Translate

петък, 13 юни 2014 г.

Работа за себе си или може ли да работите без посредник или работодател?

Може ли да работите усилено 

в продължение на дълъг период от време, за себе си? Без работодател, без посредник, без началник над главата си? Готови ли сте например да останете до късно през нощта, подготвяйки оферта за Ваш клиент? Това, може би ще трябва да го правите след дълъг и уморителен ден, а вероятно и детето Ви тогава ще е болно. Но ако не го направите, може да загубите своя бизнес.

Може ли да разговаряте спокойно с ядосан клиент, 

който Ви телефонира късно вечерта с оплакване, което вярвате, че е неоснователно? Умението да се справите с подобни ситуации е решаващо при всеки вид самостоятелна работа, особено когато работите за себе си, като трябва да сте сигурни, че имате необходимите данни за това. Да го изслушате внимателно, да си запишете проблемите му, да направите обстойна проверка и да му се обадите с готово решение.

Може ли да продължавате бизнеса си 

независимо от многобройните разочарования, които ще преживявате? Много често нещата тръгват зле. Доставчиците не изпълняват обещанията си. Конкурентите използват удари под пояса. Клиентите забавят плащането на суми, които Ви дължат. Някой, от когото зависите, се разболява в най-неподходящото за Вас време. Машина, уред или колата Ви се развалят точно в момент, когато са Ви жизнено необходими. Непредвидените нещастия и разочарования са безкрайни и на Вас ще Ви е нужно твърдото решение да приемете проблемите и да ги превъзмогнете - обикновено чрез още по-усилена работа.

Може ли да проявите необходимата твърдост в критични ситуации? 

Сключили сте договор, по който вече сте закупили материалите, ангажирали сте хора, но клиента решава да се откаже или да промени условията. Ще успеете ли категорично да се възпротивите и да го накарате да изпълни сделката? Необходимо е да отстоявате намеренията си и да бъдете настойчиви в желанието си да постигнете успех в бизнеса. Само така ще си осигурите място в живота сред заможните и перспективните.

Може ли да си правите добре сметката 

и да разчитате само на парите, които сами сте спестили? Вземете ли кредит или заем, това Ви поставя под чужда зависимост и може скоро да се разделите с бизнеса си или да станете следствен. Примери за кредитни милионери в България от последните  години - колкото желаете. А ако сте работили със собствени пари, ще загубите само тях, но ще си спестите огромните неприятности и освен това ще бъде много поучително за Вас.

Може ли да сте предприемчиви? 

Да не се отчайвате ако не искат да възприемат находчивите Ви идеи. Мобилизирате се и търсете начини и средства сами да ги реализирате. Това ще Ви бъде трудно, или даже много трудно, но успехът Ви ще бъде голям и цялата печалба ще остане само са Вас и Вие дълго ще й се радвате, без посредник, без работодател - работейки изцяло за себе си.

Може ли да сте трудолюбиви 

и да работите по 15-16 часа в денонощието за месеци и даже години напред, забравяйки за отпуски, почивки, спортни събития и курорти?

Може ли да сте амбициозни 

и да не се отклонявате от целите си нито ден, докато постигнете пълен успех и след това да продължите в същото темпо?

Може ли да решавате проблемите не с конфликти, 

а с добронамереност и разбирателство? Всички тези въпроси Ви касаят, ако имате намерение да се заемете със самостоятелна работа, за себе си, а не за някой друг, като работите здраво и упорито, без началник над главата си, без работодател.


3 коментара:

  1. Да работи човек за себе си означава да се занимава с индивидуално предприемачество, което не е съвсем точно да се определя като „работа", но но от друга страна е и доста далеч пълния смисъл на понятието бизнес. Във всички случаи, това е доста по-сложно, поради това, че така човек няма шеф над главата си, който да се грижи за организационните въпроси и така индивидуалния предприемач трябва да поеме на плещите си тази организационна работа, за която той много често не подозира, па камо ли да знае как да я върши продуктивно. Затова често срещаме изказването „ходене по мъките". Затова не всеки е в състояние да работи за себе си.

    ОтговорИзтриване
  2. Известно е, че познаването на някои психологически подходи, може да облекчи и подсили резултатите от всяка работа. Например, въвеждането на порядък и график в дейността ни. Когато човек е достатъчно организиран и систематичен, резултатите не закъсняват. Но колко от нас работят по план? Колко от нас изобщо имат такъв и го гонят? Иначе, всички сме съгласни, че бизнес се прави с план. Едно е да сме съгласни, а друго е да го правим.

    ОтговорИзтриване
  3. От имиджа зависи отношението на заобикалящите към всяка една дейност, но ако работите за себе си е важно е не само какво знаете, а какво предлагате и въплъщавате в живота на своите бизнес идеи.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.