Translate

сряда, 14 май 2014 г.

Има ли надомна работа на село? | dLambow

 

Работа на село - от къщи или на двора.

Доста хора срещат затруднения да си представят или видят надомна работа на село, като те си мислят повечето от селската работа е тази на полето - оране, сеене, доене и т.н. Всъщност, това изобщо не е така. Има много дейности на село, които изцяло могат да се класифицират като надомни и се вършат от къщи или на двора около къщата и по един или друг начин са свързани с препитание и доходи.

Грешна представа за надомната работа

За начало трябва да се освободим от грешната представа, че надомна работа е когато се работи за някой друг, под формата на наемен работник или с трудов договор, сключен по Кодекс на труда, с работно време от...до. Това са адски остарели разбирания, които спъват мисленето като букаи на краката и превръщат търсенето на работа в едно безкрайно хленчене, че някой друг не си е свършил работата или че едва ли не е бил длъжен, но нарочно не иска да ни я даде, само и само за да ни тормози.

Да чакаме, на село, някой друг да създаде бизнес (още по-малко - държавата), че да започне да се разширява и да му потрябват работници, та накрая да обяви в Бюро по труда и да тръгне да търси такива - всеки знае, че за България това е напълно невъобразимо, поне в този етап от развитието ни. Първо, такъв човек ще бъде одуман от всякъде от съседите си, че прави някакви далавери … всъщност, нека да не изброяваме хилядите причини, поради които да се намери трудов ангажимент на село е почти невъзможно.

Има ли надомна работа на село?
Надомна работа на село

 

Как се печелят доходи с работа на село - от къщи или от двора? 

 

С това се занимават милиони хора в България и е много конкурентна територия. 

Затова нека се заемем с нещо далеч по-малко конкурентно - да посочим реален път за осъществяване на доходна надомна работа на село, колкото и това да изглежда абсурдно в умомвете на някои хора. То и затова сме най-бедните хора в Европа, защото всяка идея и възможност да се запретнем за работа, ни изглежда безумна или мошенгарска и затова все някой друг е виновен.

Самостоятелна работа

В българската народопсихология е къде по умно да си прахосваме времето по на чашка в одумване на поредния "малко не в ред (будала)", който е тръгнал да се прави на интересен, че В България има работа поне за два китайски народа, ама няма кой да я върши. Значи, говорим за работа като самоосигуряващо се лице под формата на малък собствен бизнес, който в по-цивилизовани страни се нарича "самонаето лице". При нас чиновниците, които са си въобразили, че така ще дрешат повече данъци, са го нарекли "самоосигуряващо се лице" именно защото за тях е важно да свалят "осигуровки", а не да осигурат "заетост".

Работата идва с лична отговорност.


Може ли някой друг да свърши работата и да ни плати? 

С други думи, ако сами не се запретнем и не си свършим работата от началото до края, надали някой друг ще я върши вместо нас, особено на село, че и да ни плаща за това. От досегашния опит, който е наличен в тази област, това не е кой знае колко неоснователен намек, че по-скоро не ни се работи, особено ако ние ще трябва да се оправяме с всичко. 

Но пък от друга страна, много малко вероятно е да чакаме някой друг да свърши работата и накрая да ни покани на гости във фирмата си, за да ни плати заплата. Поради което, първа точка от плана за село е, да свикнем с идеята, че всичко казано по-надолу, трябва да свършим сами, и че ако нищо не излезе от тази работа, не е виновно за това правителството, нито парламента, нито съседа.




Всеки има телефон в къщи - да го използваме! 

И така, с какво да започнем? Да речем, продавайте по телефона каквото имате, на клиенти от цялата страна - нарича се телефонен маркетинг. Много хора на село, а и в града, имат свои продукти или услуги и то много, но нямат клиенти. Този проблем може много лесно и много ефективно да се реши чрез т.н. телефонен маркетинг. 

 

Работа с телефон от село

Ето в какво се състои той. Да предположим, че шиете гоблени (произвеждате билки, създавате дърворезба и т.н.). Съставете една грабваща вниманието обява за своя продукт и я публикувайте в многобройните издания за безплатни обяви и във вестници, и във интернет. След това вдигайте тефона, като започне да звъни и се договаряйте с клиентите какво искат, колко искат и как да ви платят (примерно, с пощенски запис, но не и пари в плик).

Какво предлагаме и как го продаваме? 

Като втора стъпка, изпипайте офертата си (цялостното предложение), така че сама да продава продукта Ви, като идеята е да представите своя продукт по възможно най-добрия начин. Принципът е, че всеки търговец хвали стоката си. На всеки, който Ви се обади по телефона, в следствие на публикуваната от Вас обява, запишете адреса и по пощата му изпратете Вашата подробна, грабваща оферта. 

 Ако продукта Ви е по-стандартните и е ясен от пръв поглед какво представлява, не е необходимо да пишете кой знае какви оферти, а само по телефона, да изясните основните моменти, например:

"Да, смилянски боб продаваме. Тази година реколтата е чудесна. Имаме такъв и такъв вид. Вие от кой предпочитате. Аз бих Ви препоръчал на първо място едикойси, защото има такива и такива качества … пък и цената му за килограм е доста приемлива … лв + … лв за доставката с пощенска пратка или по куриер. Ето Ви моите данни, за да платите цената. Веднага щом получим поръчката Ви, действаме!"

Обясненията по телефона са по-за предпочитане, пред изпращането на писмена оферта по две причини: 

  • - Първо, пращането на оферта по пощата е бавен процес, отнема няколко дни и струва пари (пликове, марки). 
  • - Второ, чрез телефона може да се поддържа жива връзка и моментално да се отговаря на запитвания и да се правят уточнения. 

След като сте подали офертата си (писмено или по телефона), остава да чакате, да получите парите, след което да изпратите своя продукт по пощата на клиенти от цялата страна. Съветвам Ви да изпълнявате платените заявки незабавно, иначе клиентите се изнервят, а това не е добре за бизнеса.


Надомна работа на село за 500000 нови работни места


Работа без посредник 

Ако приемем, че днес, на село живеят 1,5 - 2 милиона жители, около 500 - 700 хиляди семейства, ето Ви 500 000 нови работни места, като в случая забележете, че изцяло се избягват всякакви посредници, прекупвачи и работодатели, т.е. по описания току-що начин, работите за себе си и целия доход остава 100% за Вас. Толкова е просто. 

Заслужава ли си цял живот да чакате някой друг да се появи на бял кон, да свърши тази работа вместо Вас, че и да Ви плати някаква мизерна част от дохода (я плати, я не плати).

И въпреки, че е толкова просто, ясно и лесно, напълно сигурен съм, че около 2 000 000 "потърпевши", веднага щом го прочетат, ще започнат да обясняват (като на много прост човек), със страшно умни аргументи, защо всичко, описано до тук, няма как да стане, носейки вода от девет кладенци, през девет планини. 

Много моля, спестете ми тези аргументи. Всичките 7 милиарда причини, поради които една работа не може да не бъде свършена, вече отдавна са ми известни и всяка една от тях съм я чулвал поне по 100 пъти. Просто запретнете ръкавите и свършете работата до момента в който започне да ви носи доходи, решавайки възникващите проблеми един по един.

Позитивно мислене.

Ще Ви дам един пример: Представете си, че отивате на магазина за хляб. И вместо хляб, продавача започва адски аргументирано да Ви обяснява защо в момента няма хляб - виелица, задръстване, инфаркт на шофьора, катастрофа и т.н. и т.н. Колко пари ще му платите за тези обяснения, при положение, че няма хляб? Нищо, нали! 

Е, кому е нужно тогава Вие да обяснявате защо една работа не може да стане. Като не може, здраве да е. Но е чиста загуба на време, усилия и психика, да си обясняваме защо не може да стане - от това няма да спечим даже и 1 стотинка. Затова, нека да се постараем да намерим начин всяка една надомна работа на село, която можем да вършим в къщи или на двора - да стане. 

 

Клиенти плащат не за оправдания, а за реални услуги и доставени продукти. 

Иначе блудкаво шоу може да стане, но кой ще Ви плаща за него. Това беше идеята и смятам, че оттук нататък може и самостоятелно да се справите. Отгледайте подправки или билки, съберете ги, изсушете ги, пуснете обяви и продавайте на хора от цялата страна. Живеем в 21-ви век - век на информацията. Подайте Вашата информация и хората ще Ви търсят за доставки.

-------------------


9 коментара:

  1. Отглеждането на подправки е една от привичните дейности за работа на село, която би могла да носи доходи, ако производството им е по-голямо, отколкото за лична консумация и ако се вложат усилия за маркетинг, по отношение реализация на готовата продукция. Пресни подправки могат да се реализират:

    - на общинските пазари - при малки количества;

    - на зеленчуковите борси - при значително производства

    - в ресторанти и заведения за хранене.

    Сухи подправки могат да се реализират по горните начини или чрез дистанционни доставки по пощата, ако са добре опаковани и етикетирани, съгласно изискванията на закона и ако човек знае и разбира системата за „поръчки по пощата" или както още е известна „бизнесът с пощенски заявки".

    ОтговорИзтриване
  2. Събирането на гъби в подходящите за целта сезони е една от обичайните дейности на село, която носи допълнителни доходи на вещите в тази част изпълнители, стига те да са достатъчно квалифицирани по разпознаването на гъбите и техните двойници, да имат съответното разрешително и да плащат държавните такси за събиране на диви гъби. Това, обикновено е организирано от съответни фирми, които изкупуват и окачествяват събраната продукция.

    ОтговорИзтриване
  3. Тези дни, във Фейсбук се появи една снимка на ягодова градина, повдигната по подобие на астма - цялата беше назряла и ягодите бяха надвиснали в огромно изобилие отвсякъде. Останах с впечатлението, че ягодите бяха много повече, отколкото ако това действително беше астма. Може да опитате. Хем през лятото ще имате сянка пред къщи. А работата си е съвсем дворна и надомна. Със сигурност ще имате доста материал за зимни компоти, сладко и мармалад от ягоди.

    ОтговорИзтриване
  4. Всеки знае, че ако има някаква вещ в къщи, която престоява от години в килери, тавани или изби, най-добре е да пусне една обява в местния вестник и да я продаде. Но не всеки се сеща, че същия този метод с публикуването на обява, може да се използва и за редовна продажба на някакъв продукт - стока или услуга, като така си осигурява редовни поръчки и клиенти, даже ако живее на село или особено в този случай. Защото именно на село хората имат много неща, които сами си произвеждат, и които могат да продават, особено когато са им в повече - билки, подправки, семена, разсад, плетива, шевици, сувенири, народно творчество и др.

    ОтговорИзтриване
  5. Методите за правилна работа с обяви във вестниците или в интернет, могат да се прилагат за продажби на това, с което разполагате на село, практически на територията на цялата страна. Остава само да сте наясно, кои са регионалните вестници, как се пускат обяви в тях от дистанция (без да се налага да пътувате до редакциите им и в крайна сметка - как точно да ползвате метода на пощенските заявки.

    ОтговорИзтриване
  6. Много хора, които живеят на село, имат златни ръце и така могат да произвеждат надомно и самостоятелно какво ли не:
    - плетива,
    - шивашки изделия,
    - сувенири от дърво и керамика,
    - всевъзможни подправки,
    - всевъзможни билки,
    - всякакви семена,
    - много видове ядки и т.н.

    Но всички тези хора имат един основен проблем - нямат пазар за своите продукти, на който да намират реализация на уменията си. В едно село няма пазара (няколкостотин или няколко хиляди жители), който може да се намери в столицата или в голям областен център, където потребителите са десетки и стотици хиляди. Тогава как тези производители от село да достигат до големите пазари в градовете и така да реализарат своите продукти и умения на добра цена?

    ОтговорИзтриване
  7. Правилният метод да се осигурят доходи на село от продукти, които се купуват обикновено в големите градове, е метода на пощенските поръчки, защото по закон, пощенски услуги трябва да има най-малко три дни от седмицата, даже и в най-малките селца в страната, което веднага означава, че с пощенска пратка може да изпратите почти всичко до почти всяка точка в страната.

    ОтговорИзтриване
  8. Винаги има възможност да си осигурите доходи на село, като ползвате интернет за маркетингов инструмент за проучване на пазар или за намиране на потребители на един или друг продукт, който може да доставяте. Разбира се, идеите трябва да отработвате в дълбочина - снимки, обяви, оферти, доставки, опаковки, цени, начини на плащане и т.н.

    ОтговорИзтриване
  9. Ценна информация ,благодаря...като цяло и аз търся начин за работа и доход в селски район, началото ми се струва най-тежко-как да започнеш да влагаш в бизнес, същевременно и да се издържаш...

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.