Translate

събота, 23 август 2014 г.

Кои са най-честите причини за провал в търсенето на работа?

Търсенето на работа не е стихийно бедствие.

Добре, нека реално и непредубедено да помислим - Кои са най-чести причини, които Ви провалят в търсенето на работа? Малко хора си задават този въпрос. Даже много хора изобщо не стигат до идеята, че могат да си го зададат. Често търсенето на работа е някакво стихийно бедствие, към което се пристъпва поради аварийни обстоятелства - съкращения, криза, безработица.


Но трябва да признаем, че освен съкратените служители, все пак остават и работещи фирми и служители, които не са съкратени. Следователно, първата стратегия против безработицата е изобщо да не се допуска това бедствие да Ви сполети. Т.е. щом има съкратени и несъкратени служители, Вие да се постараете да попаднете в групата на несъкратените.

Как да го постигнете?

Винаги има периоди от време, когато човек ходи на работа и работи. Но как? Добре или лошо? Ако сте работили без достатъчно старание в една фирма, има два сценария за Вас:
  • 1. И другите служители на фирмата да са работили неефективно и така при криза се стига до фалит на цялата фирма. В този случай уволнят от работа всички, в т.ч. и Вас.
  • 2. Все пак, въпреки кризата, фирмата да се задържи на пазара. Но поръчките да намалеят и оттам да се налагат мерки за намаляване на разходите, в т.ч. и за заплати. В този случай уволняват част от служителите, за които са преценили, че имат най-малък принос в дейността на фирмата. Ако не сте се старали достатъчно, вероятно е и Вие да сте сред съкратените.
И в двата случая губите. А отделно може да Ви излезе лошо име (работодателите обменят помежду си информация, препоръки...). Отделно, уволнението може да Ви стресира и самочувствието Ви да се понижи, понякога даже под точката на замръзване, което още повече ще затрудни търсенето и намирането на нова работа.

И обратния случай, ако работите добре и резултатно в една фирма:

  • 1. Значително намалява възможността фирмата да фалира, даже в условията на криза - факт е, че и по време на фирма има работещи фирми, при това някои се справят и много добре. Това означава, че ще има работа за всички служители, в т.ч. и за Вас.
  • 2. Даже да се стигне до известни затруднения, по-малко вероятно е да се стигне до фалит на цялата фирма. А ако фирмата оцелее, макар и с известни съкращения, по-вероятно е Вие да останете, поради по-добрата си работа.
Вие коя от двете стратегии избирате? Коя е по-надеждна? Коя Ви носи повече сигурност? Коя Ви дава повече гаранции? Разбира се, втората. Но тя не е лесна и трудно се вписва в модела на един лекомислен живот, какъвто ни внушават постоянно рекламите - "Защото така ми харесва!, Защото така ми е гот!, Защото го заслужавам.... В работата ценен е този, който умее да дава отговори, да намира решения, да предлага реални подобрения, а не който задава въпросите, който се скатава и кара живота си на принципа "Ден да мине, самун да загине.".

Ценен в работата професионалист.

Да си ценен в работата си професионалист не е лесно, но ние говорим за работа (а не за за купон) и за гаранции, че ще имате бъдеще в тази работа. Извод: Когато кандидатствате за работа, направете и следващата крачка - превърнете я в своя кариера. Предложете реални, обмислени и осъществими ползи на своя работодател и след това се постарайте да ги изпълните. Защото винаги е по-добре да вървите нагоре, отколкото надолу.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.