Translate

събота, 11 октомври 2014 г.

Почивни дни при работа на трудов договор

Седмични почивки.

Почивните дни в края на седмицата при работата на трудов договор са една от социалните придобивки на работниците и служителите според трудовото законодателство и Кодекса на труда в страната. И това е логично, че след няколко дни подред работа, организма се нуждае от почивка и възстановяване на силите. Затова през седмицата са отделени два дни, като правило това са събота и неделя, за да се почива.

При работа на смени.

За тези, които работят на смени, нещата може да се подреждат и по друг начин, така че да почиват в други дни от седмицата. Например, в Спортния тотализатор, понеже събота е работен ден за тях по приемане на тиражите на тотото, редовно почиват в понеделник.

Работа по празниците.

В това си има и своите минуси, понеже с такъв график може да се наложи по празниците да се работи, особено що се отнася до продавачите в магазините, които по правило работят на всеки празник. Но в Германия, например, не е така и да се работи вечер след 18,00 часа и в почивните дни, се счита за нелоялна търговска практика и е забранено.

Годишен отпуск.

Разбира се, освен почивните и празнични дни, работещите могат да ползват още и годишен отпуск, болнични и майчинство, които също са регламентирани по Кодекса на труда. Студентите задочници, при явяване на сесия и изпити, имат право на определен брой свободни от работа дни, което е в полза и за работодателя, понеже така те повишават своето образование.

Графици за ползване на отпуск.

В някои предприятия с утвърдени традиции, се правят графици за ползване на различен вид заменки, съгласно които всеки може да си вземе почивен ден, ако му се налага, като после даде компенсация по различни схеми. Което се счита за известно удобство, заедно с регламентираните възможности за гъвкаво работно време.

Самоотлъчка като вид почивка.

Съществува и друго понятие - самоотлъчка, което понякога се правят опити да бъде замаскирано като някакъв вид почивка, замяна или компенсация, но ако такива случаи зачестят, това може да доведе и до дисциплинарно уволнение. Затова е добре човек да се придържа само към официалните почивни дни, когато е на работа по трудов договор.

----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.