Translate

четвъртък, 3 юли 2014 г.

Нужна ли Ви е промяната?

Промяната е неразделна част от живота.


Какво е промяната?

Каквото и да правите, рано или късно се налага да преживеете промяна. Промяна в професията, промяна на работното място, промяна в здравето, промяна на жилището или местоживеенето. Някои хора (около 1 милион в България) даже заминават на работа в чужбина. Животът ни се състои от отделни фази: училище, професия, работа, пенсия... Сервират ни се малки и големи изненади - в личен и обществен план.

В примката на старото мислене.

От умението да се справяме с промените спокойно и без физически и емоционални сътресения, зависи душевното ни здраве и постигането на успех. Всеки житейски кръстопът крие риска от неуспешен преход. Приспособяването често е съпроводено от стрес, хаос, страхове и несигурност. Мнозина остават в примката на старото мислене, догмите и предразсъдъците, като така не успяват да се възползват от възможностите, предлагани от новата фаза.

Човек на кръстопът.


Оказалият се на кръстопът в живота човек трябва да намери сили да направи следните важни стъпки:

Край на даден етап.

Да осъзнаете края на дадения етап и да загърбите миналото, като си разчистите сметките с него. Всяко начало е свързано с край. Старите връзки и взаимоотношения, навици и принципи трябва да се оставят в "архива". Съвсем съзнателно, а не привидно. <

Неутрална зона.

Да навлезете в неутралната зона - основна предпоставка за новата перспектива. Тя дава възможност да си изясни накъде тръгва и по какъв начин ще стигне до новата цел. Житейските кръстопътища са шанс за промяна на посоката и за ускоряване на Вашето развитие.

Списък с нови идеи и възможности.

Да си изготвите списък с новите идеи и възможности, внимателно да ги проучите, за да може правилно да се ориентирате, като по този начин стъпите с двата си крака на здравата почва на реалността. Да премислите какви средства и ресурси имате на разположение.

Пренареждане областите на успеха.

Да пренаредите областите на успех съобразно новата ситуация. Да определите новите цели и критериите за тяхното постигане. Да нахвърлите сценария (плана) за по-нататьшното си развитие.

Смело да пристъпим напред.

Да пристъпите смело в новата фаза. Загърбили неосъщественото до дадения момент, необременени с вече изживяното. С новата цел на хоризонта да прекрачите прага на следващия житейски период. Тези крачки отговарят на така наречените ритуали на прехода, открити още в древните човешки култури.

Тъй като в модерното общество липсват такива ритуали за безболезнено осъществяване на промяна, които улесняват навлизането ни в дадена нова житейска фаза, всеки от нас трябва сам да се справя с кризите и с промените на посоката. Или да ползва помощта на опитни консултанти - както се казва "врели и кипели".

3 коментара:

  1. Плашат ли Ви промените в живота? Ако е така, това означава, че сте изправени пред необходимостта да се замислите, дали си струва да ги осъществявате. Особено що се касае до трите основни промени в живота на хората - в работата, в жилището, в брака.

    ОтговорИзтриване
  2. Да имате недолюбвана работа, това означава да не успеете да осъществите самореализация на своята личност и безполезно да изразходвате своя потенциал. Така с времето става все по-трудно да смените работата си. Безспорно, такава важна промяна в живота изцяло преобръща установените порядки в ежедневието на хората, като при това не съществуват никакви гаранции, че на новото работно място всичко ще се подреди по мед и масло, още повече ако сте свикнали да плувате по течението. При това положение, едва ле постигнете някакви по-добри резултати и си заслужава дали да опитвате. Най-добрият резултат може да се постигне когато възприемате или превръщате работата в хоби. Но това не може да се случи изведнъж, а нужен период от време.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз търся такава работа защото съм студентка и имам три деца ,а и много обичам да шия както гоблени , така и карета !

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.