Translate

събота, 8 ноември 2014 г.

Надомна работа за библиотекари.

Как да създадете собствено надомно читалище?

Ако Вие сте любители на книгата и имате събрана добра колекция от романи и други подходящи за четене издания, дошло е време да изкарате пари от това, като си възвърнете направените разходи и спечелите пари за нови заглавия. Създайте надомно читалище и предлагайте книги за четене под наем - частна надомна библиотека.

Цените на книгите.

Цените на книгите през последните години се вдигнаха толкова много, че малцина вече са в състояние да си ги позволят. Като добавим и интернет, проблемът с четенето на книги още се задълбочава. Това обаче не означава, че на хората вече не им се чете. Стига някой да им предложи по-изгоден вариант, например такса от 1 лв за книга, те с готовност биха прочели някой нов роман от любимия си автор.

Сортирайте книгите си по тематика.

За целта е необходимо да създадете известна организация. Прегледайте с какво разполагате. Сортирайте книгите си по тематика. Вземете от книжарниците самозалепващо хартиено фолио с ярък цвят, нарежете го на листчета 2 х 2 см и облепете с тях всичките си книги, като ги номерирате според тематиката им. Добре е да подпечатате точно определени вътрешни страници на всяка книга със свой оригинален щемпел, за да избегнете евентуални бъдещи спорове за собствеността им.

Азбучни картотеки на притежаваните заглавия

Изгответе си две азбучни картотеки на притежаваните заглавия. Първата - по името на книгата, а втората - по името на автора. Изгответе си и каталог с опис на заглавието, автора, издателството, годината на издаване и жанра на съответната книга. За целта чудесна работа ще Ви свърши компютъра, ако разполагате с такъв. Каталога предлагайте на своите читатели срещу определена такса, за да си подбират по него заглавия за четене. Към каталога добавяйте и периодичен бюлетин с най-новите си издания и попълнения.

Преработвайте и допълвайте каталога си.

В края на годината преработвайте каталога, като вкарвате в него новопостъпилите издания и изваждате повредените и отпадналите. На този етап вече сте готови да започнете с разгласителната кампания - най-важния етап от дейността Ви. Много идеи как това се прави професионално можете да прочетете на този форум. А ако имате и свои идеи, спиделете ги в коментар към тази тема.

Регистрацията на дейността Ви

Относно регистрацията на дейността Ви, вече споменахме и обяснихме термина "Самоосигуряващо се" лице. По белия свят го наричат "Самонаето лице".

Поддържане на надомната библиотека

Специфичен момент в доброто поддържане на надомната библиотека е, че постоянно трябва да заделяте средства за:
  • -) закупуване на нови книги;
  • -) закупуване на стари, но интересни заглавия;
  • -) закупуване на допълнителни екземпляри от книгите, които най-често се търсят.

Правила и условия за наемане на литература

Изгответе си също, под формата на договор, правила и условия за наемане на литература. В него определете таксите - първоначална (встъпителна) и за една книга или за 100 страници. Не пропускайте да уточните, че пощенските разходи при изпращането на книгите в друго селище, са за сметка на читателя. Уточнете таксата за основния каталог и условията за абонамент за периодичните брошури с нови заглавия. Включете клаузата, че при необходимост може да променяте условията и тарифите.

Срокове за наемане на литературата

Необходимо е също да определите сроковете за наемане на литературата и неустойките при евентуално просрочие. За да избегнете в максимална степен опитите за кражби, внимавайте да регестрирате клиентите си в личния им картон с пълните им адресни и паспортни данни в т.ч. телефон, e–mail и др.

Гаранционен депозит

За ваша сигурност, бихте могли да обмислите включването на гаранционен депозит, особено за онези читатели, които заявяват повече книги наведнъж. За сериозни и редовни клиенти такива мерки обикновено не се налагат. Освен основната си дейност, можете да разгласите също, че изкупувате книги на старо - директно (без посредник).

Ако цените книгите, колекционирайте ги.

И накрая, една допълнителна идея. Ако Вие наистина цените книгите, започнете да колекционирате и да предлагате определени услуги и в това направление, като например изработването на луксозни кожени подвързии (по този въпрос разполагаме с ценна информация).

С течение на времето през ръцете Ви ще преминават много, различни и редки издания, заглавия и автори. Интересувайте се, събирайте информация, колекционирайте. Намерете хора с подобни интереси и обменяйте с тях информация. Това може да Ви носи отлични допълнителни доходи.

Работете със селата

И един последен съвет. Работете със селата. В последните години там хората освен някои вестници, нямат други възможности за четене. Включете ги в своята картотека, като им дадете определени отстъпки. Използвайте принципа на препоръките за намиране на нови клиенти. Желая Ви успех!
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.