Translate

неделя, 12 октомври 2014 г.

Нова работа с проектът „Rabota.123“ против младежка безработица.

Темата "младежка безработица"

Днес, политиците на различни нива, то общинско до европейско, е все по-модерно да създават различни фокус групи, особено на тема „младежка безработица" за да умуват в тях по пътищата за намиране на нова работа и през тази година. Щом се налага „умуване" по младежкия проблем, значи е настъпила някаква промяна, която го предизвиква.

Защо се налага да решаваме проблем с младежка безработица? 

Защото средата и обстоятелствата са се променили, а образованието и манталитета на хората не са.  Както самия министър признава, за да се промени образованието, са необходими 15 - 20 години, а животът не ни чака и промените в пазара на труда произтичат доста по-често и вече се случват през година - две, и даже през няколко месеца.

Промени в образованието.

Значи фокус групите на правителствено ниво най-напред трябва да променят темповете на промяна на образованието. Няма кой да го чака министъра 20 години. За да решим младежката безработица, са нужни решения сега, а не след 1 година или след 20 години. Това би могло до се осъществи на първо време чрез професионално обучение за доходи от работа в интернет, а направи ли се, ще се окаже, че хиляди сайтове имат работа за млади хора, които са на „ти" с възможностите да се развива професионална кариера в интернет и да се осигуряват поръчки онлайн.

Решение за младежка работа и през тази година.

Разбира се, да се надяваме на фокус групи, съставени от политици или на правителствени програми за заетост, днес е крайно безперспективно, затова ако и Вие сте от тази перспективна категория млади хора, добре е да се ориентирате и стартирате с нещо, което е налично сега - проект за нова „работа.123", защото едва ли в скоро време ще се намери нещо по-добро, при това - безплатно. Това е начина да се създаде един реален и гъвкав младежки пазар за онлайн заетост по проекти, който ще става все по-актуален от година на година и е в състояние да впечатли или мотивира доста млади хора, които са без работа в момента.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

8 коментара:

  1. Как да намерим добра работа в 2015 г?

    Как мислите, защо при едни хора търсенето на работа бързо и лесно, а други с месеци се явяват на събеседвания и не могат да си намерят подходяща позиция? Това вид „вървене" ли е или има някаква „формула на успеха"?

    Някои си мислят, че в това начинание помага положителната настройка и даже заричането, че ще си намерят добра работа. Опита на редица кариерни експерти (хора, които помагат в търсенето и намирането на работа) говори в полза конкретните стъпки, които водят към успеха.

    През 2015 година изглежда, че ще ни трябват всякакви познания, препоръки и умения в търсенето на работа, така че, ще положим усилия в следващи публикации, едно по едно да ги изясняваме и правим достояние на възможно най-широк хора, нуждаещи се от трудова заетост.

    ОтговорИзтриване
  2. През 2015 - имате ли цел при търсене на работа?За да си намерите добра работа, може да Ви помогне ако предварително си поставяте определени цели в търсенето. Това ще Ви помогне да избегнете или откажете възможности, които по една или друга причина не съответстват на Вашите стремежи. Това е доста по-различно от четенето на обяви подред и блъскане на документи навсякъде.

    ОтговорИзтриване
  3. По-различно е в случаите когато поемате инициативата Вие да публикувате свои обяви за търсене на работа, защото това ще Ви предпази от публикации като „търся си всякаква работа". Също не е препоръчително да избързвате със съставянето на автобиография за работа, преди да сте определили своите цели. Например: Ако до сега сте се занимавали с работа по осъществяване на продажби, в единия случай може да си търсите нова възможност за същото, само че на по-висока длъжност и с по-висока заплата. Но в другия случай може да искате и да целите повече да не сте в областта на търговията и продажбите и да търсите съвсем друг вид реализация, като дизайнер или проектант. В тези два случая, подготвяните документи за работа ще имат съвсем различен вид. Затова, преди да стартирате процеса на търсене на работа, и особено това важи през 2015 година, първо изяснете за себе си, какви цели си поставяте и точно каква работа търсите. Ако отговора е „каквато и да е", то трябва да сте наясно, че по този начин зачертавате досегашната си квалификация и образование. Каквато и да е работа, без ясна цел и стремежи, може да си търсите и без да сте си губили време с години да се образовате и квалифицирате. Предварително си изяснявайте и поставяйте цели.

    ОтговорИзтриване
  4. Знаете ли една малка тайна при търсене на нова работа през 2015, която може да Ви помогне?
    Когато търсим, винаги да си поставяме срок, при това той да е максимално реалистичен и изпълним. Добре би било при неговото определяне да изхождаме от своите финансови възможности да издържим без нови приходи. Така ще знаем, че не е реалистично да се очакват моментални резултати и няма да се изнервяме излишно, особено когато става ясно, че нещата не се получават още първата седмица - но все пак ще знаем, че имаме определен срок за търсене на работа и ще продължаваме да вършим набелязаното в предварително съставения план. А от друга страна няма да прехвърляме лимитите си за финансови ограничения до определения срок.

    ОтговорИзтриване
  5. Когато си търсим работа по трудов договор при подходящ и надежден работодател, не е излишно да се оглеждаме и за редица други възможности за си осигурим директен доход, без посредник, под формата на самонаето лице, работейки само за себе си, а не чрез работодател. Ако се оглеждаме, внимателно, ще забележим доста такива възможности, които са си направо един нов свят, особено що касае работа в интернет през 2015

    ОтговорИзтриване
  6. Каква работа търсите - най-добрата или реално съществуваща? Наясно ли сте каква работа търсите най-добрата, идеалната или реално съществуваща? Нужно е да се съчетават реализма и желаното, като се търсят оптимални вариант. Ясно е, че идеална работа няма, но пък не бива да се "хвърляме" на каквато и да е така, особено ако съвсем не ни е по квалификацията и опита. Т.е. нужно е малко хладнокръвие, но и реализъм.

    ОтговорИзтриване
  7. План за търсене на работа.
    Понякога, хора чули за „план за търсене на работа", си поставят невъзможни изисквания за някаква идеална работа, която е много малко вероятно да съществува и губят маса време, усилия и средства да я търсят безрезултатно. Всъщност, идеалната работа е тази от която разбирате и заради която Ви ценят - колеги работодатели. Та да се намери нова работа не винаги означава да се намери идеалното свободно работно място отрупано с екстри.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Търсете подходяща работа.
      По-скоро трябва да сте с очакване, че всяко предложение за свободна позиция от работодател носи със себе си своите плюсове и минуси, като Вашата задача, когато си търсите подходяща работа, е да намерите сред многото - едно, но от възможно най-добрите и все пак налични предложения за себе си.

      Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.