Translate

петък, 4 юли 2014 г.

Имате ли своя пазарна ниша - ключът към успешен бизнес за доходи от къщи?

Успешната пазарна ниша.


Работете за себе си.

Как да откриете точно своята пазарната си пазарна ниша, за да я разработите в последствие като успешен бизнес и да си осигурите редовни постъпления и доходи с работа от къщи? За начало направете равносметка. Може би ще Ви се стори странно, но ако сте си поставили амбициозната задача да спрете да работите за някой друг (нещо, от което никой не е забогатял) и да основете собствен успешен бизнес, първото нещо, което трябва да направите е внимателно да се вгледате в себе си.

Съставете своята равносметка.

Вземете лист хартия, разделете го с вертикална черта на две и започнете да пишете своята равносметка: от ляво - всички успехи, които сте постигали и любими неща, които обичате да правите; от дясно - всички провали и неща, които мразите. Вгледайте се внимателно в написаното. Лявата половина ще Ви подскаже към какво трябва да се насочите, а дясната - какви грешки сте допускали и как да се  поучите от тях.

Има ли пазарно търсене за Вашите професионални умения?


Професионални умения.

Много хора започват бизнес, за да използуват уменията, които са придобили по време на професионалното си обучение или кариера. Тук се включват счетоводители, преводачи, музиканти, физиотерапевти. Някои хора ще зависят от такива основни умения като възможността да продават или карат кола, ако искат да се насочат към търговия или таксиметров бизнес. Много е добре да се занимавате с това, което Ви харесва. Но за да бъде то бизнес, трябва и клиентите Ви да го харесват и поръчват (в противен случай си търсете спонсор или меценат, които да Ви издържат).

Какво харесват хората?

Но как да разберете какво харесват хората, т. е. какво биха купували от Вас, при това като топъл хляб?Ами, „попитайте"ги! Поставете лист и химикалка в горния си джоб и ... се огледайте около Вас. Наоколо гъмжи от информация по въпроса. Първо обърнете внимание на себе си. Какво и колко купувате всеки ден? От какво се интересувате и какво подминавате без внимание? Записвайте! Направете списък. Поне 2 - 3 седмици само това правете.

Събирайте идеи и ги систематизирайте.

Събирайте идеи, водете статистика, вглеждайте се внимателно и на всяка крачка си записвайте. След това класифицирайте и систематизирайте събраната информация. И накрая я сравнете със списъка на Вашите любими занимания от предния раздел. Там където се получи припокриване - това е Вашата пазарна ниша, това е продуктът - хит, с който трябва веднага да се заемете. Това е дейността, в която си заслужава да вложите усилия, за да я разработите до успешен бизнес, който ще Ви осигури за години напред прилични доходи с работа от къщи.

1 коментар:

  1. Понятието „пазарна ниша" идва от латинското „nidus" — гнездо и представлява ограничен по мащаби бизнес или сфера на стопанска дейност с рязко очертан специализиран кръг потребители. Това е част от пазара, в която напълно или в недостатъчна степен е удовлетворено търсенето на конкретен, специфичен продукт. Обикновено се характеризира с някои основни признаци.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.