Translate

събота, 28 юни 2014 г.

Може ли да продавате своите знания като консултант по за 5 - 50 лв на час консултантски хонорар?

С какви знания може да сте консултант?


Ако все Ви питат за съвети.

Ако Ваши близки и познати Ви питат постоянно за съвет за едно или друго нещо или ако Вие притежавате специални и специфични знания, които са ценни и търсени, независимо от областта на тяхното приложение, организирайте свой консултантски бизнес, като си сложите тарифа за съвети си 5 - 50 лв на час под формата на консултантски хонорар.

Консултантски възможности.

Всъщност, много добри професионалисти това правят постоянно - лекари, адвокати, архитекти, технолози, инженери и т.н. Но това изобщо не изчерпва списъка на консултантските възможности. Да не забравяме уроците при учители, балетмайстори, музикални педагози и много други - въпрос на предприемчивост и увереност в своите способности.

Примери:

Ако имате опити в продажбите на дребно, бихте могли да сте консултант по магазини на дребно. Ако имате хоби или колекционирате нещо, можете да сте консултант или оценител в областта, в която са интересите Ви. Ако хоби са Ви футболните мачове, можете да станете консултант по прогнозите в Тото 1. На практика по каквото и да сте експерт, можете да го превърнете в свой собствен консултантски бизнес, без това да Ви струва каквото и да било като първоначални разходи.

Приходи от консултански хонорар.

Приходите в тази област, под формата на консултантски хонорар, са най-често чисти (почти нямате производствени и оперативни разходи). Времето, през което ще сте ангажирани, може да е 2-3 часа дневно и така да отделяте достатъчно внимание на семейството си или да се наслаждавате на любимото си занимание. Но разбира се, трябва да наберете достатъчно популярност, а с това в бизнеса се занимава маркетинга и рекламата, освен разгласата от уста на уста, когато хората са доволни от Вашите услуги.

Експертни знания са нужни винаги.

Почти без значение е в какво сте експерт, винаги ще се намират фирми и хора, които ще се нуждаят от Вашите специализирани знания. Така Вие ще помагате на другите да преуспяват, а те ще Ви плащат добре за това. В историята са известни примери, когато известни съставители на рекламтни обяви за различни стоки и услуги, сами са вписвали сумата на своя хонорар в чековете, с които са им плащали, поради това че били наистина много добри в занаята си и видимо увеличавали продажбите при възложителя.

Тайни в консултантския бизнес:


Правило № 1:

Имайте вид на професионалист. Носете тъмен костюм с вратовръзка, позлатен часовник, маркова писалка, очила с позлатени рамки. Вземете си кожена чанта за документи и винаги носете в нея някои от най-необходимите нормативни документи (закони, постановления, наредби), които касаят непосредствено дейността Ви.

Придайте професионален вид на адреса си - место „ап. 5", кръстете го „офис № 5". Поръчайте си стилни визитки, бланки за писма и лични пликове. Купете си GSM  или смартфон от някоя от безбройните промоции и се абонирайте за подходящата тарифа, за да Ви е изгодно когато контактувате с многобройните си клиенти или когато Ви търсят по спешност.

Правило № 2:

Разгласявайте дейността си масово. Никой няма да Ви търси, колкото и ценни знания да притежавате, ако не знае какво предлагате. Впишете във визитката си „Иван Иванов - консултант по озеленяване" и раздавайте визитки в индустриални количества. Впишете се в различните справичници, телефонни указатели за Вашия район. Включете се в различни професионални и търговски организации, посещавайте срещи, семинари, лекции и други професионални събития във Вашата област. Кажете (и го повтаряйте непрекъснато) на всички свои познати за новото си поприще.

Правило № 3:

Поддържайте актуалността на своите знания и умения. Абонирайте се за подходящи вестници и списания. Посещавайте редовно подходящи панаири и изложения. Включете се в Интернет и се абонирайте за безплатна електронна поща и безплатен e–mail адрес с абонаменти в своята област. Редовно преглеждайте сайтовете които Ви касаят професионално.

Консултантски процедури.


А сега следват няколко консултантски процедури, които трябва да изучите и прилагате като 2+2=4.

Процедура № 1:

Мълчанието е злато. Когато за първи път посещавате свой клиент, просто седнете и слушайте. Не говорете. Само от време на време задавайте насочващи или уточняващи въпроси. Това до голяма степен ще усили Вашата склонност към възприемане и така лесно ще схванете и индентифицирате проблемите на своя клиент.

Процедура № 2:

Планирайте правилно дейността си. Ако Ви е необходимо време след първата среща за допълнителни проучвания, не избързвайте със съветите, а насрочете нова среща с клиента си.  След това поставете от едната страна проблемите на клиента си, от другата - начините за тяхното разрешаване, а по средата очертайте стратегията (пътищата и етапите) за действие и поставете ясни цели и реалистични срокове. След това посочете критериите, по които ще се отчита напредъка. На този етап не пропускайте да договорите и своето възнаграждение за извърваната работа.

Процедура № 3:

Консултантски директиви. Напишете своето предложение под формата на проста и ясна схема за действие, в която очертавате по направления точно какво трябва да извърши клиента Ви, за да подобри дейността си и да постигне поставените цели. Подробности можете да изложите устно, но винаги е добре да оставите писмено изложение.

Много е важен външния вид на писмения Ви материал. Той трябва да е написан чисто и подредено, на компютър и да е подвързан в нова прозрачна папка. Добре е първата страница със заглавието на темата да е написана на Ваша бланка, съдържаща координати за връзка.

Консултантски хонорари.


Консултантска репутация.

Те варират от 5 до 50 лв и повече на час, според спецификата на решаваните проблеми и репутацията Ви като консултант (обърнете внимание на правило № 1). Никога не сваляйте тарифите си твърде ниско. Това директно сваля репутацията Ви и Вие изглеждате като аматьор. Винаги е възможно да работите безплатно, но тогава тази разработка не е за Вас. В таксата си включвайте допълнително и разходите за проучвания, транспорт, командировка и др.

Успехът на клиентите Ви е и Ваш успех.

И никога не забравяйте, че успеха на Вашите клиенти, чийто консултант сте, означава успех и за Вас, а това води към все нови и нови бъдещи клиенти, до нови, по-високи консултантски хонорари и ... по-големи доходи за Вас от знанията, в които сте се специализирали. Така за ден ще изкарвате повече пари, отколкото другите изкарват за месец, работейки за себе си, вместо да работатите на твърда заплата с точно определено работно време за някой друг. Желая Ви успех!

2 коментара:

  1. Обикновено консултант е доста високо заплащан професионалист, който взема по 100 лв на ден, а понякога и 1000 лв за своите високо специализирани услуги. Някои от тях работят едновременно за няколко различни фирми и отделно, дават частни, самостоятелни консултации. Представено по този начин, изглежда си заслужава човек да помисли да се специализира строго в определено направление на дейност, която най-добре познава и практикува.

    ОтговорИзтриване
  2. Консултантът работи с ръководителите на даден бизнес или с предприемачът, за да помогне да се подобри рентабилността на съответната дейност. При работата си с висшето ръководство и с едрите фирми, Вие може да сте уверени, че консултанта е много добре заплащан частен предприемач. Някои консултанти изискват заплащане по 100 долара на час, а други - по 1000 долара на ден за своите услуги. Други са назначени на постоянно възнаграждение в обслужваните фирми с възнаграждение от 1000до 3000 долара на месец.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.