Translate

неделя, 1 юни 2014 г.

Реставриране на стари мебели | dLambow


Реставриране на стари мебели - доход от гаражна работилница с ремонтно възстановителна работа.


Какво е реставрация на мебели?

Реставрация на мебели обикновено се отнася реставрация до реставрирането на остаряло домашно обзавеждане от дърво, което е пострадало от времето. Идеята на реставрацията е да възстанови старите мебели до състояние, което са имали като нови. А ако възстановяването се направи по-добре, това вече се води модернизация, преработка, дизайнерско решение, креативност... Всичко друго, но не и реставрация, която запазва автентичния вид и дух на мебелите, носещи и своята епоха в себе си.

Какво означава реставриране?

Реставрирането е съвкупност от мерки, насочени към предотвратяване на последващо унищожаване и постигане на оптимални условия за дългосрочно опазване на старите мебели, предоставящи възможност за по-нататъшно откриване на техни нови, неизвестни досега свойства, удобства, преживявания. На битово ниво реставрирането е разделено на три вида.

- Козметично реставриране

Извършена в дома на клиента. Премахване на драскотини, петна, подмяна на плат. Това е поддръжка на мебели. Козметичната реставрация може да се нарече грижа за мебелите. За целта е необходима минимална доставка на съвременни инструменти, комплект восъчни моливи, тониране и кутия с лак. Не е необходимо да се изучават основите на реставрацията. Достатъчно е да прочетете инструкциите за ползване на восък, лак или за тониране.

- Текущ ремонт

Включва операции като лепене, полиране, теглене, смяна на лак. Вкъщи това едва ли е възможно, но в гаража, на село, е напълно приемливо. Това е като регулиране на вратите, инсталиране на рафтове. Нуждаете се от минимален набор от инструменти, с които разполага всеки дом. Можете да научите как да възстановите старите си мебели на ниво домакинство - безплатно, като погледате десетина видеоклипа в интернет.

- Капитални ремонти

По принцип те са истинското реставриране. Извършва се в оборудвана реставрационна работилница от квалифициран майстор.

Реставрация на стари мебели
Реставриране на стари мебели

Идеи за реставрация на мебели

Идеите за реставрация на съвременни и старинни (антикварни) мебели са различни.
 

Реставрация на съвременни мебели

Съвременен е синоним на ново, току-що направено. Такъв вид модерни "антични" мебели, с имитация на червеи и патина, блестят с оригиналност и безупречност на ... масовото производство. "Благородното" състаряване е противопоказано за реставратора. Дори авторските творби, изработена в единични екземпляри, носят отпечатъка на съвременния конвейер. Оптични свойства на съвременните лакове, крепежни елементи, фитинги, стандартната дебелина на плоскостите и фурнира, орнаментите ... Без значение как се крият, тези знаци просто крещят за модернизъм в „изключителните рядкости“. Задачата за реставрация на съвременните мебели е да бъдат направени „както са биле“, тоест нови, сякаш току-що са дошли от магазина.

Реставрация на антични мебели

Идеите за реставрация на антични мебели са съвсем различни. Целта е да се спаси това, което е останало. Съхранявайки първичните неща от 18 или 19 век, това по същество е запазване вкусовете и технологиите от онова време, страната или региона, в който е било произведено това нещо. Реставрацията на стари мебели е запазването на първоизточниците. Така ние не премахваме нищо, не добавяме нищо от себе си. Естествено, нещото с такава реставрация няма да отговори напълно на съвременните домашни нужди. Но това е друга тема.

Доходи от реставриране на мебели.

Придаването на нов живот за стари мебели чрез тяхното реставриране, е добра възможност за надомна работа, която може да Ви носи не малко доходи в условията на постоянни и редуващи се кризи, понеже излиза евтино за клиентите и те са по-склонни да възлагат ремонт, вместо да харчат за нови мебели, а Вие може да го организирате това в своя гаражна работилница, осигурявайки си редовен доход и постъпления.




Реставратори на мебели

Просто реставратори - няма. Има реставратор на метал, стъкло, платове и боядисване - това са вес различни специалности. Къде се преподава реставриране? Откъде реставраторът знае как е било едно време? Обикновено, в съвременните технически училища и университети се учат "историята на индустрията", „Въведение в специалността”, "Историята на производството на стъкло", "Етапите на развитие на леярството" и др. п. Мебелистите, преди да започнат да изучават съвременното производство, се запознават накратко с историята на своя занаят, обхващаща историята на стиловете, старите начини на декориране. Всяка специалност започва с изучаване на историята на нейното развитие.

Липсата на специално образование може да се компенсира с опит в дърводелската индустрия. Но това е по-скоро изключение, отколкото правило. Има "самородни таланти", но те са толкова редки, колкото самородните късове в природата. Първото условие за работата на реставратора е умението да се справя с материала. Доведени до автоматизъм умения, познания и стриктно спазване на технологиите. Втората е оборудвана работилница. Третото е наличието на автентични материали. Ако поне едно от тези условия не е изпълнено, реставрирането няма да работи.

Етапи на реставрация на мебели

Етапите на възстановяване произтичат от самия процес.

Първи етап - изследване на старите мебели

Първият етап от реставрирането е изследването на обекта. На практика, един бърз поглед на реставратора (образование + опит) е достатъчен, за да идентифицира мебелите. Според формата, размера, орнамента, материала майсторът определя стила, възрастта и следователно технологията на производство и материалите, използвани в производството.

Задната страна и кутиите на мебелите ще ви кажат с какво и с какъв инструмент са направени. Струг, трион, ренде са ръчен инструмент и следите от тях показват, че изделието е изработено в малка занаятчийска работилница. В идентификацията участват също пирони, панти, брави, стъкло, вид фурнир, методи за плетене на кутии и т.н. Всеки исторически период има свои собствени технологии. Реставраторът чете сарите мебели като отворена книга.

Втори етап - работен план

Вторият етап от реставрацията е изготвяне на работен план. Всичко тук е едновременно просто и сложно. НВажно е натрупването на опит, а качеството и бързината ще дойдат от само себе си. Работата с многобройно старинни столове, секретарски маси, маси за писане и хранене, бюфети, шкафове и фотьойли от различни времена и народи, са все възстановяеми. Работният план се прави за всяка мебел.

Трети етап - материали

Третият етап от реставрацията е изборът на необходимите материали. Ако работилницата работи непрекъснато, значи всичко е налице. Само реставраторът взема това, от което се нуждаете.

Четвърти етап - реставрация

Четвъртият етап е самата реставрацията на мебелите, директното възстановяване. Това е изпълнението на реставрационния план.

Пети етап - поддръжка след реставрация

Петият етап е поддръжка след реставрирането на мебелите. Някои го наричат ​​гаранционен срок. Антиките реагират болезнено на намесата. Ето защо през първите два-три месеца след реставрацията те трябва да се пазят. Ако през този период не са настъпили нежелани промени, те няма да се случат и в бъдеще.



Възстановяване на стари мебели.

Всъщност, от старите мебели може да се направи нещо съвсем ново, а удовлетворението от такава ремонтно възстановителна работа (реставрация) е почти като от изкуството. Започва се с козметичен ремонт по сваляне на мръсотията, възстановяване на повърхностите от пукнатини, драскотини и протритости. Но предварителни проби, за начално обучение и усвояване технологията на ремонта, правете със стари свои мебели, докато придобиете необходимите умения и рутина.

Материали за почистване на старите мебели.

За почистването преди реставрацията в никакъв случай не бива да използвате вода или чист спирт, а още по малко да се опитвате да зачиствате мръсотията с нож чрез стъргане. Тук обърнете внимание да обзаведете подходящо помещение с нужните Ви инструменти и материали за ремонта и реставрацията. Започнете със специалните, високо ефективни разтворители за почистване на мебели, които отделят всякаква мръсотия от повърхностите, без да повреждат дървесината.

Ще ги намерите във всеки уважаващ себе си мебелен магазин или в такива за домашна козметика или железарии или в "направи си сам". Ако е необходимо да премахнете старото оцветяване, то също ще трябва да се възползвате от специалния гел за отмиване на остарелите цветове, който най-напред се нанася със шпатулка, а след няколко минути се отделя пак с нея заедно със замърсяванията и старата боя.

Ново покритие за почистените и възстановени мебели

За маскиране на малки драскотини има восъчни моливи в различни цветове, като с тяхна помощ драскотините и пукнатините се запълват с восък, а отгоре се нанася полиращ материал. По този начин, Вашия ремонтиран шкаф придобива съвсем изряден вид, но сега остава от него да направите нещо съвсем ново. За начало, може да покриете старата мебел с няколко слоя черен лак и тя ще придобие стилен, "японски" вид. А другият вариант е да изрисувате шкафа, което се препоръчва когато се е наложило да отделяте доста стара боя и почистването не се е получило идеално.

Другата причина за реставриране да изрисувате старата мебел е ако тя е направена от по-ниско качество дървесина, която както и да чистите, е трудно да бъде облагородена, и едва ли ще придобие красив вид. Ако рисуването не Ви се отдава от детството, може просто да покриете повърхностите с близък цвят или обратното - с контрастен цвят в сравнение с останалите мебели и врати, с които ще я съчетавате.

Пълен ремонт на стари мебели

Като завършек на реставрацията, може да поставите нови панти, дръжки и кантове, с каквито съвременните специализирани магазини изобилстват и така да придадете съвсем нов живот на реставрираните стари мебели. Разбира се, всичко това може да не Ви се получи от първия път, но всяка надомна работа, особено тази, свързана с ремонтно възстановителни дейности, при това - извършвани в гаражна работилница, изисква да преминете през предварително самообучение на принципа на пробите и грешките. А след това ключов момент става маркетинга, за да Ви търсят редовно и да имате поръчки.

----------------

7 коментара:

  1. Тъжно е да се гледат любими вещи и стари мебели, с които на човек му е трудно да се раздели и с които са свързани мнаго приятни моменти. Но ето, че на иначе красивия на времето си стол, се появяват пукнатини, износвания, дупки и вече не е сигурен в употреба - разклатен, окуцял. Изтърбушена тапицерия, замърсяване. Така че, при мебелите, които са отслужили своя срок на годност, има два пътя: изхвърляне или в най-добрия случай - пренасяне на вилата. Но ако Ви е трудно да се разделите със старите мебели, има начин да им вдъхнете втори живот, като ги реставрирате собственоръчно и така значително да удължите срока им на експлоатация, като при това - възвърнете предишният им блясък. Това е идеята в тази публикация.

    ОтговорИзтриване
  2. Реставрирането на виенски стол собствено ръчно, не е лесна работа, но научите ли се да го правите, това ще Ви донесе голямо удовлетворение и удоволствие от работата. Пък ако знаете колко такива виенски стари мебели чакат някой да ги ремонтира грамотно и да остане под пари от това, със сигурност ще се заемете с усвояването на този занаят, особено ако имате известни дърводелски умения.

    ОтговорИзтриване
  3. Самостоятелният ремонт на стари мебели, като работа в къщи, е напълно по силите на всеки по предприемчив човек, който може да се запаси с нужното търпение, има нужните инструменти и материали. Това си е вид реставрация, но е нужна отдаденост, опит и разбиране.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. За изпълнение на реставрационните работи над старите мебели, ще Ви потрябват редица полезни инструменти - отверки, шкурки, шпатули, чукчета, четки, китове, пирончета, телбод, четки и др. подобни. Също скалпел, ножове, стъргалки, длета, линийки, поялник и даже ютия. Изобщо, сериозно обмислете въпроса с инструментите, като се запознаете с всевъзможни такива и от интернет. Вижте с какво разполагате и какво още трябва да си набавите, но не зацикляйте тук. В процеса на работата ще стане ясно какво още ще Ви е полезно, а и с поръчките ще се самофинансирате.

    ОтговорИзтриване
  6. За работа с дървените елементи на мебелите е необходимо да се запасите с нужните качество и количество кит, пчелен восък, костно брашно, туткал, разтворители, паста за полиране, лак за дърво и др.п.

    ОтговорИзтриване

  7. Независимо какъв набор инструменти сте събрали , предварително е трудно да се предскаже точно какви допълнителни такива ще са Ви необходими за ремонт на старите мебели. Това може да покаже само практиката, а освен това е добре да си присвоите и известна специализация - да правите неща, които само Вие умеете и така да станете по-полярни в определено отношение.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.