Translate

неделя, 13 юли 2014 г.

Знаем ли кои са основните лични качества на преуспяващите хора за работа над самите себе си?

Хората много си приличат на външен вид. 

Даже една маймуна ако облечете в костюм и вратовръзка ще заприлича на човек или даже на бизнесмен. Защо тогава едни хора преуспяват, а други си провалят? Кои са личните качества на преуспяващите, над които трябва да работите за да постигнете подобряване на себе си? Ето основните от тях:

1. Здрав смисъл

Най-важния фактор за постигане на успеха е да притежавате здрав смисъл, без фантасмагории. Това качество подлежи на култивиране (възпитаване) у всеки от нас и забележете, че не пада отгоре.

2. Познаване на работата.

Дълбокото познаване на работата (онова, което правите) намалява степента на риска и става своеобразна застраховка за вашите способности. Професионалните знания не се подразбират от само себе си. Обучението продължава даже след постигане на набелязаните цели. А завоюваните позиции трябва да се отстояват.

3. Увереност в собствените сили.

Разчитате основно на собствените си сили като имате подобаваща увереност в тях. Действате, смело, с воля, с гордост, мъжество, самообладание и ясни цели.

4. Високо общо равнище на развитие.

Това е способността бързо да вниквате в сложни ситуации, да ги анализирате мигновено и точно, което се постига с достатъчна степен на опитност и развитие.

5. Довеждане на започнатата работа до край.

Работоспособност, упоритост, напрегнат труд, плюс способност да се установи собствен ритъм в този труд, като в крайна сметка трябва да имате поставена цел и да я постигате, без да се отказвате по-средата на работата..

6. Способността да ръководите.

Способността на осъществявате ръководство има два аспекта - да ръководите както себе си, така и околните, от които зависите - сътрудници, доставчици, партньори, клиенти, конкуренти.

7. Творчески потенциал.

Наличието на творчески потенциал в човека се свежда до наличието на нови идеи, промени към по-добро, осъществяване на развитие, желание за постигане на напредък.

8. Добри взаимоотношения в екипа.

Ако нямате добри отношения с екипа, с който работите, едва ли Ви очаква успех и напредък. Това означава да работите без напрежение, с взаимно зачитане и поддръжка.

9. Късмет.

Основното правило за късмета е - правете каквото трябва, пък да става каквото е писано. Колкото и да сте праведни, животът е зиг-заг, нагоре - надолу. Все някога нещата се объркват - е, тогава трябва да сте най-праведни, докато бурята отмине.

Домашно задание: Колко от изброените лични качества на преуспяващите хора притежавате Вие? Можете ли да направите реална самооценка? Без да си търсите и измисляте оправдания?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.