Translate

вторник, 24 юни 2014 г.

Затлъстяване е отлагането на тлъстини при качването на излишно тегло.

Затлъстяване (отлагане на тлъстини) следва всяко напълняване и е следствие от преяждане.


Преяждането води до затлъстяване.

Напълняване и след това затлъстяване чрез отлагане на тлъстини в различни невралгични точки на тялото, възникват когато у всеки човек поемането на енергия чрез преяждане с храната превишава нейния разход за по-продължителен период от време. Съвсем незначително, но постоянно излишно приемане на калории води до изразено натрупване на тлъстини в организма. Така, поемането на само 5% "излишни" калории дневно, може да способства за натрупването на около 5 кг. тлъстини за 1 година.

Потребителски манталитет.

Ако в продължение на 30 години приемането превишава изразходването само с 8 ккал на ден, това може да доведе до увеличаване на теглото с 10 кг. Тези цифри отразяват средното ниво на увеличение на теглото у възрастните в течение на 30 години (от 25 до 55 годишна възраст). Затлъстяването може да сполети даже хора, които не са предразположени към него, понеже е твърде голямо влиянието на потребителския манталитет в съвременната цивилизация.

Как да управляваме апетита, за да избегнем затлъстяване?


Експеримент за управление на апетита.

Много хора, предприемащи стъпки към отслабване се срещат с проблема как да управляват апетита си и с какви средства да го обуздават. Някои специалисти предлагат да се изпива чаша вода или по-ефективното - топла вода. Друг вариант е да се изяде някакъв сочен плод за утоляване на прекомерния апетит. Но има и още един, не по-малко ефективен начин да се преборим с прекомерното чувство за глад. Учени от Масачузетския университет са провели изследване, в което вземат участие достатъчно на брой доброволци, като всички участници разпределили в две групи.

Физическата активност подтиска апетита.

Едната група се занимавала цял ден (12 часа) с почистване на дома, като почивали по десет минути на liеки час. Участниците от втората група през цялото това време гледали телевизия или играели на компютърни игри. В края на деня на всички доброволци от експеримента предлагали едни и същи порции храна. Оказало се, че и мъжете и жените от първата група, които през целия ден се движели активно покрай почистването, изяли по-малка част от своите порции, докато безделниците от другата група омахвали всичко в чиниите си, като едвам сдържали своя апетит.

На диетата против затлъстяване е нужно и физическо движение.

Е, надявам се, че и Вие ще направите същия гениален извод, който си извадили изследователите от прочутия университет, а именно, че най-добрия начин да управлявате своя апетит, а оттам и да постигните добри резултати в борбата с излишните килограми, е като си осигурявате режим на живот с повече движение. Затова прилагането само да диета за отслабване, без необходимия двигателен режим, едва ли ще Ви донесе удовлетворителен резултат, а и бързо ще наваксате килограмите си, веднага щом преустановите диетата си.

Къде се отлагат тлъстините при затлъстяване?


Депа с тлъстини.

Затлъстяването у човека води до събиране и отлагане на депа с тлъстини по неговото тяло, като основно това са местата под кожата и областите на корема. Дебелината на затлъстелия слой около корема при хората с повишено тегло може да достигне 15 - 20 см. Тези отлагания от мазнинки не са еднородни, а представляват струпвания с различни размери, а край корема се отлагат не само под кожата, а и в т.н. салник - лойник, където може да се събират в значителни количества.

Излишно или наднормено тегло.

Отложения от мастни клетки се наблюдават също в задкоремното пространство, където са разположени бъбреците, задстомашната жлеза, аортата и други органи. И навсякъде те са разпределени неравномерно, което представлява и естетически проблем при затлъстяването. Когато се говори за излишно или за наднормено тегло, се различават два вида отлагания на тлъстини - централни и периферни. Понякога ги наричат тип «ябълка» и тип «круша». При централното затлъстяване, тлъстинките се отлагат най-вече в областта на корема, поради което го наричат абдоминално. А при периферното - отлаганията са най-вече под кожата.

Централният тип на затлъстяване предизвиква проблеми със здравето.

Оказва се, че тези два вида отлагания не са еднакви по своето значение. При централния вид затлъстяване отложенията те са около вътрешните органи и са метаболитно по-активни. Докато подкожните са метаболитно по-малко активни мазнини. Затова последствията при «ябълките» и при  «крушите» са различни. Почти всички неприятности със здравето са свързани с централния тип затлъстяване, като диабет, хипертония, артеросклероза, които са усложнения именно на този вид наднормено тегло. Докато по-равномерно разпределените подкожни натрупвания, на някои даже може да им се сторят приятни _приятна закръгленост).

Затлъстяването е води до физическо претоварване.


Да качиш излишно тегло на гърба си.

Затлъстяването е излишното тегло, което сме принудени да мъкнем целодневно на гърба си, изнемогвайки под тежестта му. Да качиш излишно тегло на гърба си знаят най-добре какво е войниците. Те имат едни мешки (торби, раници), които в напълно снаряжено състояние тежат 35 кг. Да я качиш за малко на гърба си не е проблем, но да тръгнеш с нея на целодневен поход, е ужасяващо. Законът за всеобщото притегляне е неумолим и не щади никого. Колкото повече е нашето тегло, толкова повече сили са ни необходими, за да го повдигаме от земята на всяка своя крачка, като го носим на себе си през целия си живот.

Изтощителен живот на пълните хора.

Колкото повече тежим, толкова по-изтощителен живот водим, смазани от теглото на тлъстините си. Затова е истинска мечта за много хора да излязат от този омагьосан кръг, да позволят на сърцето си възможност да понамали кръвното налягане и да не работи на предела си, да намалят натоварването  и износването на своите стави, да не се задъхват даже и на сън, да не заспиват на работа и най-накрая - да почувстват простите радости от живота - като да бъдеш подвижен и активен.

Козметичен дефект от излишно тегло.

Описано така, това е едно точно отражение на проблема пред хората със затлъстяване над нормалното (излишно) тегло, което не е просто козметичен дефект, а преди всичко букет от хронични болести, превръщащи младите и здрави хора в инвалиди. Това е вид самоналожена социална дискриминация, водеща до непълноценен живот, до ниско качество на живота. Затова, колкото по-рано проумеем, че затлъстяването е именно "излишно" тегло, което сме принудени целодневно да мъкнем на гърба си и което ежедневно ни оставя без сили и покой, толкова по-решителни и безкомпромисни можем да станем в борбата за отслабване и нормализиране на своето тегло.

Тлъстини в организма


Видове тлъстини.

Тлъстините в организма, с които се борим при отслабване, представляват специализирани клетки, чиято основна функция е да складират и натрупват енергия под формата на мазнини. Но те освен главната имат и други функции, като механичната защита на органите под формата на мастна подложка, топлоизолация на тялото и ендокринна функция по отделяне на някои вещества в кръвта. Тлъстините са два вида - бели и сиви. Белите изпълняват изброените по-горе функции и като количество са повече и на цвят са бяло жълтеникави, докато сивите имат по специфично значение за живия организъм и на цвят са сиво бежеви.

Производство на топлина.

По-тъмния цвят на сивите тлъстини се дължи на наличието на цитохром - вид желязо съдържащ пигмент, а функциите им са по сгряване на тялото чрез отделяне на топлина, което е особено характерно и подчертано в случаите на зимен сън. Заспивайки, организма спира производството на топлина от съкращението на мускулите и тогава топлината му се поддържа от сивата мастна тъкан. Тя е най-много при новородените и значително намалява при възрастните хора. Основните депа на сиви тлъстини в чист вид са около щитовидната жлеза и бъбреците, а около лопатките и раменете има смесени отлагания от двата вида тъкани. Основните мерки при отслабване са насочени към белите тлъстини.

Как да предотвратим качването на килограми след менопауза

Жените качват килограми след менопауза.

С настъпване на менопаузата много жени качват килограми, напълняват и започват непрекъснато да се борят с излишното тегло. Панталони, поли отесняват, особено в талията, а за любимите дънки се налага да позабравят.  Означава ли това, че трябва да се примирят със съдбата на безформена мама? Разбира се, че не! Има редица начини човек да се избави от излишните килограми и ето някои от тях: Преди всичко, разберете че естрогените (женски полови хормони) не са виновни. Тяхното понижение само по себе си не води до увеличаване масата на тялото. Проблемът идва от храненето и физическата активност.

Съкратете алкохола и увеличете спорта.

Но преди всичко, намалете употребата на алкохол (вино, бира, концентрати, ликьори…), който е високо калорийна напитка от чиста енергия, който освен другите проблеми, директно се превръща в тлъстини. Изследванията показват, че има взаимовръзка между консумацията на алкохол и добавянето на тегло след менопаузата. Съкратете го поне на половина или още повече. Колкото по-скоро, толкова е по добре с мерките за укрепване на мускулатурата. Намаляването на мускулната тъкан води до развитието и заместването й с тлъстинки. След 35 годишната си възраст, жените всяка година губят по около 100 - 150 гр. мускулна маса. Затова редовно се занимавайте със спорт - така възстановявате мускули и изгаряте мазнини.

Без героизъм с гладуване.
Не се правете на герои с гладуването - то не е за отслабване. Даже и с ограничителните диети внимавайте. Недостатъчното хранене за денонощието (поне 1200 - 1400 ккал) забавя обмяната на веществата и затруднява отслабването. При редовна физическа активност се придържайте към 1600 - 1800 ккал дневно. Избягвайте опитването на ястия докато ги подготвяте. Това от една страна растройва режима Ви на хранене, а от друга създава предпоставки да се поувлечете и да прекалите. А всички тези опитвания са излишни килограми, от които после трябва да се избавяте с цената на доста усилия.

Не преяждайте.
Не си го причинявайте. Така ще спестите по около 100 - 200 ккал дневно. Не преяждайте на трапезата. Особено в ресторантите порциите често са прекомерни. Сега вече доста заведения предлагат укслугата да Ви поставят излишната храна в пластмасови кутии, за да си я отнесете в къщи. Хранете се правилно. Яжте здравословна храна - натурална, която съдържа витамини, минерални вещества, ензими и … свежест. Пресните плодове са за предпочитане пред чаша плодов сок. А всякаква месна храна задължително изисква повечко прясна салата.

Релаксирайте.

Шоколада го третирайте само като деликатес за опитване - не повече от 1 кубче и то с чай или кафе. Учете се да се разпускате против стреса (много хора "лекуват" стреса с ядене). Вземете топла вана или душ, слушайте релаксираща музика или поиграйте някакъв етно танц или диско. Високото ниво на кортизол, хормона на стреса, благоприятства натрупването на излишни тлъстини в областта на талията. Мерките против стреса ще Ви помогнат да предотвратите качването на килограми и следващото затлъстяване след менопауза.

Затлъстяването придобива епидемични измерения.


Съпътстващи заболявания.

Всяко затлъстяване днес е хроническо заболяване, което се е превърнало в един от основните проблеми на човешката цивилизация в големите, промишлено развити държави. Болезненото затлъстяване придобива наистина застрашаващи мащаби заради неизбежното развитие на съпътстващи заболявания, намиращи се пряка причинно - следствена връзка с излишното телесно тегло. В САЩ затлъстяването е причина за приблизително 300 000 смъртни случая годишно. И в България положението не е по-розово, при положение, че и ние сме на първите места в Европа по затлъстяване.

Затова е крайно време много сериозно да обмислим и приложим действени мерки за отслабване. Следователно, наднорменото тегло, водещо до затлъстяване чрез отлагане на тлъстини (напълняване) по различни части на тялото, е пряк резултат от начина ни на живот - обездвижване + преяждане, като едното и другото взаимно се поддържат и усилват. За да излезем от този порочен кръг е достатъчно да сменим модела на своето поведение в посока движение + диетичен режим, при това с повече естествени продукти.

2 коментара:

  1. По различни оценки, излишно тегло или затлъстяване се наблюдава поне при 25-30% от българите, при това - даже и сред младите. И даже Вие все още да не сте в тази категория, си заслужава да прецените дали не сте в зоната на риска. Днес, проблема със затлъстяването е особено актуален за хора от всякакви възрасти. Има различни данни, които сочат, че едва 60% от хората, страдащи от излишни килограми, могат да доживеят до 60 години и само 30% - до 70 години.

    ОтговорИзтриване
  2. „Баластът" във вид на излишни килограми, получени при затлъстяване, доста силно вреди на организма, като го заставя да работи в стресов режим, в следствие на което се повишава риска от развитието на много заболявания. Като преди всичко това са сърдечно съдовата система, появата на диабет, неразположения в стомашно чревния тракт, артрити, артрози и остеохондроза на гръбначния стълб.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.