Translate

понеделник, 16 юни 2014 г.

Значения на понятието работа в днешните условия за труд и заетост.

Значенията на понятието “работа” 

са доста разнопосочни, затова не е излишно да изясним някои от тях, с оглед тяхното разграничаване в ежедневната им употреба и доуточняване на определението. Можем да започнем с физическото понятие за превръщането на един вид енергия в друг и въобще - пребиваването в състояние на движение и / или действие - на огъня, на ураган, на морските вълни, на изпаряване или на втечняване, на триене, на атома и др. В този случай мерната единица за количество свършена работа е “джаул”.

Извън чисто физическия смисъл на горното определение, понятието се използва и в по-разширено значение като функциониране на нещо, от по-материалните обекти, да съвсем абстрактни неща, като например работата на машина, конвеер, двигател, на сърце, кръвоносна система, профилактична, на болестотворни микроби, на мислите и т.н. Другият случай е полагането на определен труд, осъществяването на дейност или упражняването на определено занятие в смисъла, който им се придава от Кодекса на труда.
Такъв вид работа също може да бъде определяна по много и различни начини и да бъде различни видове - физическа, умствена, срочна, безсрочна, обществена, частна, професионална, обща, малко, много и т.н. Разновидност на гореописаните трудови ангажименти може да бъде службата в органите на армията, полицията, противопожарната охрана, железопътния транспорт, граничната охрана, метеорологичното наблюдение, митническите органи, разузнаването и охраната, която е свързана с отговорност (и даже клетва) пред държавата.

Работа са и всички дейности по обработката и производството на някаква продукция, 

 като се започне от селското стопанство, на полето, мине се през преработвателната и добивна промишленост и се стигне до производството на машини, съоръжения и ремонтните дейност. Понякога понятието се използва за обозначаване продукта на труда в някои по специфични дейности, като печатни работи, произведения на литературата и изкуството, изготвено изделия, изложба от работите на художник, фотограф, скулптур, занаятчия и др. п. В други случаи, определен материал се превръща в работа, като например разнасянето на материали за надомна работа или предоставянето на определен комплект за ушиване, избродирване, сглобяване, изплитане, оформяне и т.н. в този смисъл.

Съществуват и редица случаи на употреба, 

в които се окачествява осъществена дейност или изпълнение като добра (превъзходна) работа, или мястото, на което се работи; да се въздейства решително върху някого за нещо; да е дело на нечии ръце, като кой го е направил или чие дело е дадено деяние и т.н. Със сигурност има още редица разнопосочни значения на понятието “работа”, които и Вие бихте могли да допълните в коментарите под тази статия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.