Translate

сряда, 25 юни 2014 г.

Пълно дишане - основно правило за здраве със занимания в къщи.

Правилно и пълно дишане.

Няма да си обясняваме защо правилното и пълно дишане е толкова важно домашно занимание за Вас и хората около Вас и защо е добре час по-скоро да го овладеете и прилагате редовно. Просто ще уточним какво конкретно да правите, а Вие ще решите дали, кога и защо да го правите. Хубавото е, че може да го правите изцяло в къщи или в парка, без да търсите зали или други удобства.

1) Дишайте само с носа.

Да дишате през устата е толкова неестествено, колкото да се храните през носа.

2) Дишайте равномерно (ритмично).

Продължителността на вдишването и на издишването трябва да е равна.

3) Дишайте с корема.

Легнете на пода и поставете по-тежка книга върху пъпа си. Когато вдишвате, книгата да се повдига, когато издишвате - книгата да се спуска. След време махнете книгата, а след още време станете и така продължете да тренирате.

4) Дишайте бавно и спокойно.

Не предизвиквайте хипервентилация (така може да Ви прилошее). Но и не се пресилвайте в забавянето. То трябва да  следва естествения ход на вашите възможности.

5) Дишайте пълно.

Коремът е водещ в дишането, но пълнете с въздух и останалата част на гръдния кош.

6) Дишайте плавно и леко.

Вдишването и издишването не трябва да са на присекулки. Когато завършвате вдишването не задържайте (не спирайте) дишането, а веднага, но без тласък, преминавайте към издишването и обратно. Преходът трябва да е плавен, "заоблен", без сътресения. Дишането трябва да е цялостно и без прекъсвания, леко и без напрежение. През цялото време трябва да сте отпуснати и спокойни.

7) Към края на вдишването

леко свивайте (стягайте, придърпвайте) мускулите около ануса, очите и устата. Правете това по-скоро умствено отколкото реално.

8) При вдишване си представяйте,

че засмуквате с цялата си кожа (особено с дланите, ходилата и лицето) енергия от околното пространство, събирайки я точката на 2 - 3 см зад (навътре от) и малко под пъпа си. При издишване си представяйте, че се отпускате и цялата енергия се връща към кожата, косата и ноктите Ви, като предизвиква разтваряне (разцъфване) на порите.

9) Упражнявайте се ежедневно, по едно и също време.

Най-подходящото време е сутрин около 6,00 ч. и вечер около 18,00 ч. Ако тези часове са неудобни за Вас, изместете ги.

10) Избягвайте замърсения въздух

и заниманията непосредствено след хранене.

11) Овладейте упражнението на етапи и постепено.

Как да въведем правилното дишане в живота си?

Започнете с т. 1 - 1 седмица. След това добавете т. 2 - през втората седмица, после добавете т. 3 - през третата седмица и т.н. Когато овладеете цялостното дишане, продължете да го прилагате в същата периодичност (2 пъти дневно, без да пропускате) още 2 - 3 месеца. След това вкючете 3-то занимание около 12,00 ч и така продължете още 2 - 3 месеца. След това добавете занимания във всяко удобно за Вас време и място - на спирката, в автобуса, в движение, на работа, преди заспиване, след събуждане ...

Вашата крайна цел е да дишате пълно (без хипервентилация) през цялото денонощие, като го превърнете в толкова обичайно нещо, че да не е необходимо да му отделяте специално внимание. Започнете сега, тренирайте редовно и много скоро ще усетите положителни промени в себе си, които е невъзможно да бъдат описани и изброени. Най-добре е сами да ги почувствате. Правилното дишане, наред с правилното хранене и телесните упражнения са от основните правила за здраве.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.