Translate

петък, 27 юни 2014 г.

Работа в София

Има ли достатъчно работа в София?


В София безработицата е най-малка.

Всеизвестно е, че работа в София се намира най-лесно и там безработицата е най-малка. Но също всеки знае, че това е свързано с голямо пътуване, транспортни задръствания, претъпкан градски транспорт. Сега, с метрото, не знам как е, но по телевизията виждаме как в Токийското метро, в часовете пик, отиващите на работа ги тъпчат с греблата, за да затворят вратите.

Работа има.

Та работа София определено има, но човек трябва да се замисли и за себе си. Какъв е смисъла да работиш някъде из София, при положение, че всеки ден ще губиш по 2 - 3 часа в път, натъпкан като сардела?  Разбира се, първата логика е да се потърси работа в квартала по местоживеене - магазин, заведение, офис. В софийските квартали това не е трудно да се направи, защото са големи и обикновено в тях има всякакви търговски обекти и възможности да се изкара някой лев. А изключително перспективно е да гледа деца като работа София, особено с тази криза за детски градини:
 

Работа от разстояние.


Неприсъствена работа.

Но даже и за отдалечено място за работа (в противоположния край на София) има варианти да се осигури неприсъствена работа. Например, чрез дистанционна работа в интернет. Да вземем един счетоводител за пример: Защо е необходимо да ходи на работа през цяла София, при положение, че е напълно възможно да се оборудва с интернет, скайп, микрофон и слушалки и ето Ви счетоводител с надомна интернет работа и то в София, но достъпен по всяко време и безпроблемно.

Дистанционна работа.

Но в този ред на мисли може да се отиде още малко по-нататък. Ако един служител от София се уреди на дистанционна работа във фирма (макар и в другия край на града), с всичките плюсове от това, тогава защо той да не си уплътни работното време и с още допълнителна работа из други фирми в София, пак през интернет? Далеч съм от мисълта, че работата София може да е само през интернет - ето, например електромонтажни услуги надомно: Разбира се, това изисква повече организираност, дисциплинираност, но това е начина, по който европейците ни изпреварват по доходи.

Типични обяви за работа.

Иначе, не рядко можем да попаднем на подобна обява за работа в интернет: "Tyrsia si speshno rabota v gr. Sofiia: Momiche sym na 25 godini, tyrsia si rabota SAMO V gr. Sofiia . . . servitьorka, barmanka, tancьorka, programist, animator, prodavachka na vestnici i spisaniia, knigi, prodavachka na parfiumi, kozmetika, prodavachka na detska konfekciia i igrachki, rabota v McDonalds, KFC, Burger King, rabota v diskoteka, noshten bar, restorant, klub, striptizьorka, fotomodel, statistka, avtorka, zhurnalistka, detegledachka, ulichna chistachka, frizьor, grimьor, nadomna rabota, stiuardesa, sekretarka, neshto na kompiutyr i t. n. . .  Speshno si tyrsia rabota ! ! ! !"

Чужди фирми търсят местни представители.


Предимство на столицата.

От друга страна, столицата си има едно основно предимство, че тя е лицето на цялата страна пред света и много често и по правило всякакви чужди компании я използват като изходна база за своя бизнес на територията на цяла България. Това поставя софиянци в привилегировано положение когато си търсят работа във София, защото възможностите за представителство там са най-големи. Днес за регионалните представители настъпва период на добри перспективи и възможности за доходи, защото големите задгранични фирми полагат немалко усилия да се сдобият с грамотни специалисти най-общо казано - в областта на търговията. Това е така, защото те обикновено имат добре развито собствено производство, а това което нямат у нас са добри и разтропани представители, които успешно да реализират техния продукт.

Търговски представители и търговски агенти.

По своята същност, търговските представители са вид търговски агенти на компанията, които представляват интересите на фирмата в областта на продажбите. Като правило, към всеки подобен сътрудник се прикрепя определен регион, за който той е отговорен. Има няколко варианта за заплата в този случай - минимално твърдо възнаграждение + определен процент от реализираните постъпления от продажби. Твърдата заплата е за агенти, които са се доказали в своята област и за тях не буди съмнение, си заслужават парите. Това е стабилна работа, но за да се стигне до нея, се искат сериозни познания и голяма активност и даже предприемчивост, защото чужденците не винаги са наясно какво конкретно върши най-добре работа по отношение спецификата на нашия пазар.

Предварителен опит и организаторски талант.

Това означава, че предварителен опит в тази дейнст си е направо задължителен. При по-неблагонадеждни представители, с по-малко опит и недоказан организаторски талант, може да се започне с процент от приходите и този процент може да се окаже доста обезкуражителен за начинаещите. А то няма и как да бъде иначе, защото е необходимо доста начално тичане, докато се стигне до реални реализации, а едва след това и до постоянни клиенти, от които може вече да се разчита на сравнително постоянен оборот, че да има и добър процент от него.

Възможности за трудова реализация на инициативни хора.


Голям трудов пазар за предприемчивите.

Все пак при работа в София, възможностите са доста по-благоприятни, поради най-големия пазар там, а по-предприемчивите бързо могат да заимстват опит от други свои колеги, които са по-напреднали в бизнеса, стига да знаят как да правят необходимите им проучвания, така че да дърпат лъва за опашката - дискретно, с повече проучвателна работа в Интернет и вестниците - така може доста добре и конкретно да се разкрие подходящата схема именно за работа в София - търговски места, вървящи обяви, места за публикуване, честота и т.н.

Права по разпространение.

Не на последно място, работата във София дава не малко възможности да се разчита на изключителни права по разпространението, което е добра новина по отношение на конкуренцията. Но все пак и това трябва да се завоюва и договори. Ако не си го завоюваме с компетентност и ефективност, едва ли ще ни го сервират на тепсия. Не може да се каже, че този вид работа е типичната надомна работа, но ако прочетете внимателно казаното по-горе, ще се убедите, че тя има и не малък надомен елемент.

Онлайн работа от къщи се намира особено в София.


Надомна работа в София през интернет.

Но най-безопасния начин да се изявите в и да се възползвате от тази възможност за доходи, е като я стартирате надомно, като надомна работа в София, през интернет. Как? Много просто - започнете да водите собствен сайт в областта на на различни продукти или услуги с голям потенциал за разрастване в България. Направете сайта си интересен, популяризирайте го достатъчно за да се сдобиете с постоянна посещаемост от заинтерисовани клиенти, за да може един ден да стартирате с летящ старт, даже ако ако нямате и 1 ден опит като търговци.

Възможности и предизвикателства за работа има навсякъде.

София Ви очаква и работа кипи навсякъде около Вас. Остава да се обърнете с лице към възможностите, да посрещнете предизвикателствата, а не да се пазите от тях. Само така ще убедите себе си, а след това и всеки кандидат бизнесмен от чужбина, че Вие сте неговия човек и той няма да го приеме това за празни приказки. Колкото и малък да е пазара в България, работата в София дава достатъчно потенциал да се заинтерисуват даже големи фирми, особено ако ги търсите целенасочено и професионално.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.