Translate

петък, 2 май 2014 г.

-Ранно пенсиониране или работа до отказ предпочитате?

Днес повечето хора са възложили въпроса със своето пенсиониране на държавата, като за себе си са оставили въпроса с набирането на стаж чрез работа, но това едва ли може да се нарече „ранно пенсиониране“, освен за случаите на първа и втора категория труд . Затова има масови вълнения при всеки опит на държавата да промени правилата. А те няма как да не се променят, защото се променя демографската структура на обществото ни поради застаряване и поради напускане на страната от хора в активна възраст (вече около милион и половина - 1/3 от активното население).

Държавно пенсиониране.

И така ще бъде, докато разчитаме държавата да ни урежда въпроса с пенсионирането. За много хора е почти конщунствено и непосилно да си помислят, че самите те могат да поемат въпроса със своето ранно пенсиониране в свои ръце, при това без да е необходимо да се убиват от работа през целия си активен живот. И разликата е в отношението ни към въпроса с правата и отговорностите.

Ако си мислим, че имаме право държавата да ни уреди с пенсия, това е положението - късно пенсиониране, таван на пенсиите, мизерно заплащане, безконечни условия и уговорки, огромна бюрокрация и купища документи, като от всеки ъгъл те дебне орязване или таван на пенсията, поради неизпълнение на някои от безбройните изисквания и бумажки или просто поради недостиг на средства.


Инициатива за ранно пенсиониране.

Но има една категория хора, които не са обременени от, така да го наречем - "правовото" мислене и те разбират въпроса с ранното си пенсиониране по свой си, по-различен начин. И това са основно хора - предприемачи, инвеститори, вложители, които не работят за пари, а карат парите да работят за тях. Не работят за някой друг по трудов договор (че да разчитат на осигуровките от него за своето пенсиониране - "ако е речено"), а карат другите хора (доброволно) да работят за тях. Не бъхтят от тъмно до тъмно, а се занимават с повече мислене и организация. Не предлагат лични услуги от тъмно до тъмно, а тиражират масово дублиран и мултиплициран продукт.

Този вид хора ни най-малко не разчитат държавата да ги пенсионира, а изцяло са поели този въпрос в свои ръце и даже обратното - държавата разчита и то много на тях, за да я докара някак си с пенсиите на останалите хора. Предприемачите работят през цялото време здраво и организирано, почти не излизат в отпуски и като че ли даже не почиват, защото харесват своята работа и я вършат с удоволствие. Те никога не обясняват защо една работа не може да бъде свършена, а винаги намират начини да я вършат по възможно най-добрия начин, за да се развиват и да са ... полезни за обществото.

Начин за ранно пенсиониране.

Все пак има ли и кой е този сигурен начин и Вие като тях да се пенсионирате рано от работа (като млад пенсионер) и да се наслаждавате щастливо на живота си, до края на своите дни, без повече грижи за пари, без работно време, без да треперите дали Ви внасят редовно осигуровките, без да слугувате на длъжностни характеристики, трудови задължения, инструктажи по безопасност на труда и ... безкрайното чакане за така мечтаното заветно пенсиониране?

Има такава възможност и най-сигурния начин за ранно пенсиониране е ранното забогатяване. Но за да стане то, към работата трябва да добавите и още нещо - отговорност за своето развитие, кариера, напредък, усъвършенстване и много предприемачески дух, който няма нещо общо с гледането на блудкави сериали или дрънкането с лъжици и тенджери за увеличаване на пенсиите с 5 или с 10 лв. Ако се вгледаме внимателно, ще забележим, че повечето хора печелят (получават доходи) цял живот, при това те не са никак малки. Умножете и своята заплатата по всичките месеци в годината и по 25 - 30 години и ще разберете за какви огромни суми става дума.

В тези случаи е естествено да кажете, че Вие ИМАТЕ ПРАВО да си покривате текущите нужди - храна, облекло, жилище и така неусетно се въвличате в т.н. "правово" мислене и пропускате да поемете отговорността за своята работа, кариера и напредък, за своите доходи и за живота си като цяло или го отлагате и отлагате, докато един ден разберете, че влака е заминал и Вие сте пропуснали да се качите. И тогава приемате най-лошия вариант за себе си - че Вашето пенсиониране е задължение на държавата.

Но обърнете внимание и на приказката за широките пръсти. Естествено е човек да има нужди, но това не означава, че имате ПРАВО на всички царски удобства по света (не е възможно всичките 7 милиарда жители по планетата да живеят като царе или крале) и по този начин, с години наред да „пресушавате“ до стотинка получените текущо доходи. Истината е, че може да се простирате само „според чергата“ си, при това даже и по-малко. Ако харчите точно колкото получавате, това означава, че ще покривате изцяло текущите си нужди и ще чакате следващата си заплата, за да повторите цикъла отново.

Програми за ранно пенсиониране.

Е, при това положение как е възможно да се пенсионирате предсрочно, т.н. ранно пенсиониране? Знаете, че в Природата нищо не се губи и не се поява от само себе си, а само преминава от една форма в друга. Следователно, програми за ранно пенсиониране има много, но всички те са свързани със спестяване и разумно  инвестиране - влагане на пари по определен начин, така че те след това САМИ, без повече работа от Ваша страна, да започнат да Ви носят доход (така постъпват умните и предвидливи хора - карат парите да работят за тях, а не обратното).

Такива програми са спестяванията в банките в дългосрочни и високо лихвени депозити (гарантирани от държавата), влагане на средства в инвестиционни и пенсионни фондове (определена част от които също са гарантирани), в имоти, в инвестиционни застраховки, в полезни знания и умения, в изграждането на модели за самостоятелна надомна работа и т.н. Например, Колко трябва да спестите в банка, ако искате да получавате по 1000 лв месечен доход при 6 или 7% годишна лихва?

Не е трудно да пресметнете, че трябва да спестите и вложите на годишни депозити сумата от около 500000 лв. Останалото е въпрос, както знаете, на Бизнес-план. Защо обаче, малко хора имат такъв? Защото хората цял живот правят лесното нещо - харчат. Първото, което научавате от родителите си е как да похарчвате паричките, които Ви дават за джобни разходи. Никой не Ви обяснява и не изисква от Вас, като ПЪРВОСТЕПЕНЕН ПРИОРИТЕТ, веднага щом получите парички, 10% или още по-добре 20% веднага, на мига, да си ги заделяте в касичка за спестявания. И ... да забравите за тяхното съществуване.

Работа или пенсиониране са въпрос на лично решение.

Човек знае и 2 и 200. Той може да живее както със заплата от 5 - 8 долара на година (както е в някои райони на Бангладеш), а може да изхарчва на месец и по 10 - 20 хиляди и даже милиони долари (спомнете си изумителните пазарувания на холивудски величия или на арабски шейхове преди времената на кризата). Следователно, колкото и малко да получава човек, при това още от най-ранна, детска възраст, той трябва да се приучи към постоянно спестяване и инвестиране на спестеното.И това е въпрос на лично решение, а не въпрос на държавно регулиране или на закон, за който чиновници ще следят дали го спазвате.

Това е абсолютно задължително и това е тайната методика, как се прави на практика, така че да е лесно и да има ефект. Заделяте твърдо определена предварително част от всяка получена сума (5 - 10 - 15 - 20%) по такъв начин, че тя веднага да става трудно използваема от Вас за текущи нужди - фактически трябва да забравите, че я имате... Даже вече когато сте се пенсионирали и получавате дивидентите на своята спестовност, пак е необходимо да спестявате, най-малкото заради личния пример, но и заради инфлацията.

Или казано с други думи, ранното пенсиониране е въпрос на дисциплина, като под дисциплина не се разбира нещо като опънати жили, скърцане със зъби ... , а просто да знаете кога е момента за дисциплина - когато получавате парите си - веднага, по най-бързия начин заделяте 10% или 20% и ги „скривате“ на сигурно място - като да речем в 3 годишен срочен депозит в банка. И може да направите така, че да нямате право (по договор с банката) да ползвате тези пари преди да са станали 500000 лева, а и тогава може да теглите само лихвата, а главицата да се управлява от банката, по начин, че да нараства още.

Внезапното и бързо забогатяване не обещава пенсия.

Описаната по-горе технология за заделяне на бели парички за черни дни е най-лесния и безгрижен начин. Има и други, по-сложни и много по-доходни, но и по-рисковани начини да инвестирате, за които са необходими доста повече знания (припомнете си инвестициите в знания). Коя е главната пречка пред тази проста и ефективна система за ранно пенсиониране? Нетърпението! Хората искат моментално да забогатеят - за два дни. Не им се чака 5 - 10 - 15 години. Все пак обърнете внимание, че става дума за ранно пенсиониране, а не за незабавно пенсиониране. Макар, че последното също е рядко, но възможно явление. Ето някои от "другите" начини за внезапно и бързо забогатяване:

Да спечелите Джак-пот от тотото или друг хазарт.

Това е причината милиони хора да участват редовно в хазартни залагания, томболи, да пращат рекламни SMS-и, макар че единици спечелват награда и в нито един от случаите това не е довело до тяхното ранно пенсиониране и причината е алчност - да имаме всичко сега, а не на малки порции, но през целия ни останал живот. А кой знае, може би именно страданието е целта.

Да сключите брак по сметка.

В днешно време това е мечта на не малко млади хора, които не намират себе си във възможността да се реализират професионално, нито да печелят, предоставяйки на обществото полезен и нужен продукт или услуга.

Да получите голямо наследство.

Това е доста често срещан филмов сюжет, само за да покаже, че колкото и пари да му се "изсипят" на човек от някъде, той е в състояние да ги унищожи до крак и без остатък само за няколко месеца.Това само потвърждава правилото - "Някой създава богатства, друг ги пропилява."

Във всички описани по-горе случаи на бързо и внезапно забогатяване, а и всички неописани,  човек се оказва дълбоко неподготвен и вместо да се възползва от златната възможност незабавно, на мига да се пенсионира и след това безгрижно да си живее живота, той ... постъпва като беден човек - изхарчва парите на мига, по най-бързия начин (защото и от това и от онова имал нужда) и пак е беден като църковна мишка, даже взема кредите и заеми и тях изхарчва и така си умира задлъжнял до гуша, като оставя дълговете си за изплащане от своите наследници.

Изводът е, че бедността и богатството не са въпрос на имане или нямане на пари, а въпрос на харчене (за бедните) и инвестиране (за богатите). Бедните харчат, а богатите - инвестират, като по този начин другите работят за тях (банки, фондове, имоти, фирми ...). Помислете само! Нужна е съвсем малко дисциплина в ключовия момент и малко отговорност - да научите и своите близки на този метод. А това според мен е идеалната надомна работа. Иначе бедността Ви ще се предава от поколение на поколение. Започнете веднага, още в този момент и ранно пенсиониране Ви е гарантирано! И успех! Помнете, че друг не може да свърши тази работа вместо Вас.

4 коментара:

  1. Не всяко "пенсиониране" зависи от държавата, още по-малко - ранното.Има много начини човек да си осигури своевременно пенсиониране с осигуряването на постоянни източници на доход, като лихви, дивиденти, авторски права, наеми, рента, интернет активи и др.

    ОтговорИзтриване
  2. Случаите на ранно пенсиониране, като изключим някои специфични професии, определени по закон, се свеждат преди всичко до проявата на лична инициатива в областта на личните финанси, спестяването и подходящите и сигурни инвестиции на спестените средства. Така че първата стъпка към ранна пенсия е правилното мислене и разбирането, че нещата си зависят от самите нас. Втората стъпка е да се запознаем с подходящи техники и постепенно да ги приложим в ежедневието си.

    ОтговорИзтриване
  3. Ако успеете да спестите пари и да си купите гараж или друго подобно помещение, които да ремонтирате и превърнете в търговско помещение, което да отдавате под наем - това е единият от начините за ранно пенсиониране, защото наема от такъв имот може да Ви храни да края на дните ви.

    ОтговорИзтриване
  4. Доста хора разполагат с ресурси да реализират т.н. ранно пенсиониране, но сякаш ги оставят неизползвани.За това има две причини: 1. Не разбират понятието за ранно пенсиониране в неговата пълнота и си го представят, че е свързано непременно с Държавно обществено осигуряване, вноски, стаж, документи и т.н. Всъщност, ако човек прояви известна инициатива и поеми нещата в свои ръце, това може да се случи доста по-рано. И 2. Не винаги виждат възможностите, с които разполагат - празно помещение (което може да носи доход от наем) или други ресурси.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.