Translate

събота, 25 октомври 2014 г.

Как да се намери заетост за толкова работна ръка? (Employment)

Наличие на работа и макроикономика.

Наличието на работа се определя от състоянието на макроикономиката на дадена страна предполага оценка на нейните ресурси и тяхната динамика. Хората са главният им елемент и в тази тема заетостта (Employment) се разглежда от позицията на човешките трудови ресурси, а те като обект на познание са неотделими от понятието население. 

Трудови ресурси.

Населението обхваща всички граждани на държавата независимо от трудоспособната им възраст. По принцип лицата формиращи населението изразяват най-широкото разбиране за човешките трудови ресурси. От това гледище населението и трудови ресурси са идентични понятия, но в по-тесен смисъл понятието човешките ресурси обхваща хората, които в дадено време имат реалната възможност да участват в определен вид трудова дейност:

Работна сила от активното население.

Икономическо активно население /работната сила/ включва населението в трудоспособна възраст, долната и горната граница на което се определя от законодателството на страната. За икономиката и нейното развитие, голямо значение имат няколко основни характеристики на икономическо активното население:
  • - неговото количество /брой/;
  • - качеството на лицата – образование, квалификация, здравословно състояние и др.;
  • - мотивацията за труд.
   

Основни понятия при заетост.

Или трудоспособното население можем да разделим на 2 големи групи:
  • - икономически активна работна сила – включва заети и безработни
  • - неработещи – включва институализирани хора – учащи се, военизирани, по майчинство, временна нетрудоспособност, и нежелаещи да работят. Те получават нетрудови доходи, упражняващи незаконен бизнес.
Заетостта е термин, с който се изразява икономическата реализация на работната сила. На национално равнище тя се разглежда, чрез използване на 3 показателя:
  • - процент на заетост на населението
  • - коефициент на заетост на населението
  • - коефициент на икономическа активност
Заетостта (Employment) може да се разгледа в тесен и широк смисъл на думата:
  • -в широк- за заети се приемат всички лица, които се занимават с обществено – полезен труд, независимо дали получават или не доход
  • -в тесен – това са лица, които срещу вложения от тях труд получават доход.

Видове заетост.


Заетостта може да бъде:

  • - пълна – когато 100% от населението има работа. Допуска се само хипотетично, защото в пределите на икономически активното население винаги има лица /ученици, войници, загубили трудоспособността си, нежелаещи да работят/, които нямат възможност да участват в трудовия процес. Затова за пълна заетост можем да говорим, когато незаетите са в границата на естествено равнище на безработица, тогава имаме равновесие на трудовия пазар.
  • - непълна – е налице, когато безработицата излезе извън естественото си равнище, или работната сила се използва частично (няколко часа на ден или няколко дни в седмицата);
  • - рационална /ефективна/ - оптимално и най-ефективно използване на заетите през продължителен период от време за постигане на стабилен икономически растеж и повишаване благосъстоянието на населението.
  • - нерационална /неефективна/ заетост – поради лоша организация на производството и слабости в заплащането, трудът е слабопроизводствен и неефективен.

Основни фактори обслужващи заетостта са:

  • - състоянието на икономиката – по време на криза заетостта се намалява, а при подем тя се увеличава.
  • - структурата на икономиката – при появата на нови отрасли заетостта се увеличава, а при закриване на стари отрасли, търсенето на работна ръка намалява и заетостта се свива
  • - развитието на дребния и средния бизнес – той осигурява голям брои нови работни места
  • - равнището на данъчно облагане – когато данъчното бреме е високо производителността на труда намалява и заетостта се съкращава.
  • - социална обезщетеност при безработица – когато помощите за безработни са високи и се получават продължително време, хората се възползват от това и не бързат да търсят работа, изчаквайки по-добри предложения
  • - разширяване сферата на услугите спомага за разкриване на нови работни места.

Или факторите на заетостта можем да разделим на две основни групи:

  • - интензивни – дължат се на повишаване на капиталовъоръжеността на труда, по-съвършени технологични схеми, по-високо образователно и квалификационно ниво на заетите лица.
666

Растеж в икономиката.

Интензивния растеж оказва двустранно влияние върху заетостта – от една страна в резултат на научно техническия прогрес намалява потребността от жив труд и част от заетите лица стават излишни.  От друга страна по-високата ефективност на производството резултатира в получаването на икономическа печалба, подтиква фирмите да създават нови работни места т.е. влияе положително върху заетостта.
  • -екстензивни – икономическия растеж се постига, чрез въвличане на допълнителна работна сила при същото до тогава равнище на нейната квалификация, технология и производство.

Измерване на заетостта.

Структурата на заетостта може да се разграничи по два критерия:

1. Демографска структура – 

определя полово – възрастовия състав на работната ръка. По пол населението се дели на заети мъже и жени в икономиката, като тенденцията е да нарастват жените. По възраст заетите се делят на 3 групи:
  • - от 15 до 34 год. – включва хората, които за първи път търсят работа, често я сменят, търсейки по-високо заплащане и по-добри условия;
  • - от 35 до 54 год. – относително стабилна група, рядко сменя професията си;
  • - над 55 год. – с намалена работоспособност, не сменят работното си място, уязвими то структурни промени.

2. Икономическа структура – 

по този критерии заетостта се разпределя между отделните отрасли на икономиката. Тенденцията е заетостта в селското стопанство да намалява, да се запази в промишлеността и да се увеличава в областта на услугите.

Измерване на заетостта.

Измерването на заетостта (Employment) при работа става в абсолютни и относителни цифри. Абсолютния брой на заетите е икономическо активното население /ИАРС/, намалено с броя на безработните. Относителния показател на заетостта се представя, чрез Коефициента на заетост, изчислен като относителен дял към трудоспособното населени или към ИАРС.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.