Translate

неделя, 2 ноември 2014 г.

Какво е това работник и кои лица могат да се нарекат работници?

Работник според Кодекса на труда.

http://www.hollywood-blog.net/wp-content/uploads/2008/01/strike.jpgРаботник (На англ. Worker) е лице, което работи по трудов договор, съблюдава и се подчинява  на трудовия ред в дадено предприятие, учреждение, фирма или организация, като изпълнява определената му работа. Според Кодекса на труда, всеки работник има право на определени условия на труд, отговарящи на изискванията за безопасност и хигиена.

Права на работниците.

Работникът има право на овъзмездяване в случай на щети и увреждания на здравето, причинени му по време на изпълнение на трудовите задължения. За работниците се съблюдава и принципа на равно трудово възнаграждение за равен труд, без каквато и да е дискриминация, но не по ниско и от минималната работна заплата, установена за страната.

Работниците още могат да разчитат на почивка, която се осигурява като се установяват норми за пределна продължителност на работното време, а също и съкратен работен ден за редица професии и работи. Те могат гарантирано да ползват също ежеседмични почивни дни, празници, както и ползването на гарантиран годишен, платен отпуск с определена продължителност.

Обединяване на работници в профсъюзи.

Работниците могат да се обединяват в професионални съюзи за защита на техните професионални интереси и съблюдаване на техните трудови права, но освен това имат и правото на съдебна защита при загуба на трудоспособност и в други установени със закон случаи.

Трудови задължения на работника.

В замяна горните права, работника има и поредица от трудови задължения, като съблюдаването на трудова дисциплина, отношение на добър стопанин по отношение имуществото на работодателя, а също и да изпълнява установените трудови норми за производителност на труда. За определени категории работници правата и задълженията се уреждат със специални закони като на държавните служители, военните, моряците, лекарите и др.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.