Translate

петък, 27 юни 2014 г.

Какво е здраве и как го подобрим от къщи?

Същност на понятието здраве.


Наздравици и здравни съвети.

Всеки говори за здраве, дигат се тежки, наздравици за него, дават се съвети (които като че ли някой друг трябва да изпълнява), отправят ес препоръки. Даже си имаме Министерство на здравеопазването, Здравна каса, Здравно осигуряване ... Но ако се замислите малко по-дълбоко ще разберете, че всичко това няма нищо общо със здравето, а по-скоро касае болестите и тяхното лечение. То е нещо като да говорите за полунощ като че ли е пладне.

Тогава, какво е това здраве?

За да си отговорите на този въпрос, трябва да разберете каква е разликата между живия човек и мъртвия - нещо, в което си заслужава дълбоко да вникнете. Мъртвия човек си има абсолютно всичко, което има и живия, но с едно малко изключение - не е жив. В тази връзка съществува древна йогийска практика, която се състои в това, редовно да посещавате някое гробище, да наблюдавате живите и мъртвите или да разглеждате некролозите на починали хора, докато вникнете в същността на въпросната разлика.

Мерки за увеличаване на здравето.


Живец - субстанцията на живота.

Това е ЖИВЕЦА - субстанцията на живота. Веднага прави впечатление, че у някои хора той е в повече, а у други - едвам мъждука. Затова здравето (или живеца) може да се сравни с парите, събрани на влог в банката. Основна характеристика на здравето е неговото количество. Затова, колкото то е повече - толкова по-добре. Ако напълно изчерпате здравната си сметка (живеца), това означава смърт.

Веднага възникват два въпроса:

От какво намалява здравето и какво го увеличава? Това са интересни въпроси, но още по-интересни са техните отговори. За да стигнете до тях обаче е необходимо да направите ето какво: Ако до днес вашето здраве е било 9-тата дупка на кавала, неглежирано и пренебрегвано, дошло е време малко да го издигнете в листата на своите приоритети, т.е. да му обърнете по-голямо внимание, като му отделяте повече време, с ясното съзнание, че от самосебе си нещата могат само да се влошават, но не и да се подобряват.

Наистина ли е важно здравето за Вас?

Това правило за приоритетите може да Ви прозвучи изтъркано и банално, но то е от съществено значение не само за здравето, но и за всяка друга дейност, с която се занимавате и искате да е на ниво! Всичко останало е второстепенно, ако дейността Ви няма нужния приоритет! Запомнете го! Така е и с Вашето здраве. Дайте му необходимия приоритет, направете го първостепенно важно за Вас и ще видите колко нови неща ще научите за него. Иначе, всичко за него е казано, но като че ли досега не сте му обръщали нужното внимание.

1 коментар:

  1. Съвременната медицина има ярко изразена тясна специализация - всеки лекар обръща внимание на „своя" си орган или на определена част от тялото. За официалната медицина не съществува човека в неговата цялост, с всичките му емоции, проблеми, болки. А е трудно да се върне човек към здравето, ако в същото време има склонност към насилие, агресия, нисък морал. А в крайна сметка, медицината и не се занимава със здравето на хората, а с техните болести и да наричаш това „опазване на здравето" е като да викаш на нощта - ден.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.