Translate

вторник, 26 август 2014 г.

Способност за работа при осъществяване на трудов процес.


Способност за труд в трудовия процес.

Под способност за работа следва да се разбира способността за труд, съвкупността от физическите и духовни сили на човека, благодарение на които той е в състояние да произвежда блага. Тя не може да се разглежда вън и независимо от човека, който я притежава и реализира, от самия трудов процес и резултатите от него. В пълният си реален смисъл, работната сила се формира посредством обучение, квалификация и преквалификация, натрупване на практически умения и опит. Какво попълнение от кадри ще има общественото производство и каква точно ще бъде работната сила до голяма степен се предопределя от полученото образование и от усвояването на определени знания.

Формиране на работана сила.

Неразделна част от формирането на работната сила е придобиването на дадена квалификация. Последната е средство, чрез което се изменят качествените елементи и съдържанието на работната сила, а от там и на самия човек.
Като основни свойства и белези на работната сила могат да се отбележат:
  • - теоретичната и практическа подготовка, 
  • - физическите възможности, 
  • - умствените способности и 
  • - отговорността.

Фактори за развитие на работната сила.

Работната сила непрекъснато се развива. Факторите, които определят нейното развитие са свързани с развитието на материално-техническите условия на производството, с усъвършенстването на производствените отношения и на самата нея.
Три основни момента определят насоките, в които протича развитието на работната сила, а именно:
  • - развитието на обществото и обуславящите го фактори;
  • - икономическият потенциал на страната, в това число и подготовката, формирането, използването и възстановяването на работната сила;
  • - развитието на научно-техническият прогрес.

Възприемане на фактора работна сила.

Съществуват различия в мненията относно същността на способността за работа у работната сила и те се проявяват в няколко насоки:
  • ~ счита се, че работната сила и трудовите ресурси са две страни на едно и също понятие;
  • ~ изразява се становище, че категориите работна сила и трудоспособно население в своето единство изграждат понятието трудови ресурси;
  • ~ приема се, че само активната част от трудовите ресурси се включва в работната сила;
  • ~ работната сила бива разглеждана освен като способност и като мотив за привеждането й в действие.
В категорийният апарат на пазара на труда, работната сила се приема като съвкупност от заетите и безработните. Тези и други различия в схващанията за същността на понятието способност за работа възпрепятстват бързото и ефективно решаване на множество проблеми с практически характер, свързани с възпроизводството й.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.