завоюването на пазарна ниша! Има много други препоръки на този сайт - за разгласа на дейността Ви, за намиране на клиенти, за използване на Интернет, които ще Ви помогнат в това начинание, стига да отделите необходимото време. Затова пишете постоянно и се развивайте и много скоро ще се сдобиете с идеалната за себе си надомна работа, като личен или светски хроникьор! А това е особено подходящо за хора с професия на журналисти, филолози, учители и всякакви други образовани хора на словото. Желая Ви успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.