Translate

неделя, 25 май 2014 г.

Тайната на успеха е да не се отказваме!

Методите за провал.


Провал чрез отказване.

Отказах се! Милиони хора по планетата си казват това всеки ден поради най-различни причини и се чудят коя е тайната на успеха. Някои се отказват още преди да са започнали, а други даже нямат никакво намерение да започнат (предварително са се отказали). Практиката показва, че болшинството хора не са способни на каквито и да са усилия. Ако започнато от тях не стане от първия път, те се отказват и повече не опитват. Нещо повече, започват да проповядват наоколо и агитират поне още 10 души също да не опитват.

Тото печалба.

Подмамени от атмосферата на TV - игрите, където рекламата тръби с пълна сила колко лесно е да се спечели, хората правят несъзнателно аналогия с действителността и ако не „спечелят" още от началото, се отказват почти веднага. Разбира се, вероятността да се „спечели" в тотото е 1/13000000, от този порядък е и вероятността във всяка друга „игра", но това е толкова „малка" подробност, че никой не си прави труда да я коментира. А хората си мислят, че в реалния живот всичко е като при тотото - пускаш фишчето и на следващия ден прибираш Джак-пота (който е най-малко 6 млн лв - за по - малко, даже не си правят труда да участват).

Методите за постигане на успех.


Проби и грешки.

Това е подход, обречен на провал. Без труд, без усилия, без проби и грешки, нищо хубаво не Ви очаква. В този смисъл лесни неща в живота няма. Истината е, че когато се проваляте, вие всъщност сте положили твърде малко усилия - 1000, 100000 или даже 1000000 пъти по-малко отколкото са необходими, за да успеете. Успехът представляват концентрирани в една точка усилия за продължителен период от време. За да концентрирате в една точка усилия, необходимо е да се откажете от много неща в живота. Ако не го направите, рано или късно се отказвате (обикновено - съвсем рано) от всичко.

Жертва за успех.

Тези, които постигат най-голям успех, са се отказали от най-много други неща. Заслушайте се в интервютата със спортисти, пък и с всеки друг преуспял човек. Всеки от тях е трябвало да „жертва" много други свои интереси, за да постигне резултати в избраното от него едно направление. Това е тайната и Вие да успеете. Един известен изобретател от преди 100 години и трябвало да направи над 5000 опита в продължение на няколко години, за да открие и патентова електрическата крушка. Ако се беше отказал на 4999 опит, сега нямаше да си светим с електричество.

Важно ли е да успеете?

Замислете се върху това. Вие не можете да притежавате целия свят. Един живот може да Ви стигне, концентрирайки усилия в едно направление, да успеете само в едно дело, при това с много „лишения". Не е възможно да имате всичко, да не се лишавате от нищо и да успеете. Затова въпросът е „Важно ли е за Вас да успеете?" И ако отговора е категорично „Да!" тогава се запрятайте, защото наистина Ви чака много работа. Но ако постоянно се питате за какво Ви е това, с което се занимавате, кой ще има полза от него и т.н. - по-добре не се тормозете —

Резултатът е предизвестен - Отказах се и провал. Има едно място, което е пълно с хора, които са се отказали. Не Ви го пожелавам. Напротив, именно затова споделям с Вас своя опит в работата ми с десетки хиляди кандидати за работа, за да Ви предпазя от напразни илюзии и разочарования. Тайната на успеха е, че се иска отдаденост! Това е решението! Успех!

7 коментара:

  1. По какви правила живеят успешните хора? Какво представлява успеха? Как да узнаем дали ние сме успешни хора или не? Живота на всеки човек е така устроен, че по съдба му се падат много успехи и неуспехи - провали. Успешния човек, падайки в поредната „яма" и стигайки до дъното, се отблъсква от него като от батут и лети нагоре, възползвайки се от възможностите. Неуспешния човек, политайки в ямата, лети надолу с огромна скорост и за пореден път се разбива върху бетонния под, обвинявайки всеки и всичко за своите проблеми, вместо да се замисли върху собствената си роля в своя живот.

    ОтговорИзтриване
  2. Ако обръщаме внимание на успешните хора, които срещаме по своя път, може би ще ни направи впечатление, че всички те си приличат едни на други - позитивни, жизнеобилни, с особено мислене, добра работоспособности, целенасоченост, лидерски способности и желание да постигнат сериозен успех.

    ОтговорИзтриване
  3. Ако се заслушате и загледате по-внимателно, ще си създадете впечатление, че за успешните хора няма нищо невъзможно, което е всъщност, точно така. Всички истории на успеха на такива хора, доста си приличат и се отличават най-вече с това, че този вид хора винаги търсят начини да реализират работата си, а не си губят времето да обясняват защо не са я свършили и поради какви причини са се проявили. Колкото и мъдри оправдания за провал да намираме, от това нищо не печелим.

    ОтговорИзтриване
  4. Разликата между успешния и губещия човек се състои в това, че когато другите се „съмняват" мъдро в идеята, в своите сили, в съдбата и в какво ли не, успешния човек действа и го прави по свои си особени правила. Другите приказват, той действа тихо, настойчиво, целенасочено.

    ОтговорИзтриване
  5. Жизнените правила на успешните хора са универсално и навярно повечето от тях Вие ги знаете, но дали ги изпълнявате. Тайната на успеха не се корени в някакви тайни и скрити правила, а в това, че тези правила трябва да се изпълняват. Повечето хора даже не могат да се усетят, че не спазват правилата, пък камо ли упорито и последователно да се придържат към тях. Трудно е човек да избяга от съдбата си.

    ОтговорИзтриване
  6. Области на успеха.

    Едни хора се изявяват и постигат успех в една област, други - в друга. Областта на Вашия успех е онази специфична ниша или сфера, в която Вие постигате удовлетворение от себе си, от работата си или от начина си на живот. Невъзможно е човек да бъде идеален, перфектен и съвършен във всяко едно отношение и във всяка една област. За да постигнете успех трябва да се ограничите в една тясна зона, която да опознаете и използвате най-добре от всички останали хора. Това може да стане само и единствено ако и когато се ограничите от всичко останало, за да пренасочите енергията си само в едно направление. От всичко останало трябва да се оттървавате навреме. Ето в какви области на успеха може да се реализирате (Степенувайте ги за себе си): - семейство; - здраве; - приятели; - обществена дейност (партии, сдружения, екология); - служебна дейност (колеги, сътрудници); - финансово състояние (пари, имоти, акции, застраховки); - пазарно позициониране; - религия, морал, самоусъвършенстване; (производство, търговия, конкуренти, доставчици); - образование и квалификация; - култура (книги, театър, кино, поезия); - други. Домашно задание: Коя е Вашата област на успеха? Къде плувате в свои води? В какво никой не може да Ви надмине? Или Вие сте перфектни, само че не знаете в какво?!

    ОтговорИзтриване
  7. Съвети за преуспяване - Всякакви препятствия срещу вашето неудържимо издигане могат да бъдат предотвратени, ако спазвате следните 10 препоръки:

    1. Нагърбвайте се с повече работа. Това ще покаже, че сте амбициозни, всеотдайни и имате голямо чувство за отговорност.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.