Translate

събота, 24 май 2014 г.

Нужно ли Ви е спестяване на пари?

Богатите спестяват.

Спестяването е втората стъпка от Програмата за ранно забогатяване. Спестяване е нужно при всички случаи и е много наложително и положително действие за решаване на парични проблеми... Спестявайте. „Капка по капка - вир става, а после море и океан". Така са започнати много богатства. Но много хора срещат проблеми с мотивацията и техниката да го правят постоянно - ту спестяват, ту харчат. 1 лев няма да Ви направи нито бедни, нито богати.

Бедните харчат.

И точно тук е водоразделната линия между бедните и богатите: Бедните винаги ще намерят повод да го похарчат. А богатите винаги ще намерят начин да го спестят и вложат доходно. И ако всеки ден спестявате по 1 лев, вместо да го харчите за кафе (от което нямате нужда ако водите по-активен и здравословен живот), ситуацията коренно се променя.

Технология на спестяването.

След 1 година вече ще имате 365 лв (и ще сте направили 365 здравословни разходки в парка, от което най-вероятно сте спестили и пари от лекарства), а след 10 години - доста повече от 3650 лв.  Защо? Заради осмото чудо на света - сложната лихва. А ако спестявате по 2 лв? И само от кафе ли може да спестявате? Огледайте се внимателно и ще откриете десетки, стотици и даже хиляди пътища, по които парите Ви изтичат в небъдното. Затворете кранчетата, но не ги харчете за други „нужди", а спестявайте - първата крачка към осъзнато и разумно забогатяване.

Начини за спестяване.

Ще Ви го кажа така: Всеки 134 лв още сега, на момента, Ви осигуряват по 1 лв пожизнен месечен доход (рента, пенсия). Само това запомнете и си го припомняйте всеки път, когато Ви се прииска да си купите нещо ново. За домашно се опитайте да изредите на лист хартия поне 10 причини за да спестявате и още поне 10 начина да го правите веднага - от днес нататък.

11 коментара:

  1. Икономисването или спестяването на пари е проблем, който всеки човек рано или късно поставя пред себе си за разрешаване. Но не всеки намира решение, а далеч не всеки предприема и действия за разрешаването му. Тук изключваме хората, които са заставени от живота здраво да икономисват. За да се спестяват пари е нужно добре да се мисли и човек да притежава нужната воля, за да привежда измисленото в действие, защото това е постоянен процес, а не еднодневна кампания. В следващи коментари ще разглеждаме конкретни схеми за спестяване на пари, даже в размер на една месечна заплата на един член от семейството.

    ОтговорИзтриване
  2. Има една Програма за забогатяване и повече пари в 6 кратки и ясни стъпки:

    Правило № 1. Работете за себе си.
    Правило № 2. Спестявайте.
    Правило № 3. Инвестирайте.
    Правило № 4. Управлявайте.
    Правило № 5. Контролирайте.
    Правило № 6. Завещавайте.

    Най-вероятно и напълно естествено е написаното по-горе нищо да не Ви говори. Но това е така само на пръв поглед. В следващите коментари и публикации ще продължим да обсъждаме. Проверявайте периодично за обновления.

    ОтговорИзтриване
  3. Много Ви се иска да имате нова и мощна кола. Това, обикновено, не е добро желание по отношение на Вашите спестявания. Но Вие правите и следващата грешка, като вземате кредит. Така ще имате да плащате двойно повече. Защо? От една страна трябва да изплащате всевъзможни такси и лихви по кредита и да блокирате всичките си спестявания и заплата като гаранция. Като не е изключено да установите в края на кредитния период, че сте върнали на банката от 50 до 100% повече пари. Но от друга страна, Вие купувате на кредит пасив - нещо което не Ви носи никаква възвръщаемост в пари, а даже Ви натоварва с всевъзможни допълнителни плащания - данъци, застраховки, резервни части, техническо обслужване, консумативи - бензин, масла, ремъци, ел. крушки и т.н. Всичко, което сте спестявали с доста труд, започвате, по този начин, съвсем леко и лесно да го харчите. Заслужава ли си? Криза е! Обмислете го!

    ОтговорИзтриване
  4. Има три варианта за повече пари в брой:
    - повече да печелим;
    - по-малко да харчим;
    - временно да скърпим двата края, вземайки кредит.
    Последният вариант може да се замени, ако имаме спестявания.

    ОтговорИзтриване
  5. Важен ден! 6 часа - вечерта. Преди месец сте получили увеличение на заплатата и днес за първи път получавате новото си възнаграждение. И с изненада установявате, че парите пак не Ви стигат. Така е. Нямате ли манталитета за спестяване, колкото и високи приходи да имате, парите никога няма да Ви стигат. Човек знае и 2 и 200. На някои не им стигат и по 20000 на месец, а други изкарват с 200 лв и цяла година и накрая се установява, че са спестили и много пари.

    ОтговорИзтриване
  6. Автомобил в къщи17 юни 2014 г. в 17:07

    Наличието на автомобил е една много голяма възможност за спестяване и много хора откриват, че в днешния отровен с бензинови газове свят е по-добре да се въздържат от шофиране, за сметка на използване на чист градски транспорт или ходене пеша, особено при по кратки дистанции на придвижване. Така всеки месец могат да се правят значителни спестявания от пари за бензин, масла, резервни части, техническо обслужване, оборудване на автомобила, пътни глоби. Но най-голямото спестяване ще идва по линия на здравословното раздвижване, през обездвижването, предизвикано от честото и безсмислено използване на автомобил.

    ОтговорИзтриване
  7. Какво може да Ви донесе систематичното спестяване? Дългоочаквани вещи, които отдавна Ви се е искало да имате, но не сте имали необходимите финансови възможности, за да си ги позволите. Но още по-добрата идея е трудно спестените средства да вложите така, че да Ви носят по-лесни и сигурни доходи - като например, в изгоден банков срочен депозит. По този начин ще успеете да реализирате даже още по смели свои мечти.

    ОтговорИзтриване
  8. Един от начините да спестяваме повече пари през месеца е като се заинтерисуваме по-конкретно от показанията на основните прибори за разходи в къщи - електромер, водомер, топломер. Сега ние имаме само най-общо представа от техните показания, за да си платим сметките по тях. Нужно обаче е по-непосредствено наблюдение, чрез което да установим най-големите източници на разходи в тези системи и да предприемем мерки за тяхното ограничаване. Ако не го направим, нищо не пречи с години и даже с десетилетия да плащаме различни видове преразходи. Въпрос на избор и на разум. 20 -30 лева месечно спестяване на пари от обичайни консумации (ток, вода, топлина) може да е съвсем реалистична цел за едно средно статистическо българско семейство.

    ОтговорИзтриване
  9. Парите би следвало да са универсален измерител за приноса, който индивида има към обществото и това е вярно само при положение, че е установена идеална пазарна среда в обществото. За съжаление обаче, човечеството е много далеч от този идеал, даже и в най-пазарните общества по планетата. Много хора имат грешна (често негативна) нагласа за същността и ролята на парите, вменявана им още от училищната скамейка, захранвана от семейната среда или придобита поради финансова неграмотност. От друга страна, даже и в най-пазарните общества са се установили редица непазарни начини за разпределяне на парите - спонсориране, рекламиране, бюджетно прахосване, осигурителни схеми, престъпни схеми, стачно изнудване ... А от трета страна, има утвърдени ситуации, при които пари получават тези, които най-малко ги заслужават - невнимателни шофьори, безгрижни за здравето си хора, мързеливи и некадърни индивиди (с професията Безработен) ... За домашно си отговорете на въпроса - за какво стачкуват учителите, лекарите? Ако преминат в частния сектор и работят само за своя сметка, пак ли ще стачкуват и срещу кого? Ако си лекар и си кадърен, напусни държавната ясла и си направи собствен кабинет и печели всичките пари на света. Но ако разбираш, че си некадърен ... стачка. Рекет.

    ОтговорИзтриване
  10. От гледна точна на спестяване е добре вечер и когато отсъстваме от къщи да изключваме електрозахранването - компютри, печки, климатици. Тези мерки имат значение и от гледна точка на пожаробезопасност. В някои случаи, на по разхитителни домакинства, това може да Ви икономиса до около 200 кв месечно или 20 - 30 лв, което не е малко, освен ако парите нямат значение за Вас.

    ОтговорИзтриване
  11. Познаване на работата - дълбокото познаване на онова, което правите намалява степента на риска и става своеобразна застраховка за вашите способности. Професионалните знания не се подразбират от само себе си. Обучението продължава даже след постигане на набелязаните цели. А завоюваните позиции трябва да се отстояват.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.