Translate

петък, 19 септември 2014 г.

Кредитирането за надомна работа само за наши хора ли е?

Възможности за кредитиране на надомна работа.

Много са възможностите за кредитиране на надомната работа. Много правителства обещават такова за малки и семейни фирми. Но въпросът е как да сте сред избраните? Истината е, че в България винаги е имало кредитни линии за малкия и средния бизнес. 100 млн. долара от Италия, 50 млн. долара от Турция, кредитни линии от Япония, от Европейския съюз, пак от Япония, от Швеция, от Норвегия и т.н.
 

“Пари ми дай, а не акъл”

Но също истина е, че тези пари остават неоползотворени (не взети), като основната причина за това е незнание и неподплатено “самочувствие”, изкристализирали в поговорката “Пари ми дай, а не акъл”. Неизвестно защо доста хората си мислят, че парите се дават, раздават или подаряват, без да е необходимо да се връщат (проблемът според тях е само да се изчака опашката). Никой, абсолютно никой в България няма да Ви даде пари, ако не е наясно и по адекватен начин не го убедите по следните позиции:

1) Първоначално впечатление и външен вид.

Хората с пари или даваща пари са консервативни. Те са свикнали от пръв поглед да правят преценка на всеки кандидат. Външният Ви вид е показателен за много от качествата, които са Ви необходими да се справите с обстоятелствата по вземането, обслужването и връщането на кредита. Не забравяйте, че за Вас връщането е последното нещо, за което мислите, но за даващия парите то е първото.

2) Влагате ли свои пари в проекта?

Дали това са лични спестявания или пари, събрани от Ваши близки и познати, но ако не сте в състояние да осигурите от 25% до 50% от необходимото Ви съфинансиране, това означава, че парите изтичат през ръцете Ви като вода през пясък. Следователно, изгледите да се справите с връщането им са минимални. А знайте, че никой инвеститор или банкер няма да Ви финансира 100%.

3) Кредитен рейтинг.

Как до момента сте се справяли с други кредити? Навреме ли сте ги обслужвали? Връщали ли сте ги изцяло? Дали изобщо някога сте вземали кредит и ясно ли Ви е за какво става дума? Ако досега сте ползвали кредите, не пропускайте да посочите това обстоятелство в документите си, с ясното съзнание, че то непременно ще бъде проверено.

4) Препоръки.

Това е много важен момент, твърдоглаво подценяван у нас. Необходимо е да покажете на банкера препоръки от друг банкер, че Вие сте съвестен човек и добре се справяте с обслужването и връщането на кредитите. Това е голяма крачка в посока на спечелване на доверието. Обикновено тези препоръки също се проверяват.

5) Имате ли необходимия опит?

Няма никакви основания да се мисли, че ще успеете да създадете, оборудвате, лицензирате и “движите” баничарница, ако 20 години преди това сте били заварчик 6-ти разряд в Марица Изток.Едно е да мислите, че може да се справите (много по-вероятно е да не можете), а съвсем друго е да сте го правили - регистрации, учредявания, разрешения, лицензии, организация, технология, хегиена, стандарти, доставчици, клиенти, конкуренти... Вероятността да закъсате още в началото, ако нямате необходимия опит и обиграност, е съвсем реална и много висока.

В краен случай, ако не покажете свои успехи в претендирания за кредитиране бизнес, Вие много убедително трябва да докажете, че сте постигали бизнес успехи в други направления, и че са Ви ясни пътя и процедурите! Но при всички случаи много убедително и аргунетирано трябва да обясните защо смятате, че ще сте в състояние да се справяте именно с тази дейност, за чието кредитиране кандидатствате.

6) Проект.

Някои хора си представят кредитирането като приказки и обещания. Инвеститора иска да види скици, чертежи, изчисления, обяснителна записка и най-вероятно ще ги даде на технически експерт за преценка. По добре си свършете работата, отколкото след това да се налага през 9 дерета вода да носите за да доказвате, че кредитора е лош.

7) Бизнес план.

Това е най-важния момент. Подробно сме го описали в наша разработка № 0030. Тук само ще отбележим, че той съдържа кратко етапно обяснение за това:
  • - колко пари ще вземете,
  • - какво ще ги правите,
  • - кога и колко от тях ще върнете,
  • - по какъв график ще става това.
А също какви друго ангажименти ще поемете
  • - за разкриване на работни места,
  • - за плащане на заплати,
  • - за осигуровки,
  • - за данъци ...
Без бизнес план, никой няма даже да разговаря с Вас.

8) Паричните потоци.

Вашия план ще успее ли навреме и в достатъчна степен да генерира паричен поток, с който да покривате текущите си нужди за
  • - суровини,
  • - материали,
  • - енергия,
  • - заплати,
  • - осигуровки,
  • - данъци,
  • - наеми,
  • - такси ...
и да Ви остават достатъчно средства за своевременно изплащане на лихвите и връщане на главницата?

9) Обезпечения.

В някои случаи то достига до 300% от отпускания кредит и може да остане единствения критерий дали да Ви дадат пари или не. Ако това се случи и с Вас, знайте че инвеститора изобщо не вярва да се справите с кредита, но Ви дава парите, защото е “хвърлил око” на имота Ви и е почти сигурен, че ще Ви го вземе заради просрочие. Та това си е 300% печалба за него.

В заключение

ще Ви кажа, че преди даже да помислите за кредитиране за Вашата надомна работа, още повече ако тепърва ще я стартирате, трябва поне 10 пъти да прочетете какво е написано тук. И ако всичко Ви е наред, Желая ви КЪСМЕТ (ще Ви трябва) и УСПЕХ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.