Translate

петък, 11 юли 2014 г.

Имате ли собствено мнение за посоката на своя живот?

Умението да се владеете.

Има един съвсем прост начин чрез проявата и защитата на собствено мнение да поемете управлението на живота си в свои, собствени ръце. Има и други неща които са важни за успеха Ви, но умението да се владеете е от съществено значение. В днешно време, в живота Ви съществуват твърде много и предимно външни въздействия и фактори, които мотивират поведението Ви или по-скоро липсата на такова. Така често изпадате в състояние на стрес или непродуктивност, когато не сте в състояние да владеете постъпките и поведението си.

Да поемете управлението в свои ръце.

Непрекъснато изникват ситуации, че „трябва" нещо да свършите, че сте „длъжни" да се държите еди-как си, че се „налага" да отидете едикъде си ... Наистина ли сте като пеперудките, които отиват в посоката, в която ги духне вятъра? Разбира се, че не е така! Решението е заложено в самите Вас. Просто трябва да поемете управлението на живота си в свои, собствени ръце. Знам, че е възможно това да Ви прозвучи твърде опростено, изтъркано или банално, но това действително е решението! Опитайте!

Действително ли правите това, което искате?

Когато имате за решаване някаква задача - да се обадите на някой, да свършите нещо от безбройните си ежедневни ангажименти ..., спрете за момент и си задайте един прост въпрос: „Аз действително ли искам това да стане?", „Точно това ли е моето желание?", „Това дали е в съответствие с моите цели и разбирания?" Понякога отговорите на тези въпроси не са много лесни, даже не е лесно да си ги зададете. Но ако вникнете в същността на това решение и ако упорствате достатъчно, можете да го превърнете в привичен подсъзнателен процес. При всеки случай се опитайте да осъзнавате:
  • - Вие ли искате да се свърши нещо или някой друг го иска?
  • - Защо е необходимо да го направите? Точно защо?
  • - Точно Вие ли трябва да го направите или Ви го натрапват?
Постепенно тези въпроси ще Ви помогнат да разберете дали се владеете или постоянно сте под въздействието на случайните обстоятелства. Дали Вие ги управлявате или те управляват Вас. Знам какво ще си кажете: В живота има неща, които не могат да бъдат управлявани. Това обаче е АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО! Винаги имате избор, стига да сте готови да посрещнете ПОСЛЕДИЦИТЕ от своите съзнателни действия.

Защитавайте собственото си мнение.

Даже в случаите, когато сте решили да не вземате решение, Вие точно това правите - вземате решение. Надявам се, че тази процедура на саморазпитване и самоизясняване дали се владеете във всяка една ситуация от живота си,  ще се превърне в ценно упражнение за Вас, което ще Ви следва постоянно. Усвоете го още тези дни и вижте как ще се чувствате, когато вече имате свое собствено мнение за посоката на своя живот. Или както е казал шопа: „Аз тази работа мога да я свърша, а мога и да не я свърша."

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.