Translate

четвъртък, 14 август 2014 г.

Професия инженер - работа за образовани хора.

Работа за технически образовани хора.

Професията инженер е работа за технически образовани хора по проектирането и изграждането на всякакви технически обекти, съоръжения и машини, в т.ч. механични, строителни, водни, въздушни и даже атомно-молекулни, като в електрониката и нанотехнологиите. Никъде нещата не могат да се получат без намесата на инженери.

Още в Древния Рим са се строели сложни водоснабдителни системи, представляващи гениално инженерно решение на сложен технически проблем. Първата от тях датира от 312 година пр. н. е., която е вършила работа (забележете) цели 600 години. Такъв показател на надежност за хидро система и до днес никой не е успял да надмине, което си е за завиждане.

Техническите знания са в основата на общественото развитие.

Естествено, възниква въпроса, кои са били първите инженери в исторически план. Ако се анализират внимателно фактите, вероятно това ще се окаже, че са ковачите, работещи с метал и огън - две от основните природни стихии. Така ковачите от древността и Средновековието се превърнали в определена инженерна каста в обществото.

Техните знания са в основата на цялото техническо и технологично развитие на обществото, макар по него време да са нямали официално образование, но това като че ли никога не е имало голямо значение. Те създавали, възоснова на своя опит и наследени знания, всякакви инструменти, средства за производство, до тъкачни станове и лебедки в строителството.

Инженерът е първопроходец в техническото развитие.

Още по-близо до днешните инженери били древните архитекти - талантливи хора, които разработвали сложни строителни проекти, реализирали множество интересни идеи, без традиционните за днес купища чертежи и документации, с последващ технически контрол и приемане на обектите. Тогава архитекта заставал лично под моста и така с живота си гарантирал неговата надеждност при въвеждането му в експлоатация.

Инженерът е първопроходец в техническото развитие на света и като генератор за нови технически идеи и решения, позволяващи да се усъвършенства живота. Но днес, да станеш дипломиран инженер е значително по-сложно, отколкото да се сдобиеш с каквото и да е друго образование. Нужно е да се изучава цял набор от сложни технически дисциплини, да се чертае и проектира, да се участва в производствена практика в различни производствени предприятия и профили на обучение.

Инженерите използват в работата си технически знания.

Инженерите работят с умението си да използват своите технически знания, придобивайки ценен специализиран опит в практиката и достигайки определени висоти в своята професия и в живота. Въпреки това, тази професия остава значително подценена в съвременното общество, поради значително по-голямата крекливост на други професионални завери.

Например, в бюджета на държавата е включена издръжката на какви ли не хуманитарни специалности - музейни работници, артисти, певци и други т.н. култур трегери («трегер» - технически термин със значение на хоризонтална носеща греда), т.е. подпирачи на културата, а край тях да сте чували за бюджетно издържани организации на инженерите? Е, затова България е сред най-бедните и изостанали държави на ЕС.

Професията инженер.

Всъщност днес, професията инженер е работа едва ли не за всеки, а истинските, професионални инженери са неглижирани до степен на безработни. А точно от тази професия имаме най-голяма нужда. Иначе, едва ли ще срещнете инженер сред създателите на поредната вафла - трепач или последна помада, без която не можем. Техническата култура и ниво днес слизат на все по-ниско ниво и това пряко се отразява на живота ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.