Translate

събота, 20 септември 2014 г.

Правете кариера, за да се подобрява положението Ви на работа (Job career).

Растеж в йерархията.

http://www.stepbystepimmigrationcanada.com/career-abroad.jpgПонятието кариера (Job career) е доста по широко понятие от разбирането за придвижване (изкачване) на служебната стълбица в процеса на работа в една фирма или организация. Съвременната кариера включва себе си серия от различни работи, изпълнявани в резултат на преместване между различни нива в различни организации или фирми или както се казва - растеж в йерархията.

Активно управление.

Кариерата изисква активно управление, иначе е голяма вероятността да не преуспеете кой знае колко в нея. В съвременния свят един работник, служител или сътрудник е верен преди всичко на себе си, на своите навици, на своята професия, а едва след това - и на работодателя си. Голяма част от съвременната работна сила е динамична във времето.

Стратегия за развитие на кариера.

На всеки индивид, за да преуспее в условията на свръхконкурентна среда, му е необходима персонална стратегия за развитие на кариерата. Осъзнавайки я, Вие може да приемете правилно решение в един или друг конкретен случай. Например, ако не Ви харесва това, което правите в момента, спирате да го правите веднага. Да отлагате прехода от скучна, неприятна и вредна работа към любима и интересна работа е като да отлагате правенето на секс за преклонните години в пенсия.

Планиране на кариера.

Затова планирането на кариерата винаги е било важно, но в днешно време то придобива особено значение и самият характер на управлението на кариерата се е променил доста сериозно. Отдавна мина времето на разбирането, че добра кариера е да се развиваш в една и съща организация или фирма в продължение на 20 - 30 години. Днес все повече хора разбират, че развитието на кариерата може да обхваща много по-широк набор от работи, фирми, отрасли и професии.
 

Придвижване по кариерната стълбичка.

Отчитайки тенденциите на модернизация на отношенията между ръководството и сътрудниците, днес на персонала се възлагат все повече отговорности. Фирмата или организацията, в която работите, не е вече изцяло отговорна за управлението и развитието на Вашата кариера. Ситуацията се усложнява от това, че в много от случаите стандартното придвижване нагоре по кариерната стълбица, се счита вече за отживелица.

Варианти за избор.

Днес, пътят на кариерата все повече се характеризира с хоризонтални и диагонални премествания в структурата на фирмата и пред Вас са изправени повече варианти за избор, при това не само в управленческите длъжности. Има различни класификации и начини за структуриране на различните етапи в развитието на кариерата Ви. Възможно е, например, да отделите на по-преден план преобладаващата емоционална съставляваща във Вашата работа в дадена фирма.

Екипна работа.

Ако се готвите да влезете в редиците на наемните работници, поставяте акцент върху овладяването на необходимите за този случай навици - екипност, сътрудничество, съдействие. И чрез тези способности се опитвате да градите своето израстване. Ако се заемате с индивидуална, творческа работа - стараете се  да наблегнете на индивидуалните качества, на себеусъвършенстването, на компетентността и всичко друго, което се изисква и очаква от един специалист - експерт.

Избор на работа по предложения.

Но във всички случаи, когато работника или специалисти избира работа по различни предложения, той се старае да вземе решение, в което отчита своите навици, умения и интереси. Тезата, че е необходимо да се приеме каквато и да е работа, за да си осигури прехраната, изглежда вече доста изостава в миналото. По-скоро индивида днес търси от самото начало възможно най-релевантно (съответстващо) на неговите дадености решение и след това търси начини да придобие допълнителни знания и навици за затвърждаване на позициите си и придвижване в службата.

Преоценка на постигнатите цели.

Не рядко, в средата на своята кариера човек предприема преоценка на своите досегашни постижения и цели. Той анализира своите таланти и определя необходимостта от овладяването на нови знания и навици, за да избегне евентуален застой в кариерата си и да си даде тласък в израстването на ново, по-висока професионално ниво.

Изход от кариера.

И така се стига до момента, който много малко или почти никак не се мисли и обсъжда все още у нас - изхода от една кариера (Job career). Пълно преосмисляне на своите ценности, излизане в пенсия или цялостна преквалификация. Като в този случай не се зачертава досегашния опит и реализираните постижения, а те се превръщат в здрава основа, фундамент за ново израстване на ново поприще. Така кариерата придобива завършен, пълен цикъл на работа, който е етап за продължаване на живота, а не за неговото приключване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.