Translate

събота, 12 юли 2014 г.

Бързо ходене с 10000 крачки дневно - метод за поддържане на добро здраве.

Метод с 10000 крачки дневно за здраве.


Вашето здраве е във Вашите ръце!

Здравето представлява Вашата способност да не се разболявате. Затова никаква медицина, доктори или лекарства не могат да Ви направят здрави. Те могат само значително да намалят финансовите Ви средства, като временно Ви облекчават от поредната болест. Един от най-балансираните методи за подобряване и поддържане на здравето това са 10 000 крачки чрез бързо ходене, които трябва да правите ежедневно. С други думи: минимум асансьори,  автобуси  и автомобили; максимум ходене, при това  по - бързо, до леко изпотяване. Настоящата препоръка предполага и промени в ежедневното Ви облекло към удобство и функционалност.

Кога да се ходи бързо?

Във всяко удобно за вас време, но е добре това да става минимум 1 час след храна и не по-късно от 2 - 3 часа преди лягане.  След тренировката вземете душ или извършете мокро обтриване на тялото. Постепенно увеличавайте времето и дължината на маршрута. Не се изисква да тече пот от Вас, но лекото овлажняване е задължително. Започвайки тренировките, се откажете от ползването на асансьор, а по възможност и от всякакви други превозни средства.

Организация на времето.

Много е важно така да си организирате времето, че занятията да бъдат всекидневни и да не търсите оправдания и причини за пропускане и отказване. С времето тази процедура ще се превърне в една приятна необходимост. За справка ще посочим различните темпове на ходене.
  • - Бавно (70-90 крачки в минута или 3-5 км/час).
  • - Средно (90-120 крачки в минута или 5-7 км/час).
  • - Бързо (120-140 крачки в минута или 7-8 км/час).
Най-добри приятели в тренировката ще ви бъдат: търпението, постоянството и  постепенността. На финала ще ви очакват здравето и прекрасното самочувствие. Целта на бързото ходене с около 10000 крачки дневно е последователно, нарастващо натоварване на всички функционални системи на организма ви. За това е необходима лека и удобна екипировка, която да съответства на сезона. Внимание е нужно да се отдели и на обувките.Те трябва да са удобни.

Препоръки за занятия с бързо ходене.


Място за занятия.

Идеалното място за занятия в градски условия са парковете, градините, тихите улички. От известно време се продават домашни пътечки за ходене и бягане, които могат да се настройват според възможностите на трениращия. Но автентичния метод е да тренирате сред природата. Но липсата на специални удобства не означава веднага да си намерите оправдание за отказване.

Дишане.

Дишането трябва да бъде ритмично, например на 4 крачки се вдишва и на 4 крачки се издишва (подберете сами най-подходящия ритъм). Вдишването и издишването стават през носа. Ако това Ви затруднява, значи се пресилвате и трябва да намалите натоварването или носа Ви се нуждае от системна почистваща процедура, известна в йога под името „нети".

Темп на ходене.

Темпът на ходенето е според самочувствието, но не бива да се появяват смущения в сърдечната област. Желателно е ръцете да бъдат свободни и да не се разговаря по време на ходенето. Не се плашете от лошото време. Може би само през първите седмици при вятър, дъжд или силен сняг трябва да избирате по-леки и по-кратки маршрути.

Режим на занимания.

Привикнете сутрин да ставате около 6 часа или по рано, скъсвайки категорично с навика да се излежавате. Веднага се обличайте в леки дрехи и удобни обувки и излизайте решително навън. Без да подбирате специална алея или парк, веднага започнете с бързо ходене, като тръгвате в определена посока (около къщата или блока, в който живеете, или по улицата, даже и да е шумна и претоварена - парковете и чистия въздух са само добро пожелание).

Постепенност.

Първите 1 - 5 седмици се ограничете с 5 до 10 минути ускорено ходене. Следващите 5 - 10 седмици  увеличете постепенно натоварването до 15 минути. До 15 - 20 та седмица увеличете времетраенето до 20 - 30 минути. Оптималното сутрешно натоварване, което трябва да постигнете и запазите след 20-та седмица е 30 - 50 минути бързо ходене ежедневно. Към това занятие трябва да добавите още пешеходно натоварване и през деня - до работата и обратно, до магазина, на разходка сред природата и т.н.

Редовност.

Упражнението е с голям ефект и трябва да се прилага ежедневно, независимо от сезона, празниците, ангажиментите, обстоятелствата и т. н. Най - важното в случая е редовността; най -маловажното са скоростта и рекордите. Не бързайте да се натоварвате още от първите дни, защото ви очакват дълги месеци и години на удоволствие.  За да достигнете безпроблемно 60 - 80 минути всекидневно бързо ходене пеш за истинско здраве с 10000 крачки дневно натоварване. Нямате представа от колко заболявания ще се отървете веднъж завинаги с този прост и ефективен метод за здравословен живот. Направете го още днес, сега, веднага!

1 коментар:

  1. Физическото здраве би могло да се измери с потенциала на жизнената енергия. Психическото здраве би могло да се измери с количеството добрина или злост, които определен човек разпространява около себе си. Здравият човек обикновено е бодър, мисли и постъпва морално, с чувство на отговорност, като по-малко се интересува от своите права, а повече набляга на своите отговорности и задължения.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.