Translate

четвъртък, 22 май 2014 г.

Дистанционна работа | dLambow

Дистанционна работа от къщи - заслужава ли си да търсите?


Работа от дистанция.


Понятие.

Самото понятие „дистанционна работа" предполага, че това е форма на заетост, при която възложителя на дейността и изпълнителя се намират на разстояние един от друг и не се срещат лице в лице. В този случай, предаването и получаването на техническото задание или възложението на работата, резултатите от положения труд и самото възнаграждение се извършват дистанционно, чрез ползване на редица съвременни комуникационни средства - телефон, факс, пощенски пратки, електронна поща и интернет.

Поява на концепцията.

Концепцията за работа от дистанция е разработена в Америка още през 1972 г. от Джек Нилес, който повдигнал идеята, че не е задължително служителите и работниците на една фирма да са на работни места в офис или цех. Съвременните средства за комуникация позволяват на известна част от тях да се възлагат и контролират задачи за изпълнение от дистанция. Разбира се, тази теория е трябвало да бъде проверена първоначално с експеримент, който бил финансиран от Американския национален научен фонд.

Решение за транспортни проблеми.

Резултатите от експеримента предизвикали интерес, като експертите видели в него решение на някои транспортни проблеми - задръствания, изгорели газове, време за пътувания, изнервен трафик, а също и възможности по този начин за се намалят служебните площи за офиси и съответно - тяхната издръжка - наеми, поддържане, и т.н. Така експеримента се превърнал в нов вид организация на труда, позволяваща да се решат редица от горните проблеми, а в същото време да се осигури работа за хора, живеещи в отдалечени селища на страната. Така възниква термина «flexiplace» — „гъвкаво работно място" и се появява статията „Работа от къщи икономисва бензин" във вестник „Washington Post".

Интернет работа от разстояние.


Онлайн комуникации от дистанция.

Днес, с появата и развитието на интернет, възможностите за комуникация от растояние значително се увеличават, а с това и обмена на информация под най-различните й форми - текст, картинки, звук, музика, видео - все резултати на интелектуалния труд, който значително се улеснява по този начин. Затова днес, за дистанционна работа, най-често и активно се използват т.н. фрийлансери - хора на свободна професия, специалисти в различни области, като задачите за изпълнение им се възлагат през интернет, при това не само в национален мащаб, а в международен план, по цялата планета. Така те изпълняват проекти и получават заплащане с помощта на електронни разплащателни системи в онлайн режим на работа.

Сайтове за доходи от интернет.

В тази връзка, широко разпространение и популярност добиват сайтове за продажба на линкове, публикуване на обяви и реклами, извършване на комуникация с дистрибутори и потребители. Създават се наситени с информация сайтове и добра посещаемост и възможности за целева реклама в тях. Популярност придобиват различни форми на форуми, блогове, социални мрежи, които предоставят практическа информация за различни ниши в областта на интернет бизнесите, с цел да се помогне на ползвателите и желаещите да се възползват от тази най-нова възможност за дистанционна работа и доходи от къщи. Такива сайтове се класифицират според своята тематика, стил и конкретните процеси на заработка на доход.

Тематични сайтове.

Тематичните сайтове мога да предоставят подробна и интересна информация практически за всяка пазарна ниша, в която има определен бизнес, като по този начин му носят популярност, име и нови клиенти, а също и възможности за по-добро обслужване на стари клиенти. Създаването на собствени инфомативни блогове, предоставящи полезна, практическа информация по всевъзможни теми в различните пазарни ниши за интернет работа, с цел да помогнат на посетителите, са най-новия вариант за дистанционна работа, осъществявана от къщи. Основно, доходите в случая са два вида - от страна на възложители на работата и от различни начини за монетизация на собствен сайт - реклами, партньорски програми, кликове, забавления срещу SMS такса, продажби на продукти и електронни книги и др.

Реализиране на дистанционни доходи.


Примери с реални продукти.

Например, имате излишна вещ (уред, дреха, инструмент или друго) и искате да ги продадете за определена сума пари. Пускате дистанционно обяви в съответните сайтове за обяви, отговаряте на телефона на запитванията на клиентите и накрая продавате своята вещ - клиента Ви плаща с електронна разплащателна сметка и Вие му пращате колет. Тук възниква въпроса, ако може по този начин да продадете еднократно вещ - втора ръка, защо да не започнете да го правите постоянно. И за да не се изчерпват вещите, които продавате, осигурявате си доставки от съответния производител. Така печелите търговската отстъпка. Вие купувате от производителя чанта на заводска цена 10 лв, продавате я по цена на дребно за 15 лв и 5 лв остават за Вас. Продавате 10 бр. - 50 лв за Вас, продавате 100 бр. - 500 лв за Вас.

Примери с виртуални продукти.

Следващия въпрос е, като може постоянно да продавате чужд продукт, защо да започнете производство на собствен продукт, него да продавате и в този случай целия приход да остава за Вас - визитки, стикери, подаръчни торбички, сувенири, гоблени, плетива, шевици, картини и т.н. А сега ще Ви подсетя за още един въпрос. Ако може да продавате собствен материален продукт, защо да не преминете на виртуален - електронна книга, видео инструкция, собствена музика, електронна картина и т.н. Ако нямате собствени електронни книги, обадете ми се да Ви науча да продавате мои, като равноправно партньорство. Не само продуктите са предмет на дистанционна работа. Например много популярни в интернет са дистанционните преводи от един на друг език.

Самостоятелна работа, без началник.

Правенето на набор на различни текстове, писането на статии и теми, услуги по изготвяне и оформяне на курсови и дипломни работи, преподаването на уроци за ученици и студенти, провеждането на онлайн семинари, провеждането на интернет конференции, срещи с избиратели и / или почитатели, създаването на фен - страници. Доста са приложенията за дистанционна работа, която може да Ви носи не малки доходи, но всичко това има една тънкост - не е подходящо за хора, които са свикнали да работят по трудов договор. В случая е нужна значителна степен на самостоятелност и самоконтрол, защото без началник на главата, не винаги на човек му се работи и така е склонен да се отпуска, което води до негативни резултати във възможностите за доходи, осигурявани чрез дистанционна работа. Темата е в процес на развитие и допълване. Следете периодично за обновления и коментари.

-------------------


16 коментара:

  1. Основни позитиви на работата от дистанция са в отсъствието на загуби на продуктивно време в пътуване до и от работното място. В съвременното общество тези ежедневни пътувания понякога отнемат по 2 - 3 часа - време, което остава неплодотворно както за работника или служителя, така и за работодателя и се явява загуба за цялото общество.

    ОтговорИзтриване
  2. Свободен график за работа - например, надомник, работещ от разстояние, не е задължен да става сутрин в 6.00 часа, да пътува от половин до 1 - 2 часа до работното си място, да се съобразява със сутрешни, обедни и следобедни почивки. Но в зависимост от къде се възлага работа, много често може работното време да се нагажда спрямо работодателя. Например, ако работите с американски възложители, вероятно ще е необходимо поне част от своето работно време да съобразите с часовата разлика, работейки нощем или сутрин и почивайки си през деня.

    ОтговорИзтриване
  3. Доста хора в България гледат на възможностите за дистанционна работа в твърде тесни граници, като например, че трябва да я вършат само тук, в България и само по възложение на български фирми. Много дистанционни изпълнители обаче, по белия свят, приемат един доста по-свободен режим на живот. Много от тях работят на международната арена, приемайки поръчки от фирми по цял свят. Това, разбира се поставя въпроса за владеенето поне на английски език. Ако искате да се развивате успешно в идеята за дистанционна работа, погледнете сериозно на въпроса с чуждите езици. Второ, разходите за живот са също съществен аргумент в този случай. Едно е да живееш и работиш в Лондон, София, Москва или Берлин. Друго е да си намериш подходящо място в страна от третия свят, където може да се окаже, че разходите за живот са в десетки пъти по ниски, при сравнително добри условия за настаняване, храна и ползване на интернет.

    ОтговорИзтриване
  4. Изпълнителите на дистанционна работа имат доста свобода по отношение на условията, в които живеят. За тях е почти без значение дали са в родния си град или на почивка на море или на планина, дали пътуват. Достатъчно е само да имат връзка с интернет и винаги и от всякъде могат да изпълняват своите ангажименти, събирайки впечатления от най-различни места.

    ОтговорИзтриване
  5. Независимост е една от основните привилегии на хората, които работят дистанционно. Дали да работят, кога да го правят, колко да почиват, какви цени да слагат на услугите си, с кои възложители да установяват контакти, как да ги намират... Така човек не зависи от началник, но пък цялата работа трябва сам да върши, което е доста отговорно и не предполага много разтакаване, а напротив - добра организация и стегнат режим на натоварване.

    ОтговорИзтриване
  6. Някои от минусите при дистанционна работа са необходимостта в по-голяма степен, отколкото на обикновена работа, да се придържате към самодисциплина и отговорност, защото в случая липсва прекия началник, който седи над главата Ви, задава Ви задачите за деня и следи за тяхното изпълнение.

    ОтговорИзтриване
  7. Основни проблеми пред хората, които си търсят дистанционна работа, са липсата на достатъчно възможности и предложения, което превръща този вид занимание във временно и непостоянно. Отделно то води и до доста сериозно обездвижване (хиподинамика), повишено натоварване на очите, липсата на социално обусловена мотивация за работа.

    ОтговорИзтриване
  8. Дистанционна работа през интернет
    Докато реалния (физически) свят е вече 5-та година в криза, то виртуалния (интернет) свят е в постоянен подем - непрекъснато се увеличава броя на потребителите, на интернет приложенията, на услугите, които се извършват онлайн. Това е добра предпоставка за развитието на дистанционна работа с помощта на онлайн ресурси.

    ОтговорИзтриване
  9. Какво би могло да се работи дистанционно, през интернет?
    Например, направете си собствен форум и го настройте така, че да действа като сайт за обяви, но се постарайте да е нещо специфично, а не общо, за да може да си намерите своя пазарна ниша. Например, по отглеждането на охлюви, или на пойни птички и т.н. Администрирането на такъв вид форум си чисто дистанционна работа, за която е нужно да имате само компютър и връзка с интернет.

    ОтговорИзтриване
  10. Онлайн дистанционна работа
    Днес всяка дистанционна работа се свързва основно с работа в интернет, макар че все още има дейности и процедури, които могат да се осъществяват дистанционно с помощта на телефон, GSM и даже с писма. Повечето административно чиновнически дейности могат да се реализират като дистанционна работа от къщи, стига човек да разполага с компютър, интернет, скайп, микрофон и слушалки.

    ОтговорИзтриване
  11. Различни дистанционни работи.
    Макар че дистанционните работи могат да бъдат много на брой и различни по технология на изпълнение, от гледна точка на личния интерес, можем да ги подразделим основно на два вида - работа за себе си и работа за работодател. В първия случай това са преди всичко формите за самонаето лице и лично предприемачество. А във втория случай са различните форми за договорна ангажираност като фрилансер - независим изпълнител.

    ОтговорИзтриване
  12. Специфични качества за дистанционна работа.
    Независимо от вида и принципа на изпълнение, всяка дистанционна работа изисква специфични качества на характера, като способност за организирана работа, самостоятелност, упоритост. Много хора трудно се организират без настойчивостта на началник над главата си, за което и го мразят. Но истината е, че такива хора, оставени сами на себе си в условията на надомна работа, са склонни към бездействие и мързелуване с дни и седмици.

    ОтговорИзтриване
  13. Дистанционна работа от къщи.
    За да осъществявате дистанционна работа от къщи има преди всичко останали два основни подхода - да работите с телефон или да работите с компютър . Ще Ви дам един пример за колосален доход от дистанционна работа в интернет. Един известен автор на криминални романи написва поредното си творение. Но вместо да го дава на издател, да го печата на хартия, да го подвързва с корици, да го разнася по книжарници на стотици километри една от друга, той какво прави? С две клавишни команди на компютъра си превръща своята творба в електронна книга в .pdf формат, прави малък сайт с резюме и условията за поръчване на електронното копие, на цена само 2.50 долара (печатното копие се продава за 25 долара), дава интервю за един от най-посещаваните новинарски сайтове в интернет и за една седмица продава над един милион електронни копия от творбата си. И така целия доход остава изцяло за него, без никакви разходи, с изцяло дистанционна работа през интернет (и интервюто го дал дистанционно, през нета).

    ОтговорИзтриване
  14. Има ли идеална дистанционна работа от къщи?
    Можем да наречем идеалната дистанционна работа от къщи тази, която се върши преди всичко през интернет, доколто за това не се изискват някакви материални вложения, машини, площи, складове, условия за съхранение на продукция и т.н. В този случай вариантите са най-вече два:
    - единият е да работите за някой друг;
    - другият е да работите за себе си като самонаето лице.
    В първия случай ще получавате някакво договорено възнаграждение, което във всички случаи че е част от получавания приход (обикновено - много малка част), а във втория - целия доход ще остава изцяло за Вас, без да се налага да го делите, като естествено, си плащате данъка за него.

    ОтговорИзтриване
  15. Ако се наемате на работа от работодател, то в този случай започвате работа наготово (сервирано) - работодателя казва какви са му претенциите, всичко предварително е уточнено, обучават Ви. След това Вие започвате да работите по готови и предварително уточнени трудови изисквания и процедури.

    ОтговорИзтриване
  16. Ако работите за себе си, всичко, което е необходимо за да развивате една дейност, си го правите сами - организация, планиране, технология, узаконяване, съгласуване - и тук въпросът е дали ще го направите или ще Ви домързи - много хора се бият в гърдите, колко са работливи, но все за купони и пиене на кафе в работно време си мислят. Ако го направите, имате шанс да стигнете до 3 - 8 пъти по-голям доход, като между другото ще трябва да правите и още други неща (всичко зависи само от Вас).

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.