Translate

сряда, 2 юли 2014 г.

Фонд резервен - бели пари за черни дни.

Винаги ли ще печелим?

Колкото и добра професия да има един човек, колкото и да печели, това не може да продължава до безкрайност и няма винаги да е така. Все някога се разболява, остарява, попада в бедствие (пожар, наводнение, земетресение ... ). Решението на тези проблеми е просто и се нарича Фонд резервен или както казват хората - бели пари за черни дни.

Спестяваме ли за фонд резервен?

Това означава, че човек трябва да има не само личен Валутен борд, като поддържа постоянно разходите си в границите на своите приходи, но освен това постоянно трябва и да спестява, за да попълва своя Фонд резервен, предназначен за аварийни ситуации. В противен случай всичко е до време - все някога нещастието идва и времето става РАЗДЕЛНО.

За бързо възстановяване.

Но когато е налице Фонд резервен, възможно е щетите да бъдат ограничени и бързо възстановени. Така човек се връща към нормалния си живот. Без Фонд резервен всичко отива „на кино" и става необратимо. Тогава целия свят ни е виновен, но полза от това няма никаква. За домашно напишете как ще възстановите жилището си, ако то бъде срутено от земетресение като Истамбулското (преди няколко години) или от наводнение като това в Аспарухово - гр. Варна.

2 коментара:

  1. Всеки мечтае да се научи да икономисва пари, но не всеки е в състояние да приложи нужните усилия за това. Всъщност, всичко е доста просто. Достатъчно е само да си записвате редовно своите разходи (вижте статията за завеждането на Дневник под формата на Халваджийски тефтер - „Дал Кольо - взел Кольо"), да ги анализирате и да се опитате да съкратите ненужните.

    ОтговорИзтриване
  2. У повечето хора възниква мнението, че всички правени от тях разходи са им нужни, което в своята основа е грешно мнение, защото човек знае и 2 и 200. Истината е, че всеки ден хората губят пари, като ги харчат за какво ли не и човек не го забелязва, понеже то отдавна е влязло в норма за него. Затова икономисването на пари за фонд резервен не е нещо, което можем да постигнем за един ден. Нужен е период от време и усилена работа над собствено съзнание в полза на икономии и спестовност (едно е да икономисаме нещо - например от пиенето на редовното кафе, а друго е да го спестим - т.е. да не похарчим спестеното левче за нещо друго, а директно да го внесем в спестовната сметка).

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.