Translate

сряда, 19 ноември 2014 г.

Термотрансферно фолио | dLambow


Термотрансферно фолио за доход от надомна работа с апликации


Какво е термотрансферно фолио?

Термотрансферно фолио е вид тънък лист от хартиено, PVC или полиуретаново фолио, което е покрито със специално термоустойчиво лепило. Този слой не е лепкав при нормална температура, но става лепкав при нагряване и залепва принтираното върху фолиото изображение или надпис върху плат от дреха - обикновено фланелка. При това облеклото или плата, върху които се пренася изображението, не се деформират. Логото, текстът, орнаментът и всяко друго изображение след термичен трансфер стават като част от тъканта, залепени върху нея чрез топлина (термичен процес - изглаждане с гореща ютия).

Същност на термотрансферния процес

Термотрансферният филм от фолиото се нанася термично (чрез термичен процес (термопреса, ютия) върху материала (дреха, плат, стикер...). Слоят от лепило върху фолиото в нормално състояние не реагира и е стабилен, но когато е изложен на висока температура, изображението се залепва плътно върху подложената тъкан. По време на процеса на пренасяне, тъканта не се влошава, а картината се слива идеално с продукта, без да се откроява от неговия фон.

Термотрансферно фолио за надомна работа с апликации
Надомна работа с термотрансферно фолио

Свойства на термотрансферните фолиа

Термотрансферните фолия се използва за термичен трансфер на апликации и стикери върху плат, облекло или хартия. В професионалните работилници се използват специални термични преси за прехвърляне на снимките върху плата, а при работа от къщи се използва обикновена ютия. Независимо от вида на термотрансферното фолио, то има определени характеристики, които влияят върху качеството на нанасянето и външния вид на крайното изображение върху тъканите.

Трябва да се вземете предвид следните свойства:

  • - дебелина на фолиото;
  • - импрегнирането на плата;
  • - цветова палитра на фолиото;
  • - марката - много производители по света се занимават с производство на фолия за термотрансфер - материалите на корейските и италианските производители се считат за най-качествени, но и китайските не са лоши, въпреки че малко им отстъпват.
  • - цвят на тъканта, състав на тъканта.

Основните предимства на термотрансферния процес:

  • - Термотрансферът е подходящ за абсолютно всички текстилни повърхности, за разлика от други аналози;
  • - Фолиата се режат на всеки плотер, могат да се използват и за надомна работа от къщи;
  • - Филмът не избледнява от излагане на слънце, не се влошава след много пранета и не се деформира при гладене;
  • - Изображенията и плата могат да формират релефно изображение и така се получава естествена картина;
  • - Разнообразието от фолиа ви позволява да приложите всякакви дизайнерски решения.

Видове термотрансферни фолиа

Ателиетата (най-често рекламни къщи), които печатат върху плат, имат няколко опции за материалите. Такова разнообразие ви позволява да изберете термичен филм за продукт, въз основа на неговите свойства и дизайн.
  • - Флекс фолио (Flex-film).
Това са основно меки термотрансферни фолиа с гладка повърхност, налични в широка гама от цветове.
  • - Флок (Flock)
Текстуриран термотрансферен материал с кадифено покритие.
  • - Еластично фолио
Особено гъвкави, разтегливи, подходящи за рисуване на шаблон върху тънки, капризни, деликатни материали.
  • - Сложни тъкани
За така наречените трудни тъкани, например, с водоотблъскващо импрегниране;
  • - Фолия със специални ефекти
В тази категория има богат избор. Те са лъскави, с блясък, огледални, метални, а също и холографски. Има и други ефекти, като тримерни 3D, които ви позволяват да направите лого, текст или чертеж, които да изглеждат реалистични и релефни.
  • - Светлоотразителни фолиа
Както подсказва името, те отразяват светлината. Широко използвани са при производството на работно облекло, както и за създаване на рекламни продукти или информационни табели.
  • - Светонатрупващи фолиа
Материалът натрупва светлина през деня и я отдава през нощта. Такива рисунки светят, така че фолиото се използва за маркиране, реклама и идентификация или предупредителни знаци.

Кое фолио да изберете, зависи от дизайна и предпочитанията на клиентите. Пълен набор от термофолиа, с които работите може да подредите в каталог и да го представяте на клиентите, за да изберат най-подходящите. 



Използване на термотрансферното фолио

Термотрансферно фолио може да се използва за надомна работа от къщи или в професионални ателиета и работилници. Оборудването за тази цел не е нито сложно, нито твърде скъпо, а на един начален епат, в случай на надомна работа, може да използвате даже и обикновена домашна ютия.

Плотер за рязане (или ръчна ножица)

Специализираните ателиета използват плотери (вид режещ инструмент) за рязане на фолиа. Това оборудване позволява да получавате приложения с миниатюрни детайли. Плотерът има лепилна подложка, която задържа термичния филм върху повърхността и предотвратява изплъзването му. Това гарантира точността на рязане. 

Плотерите се управляват компютърно, тоест могат да режат точно по скицата. Благодарение на това може да създадете произволен брой абсолютно идентични екземпляри. Изображенията могат да бъдат многоцветни. Но ако започвате дейността като надомна работа, на първо време може да режете с обикновена ножица (все пак, от по-добро качество).


Топлинна преса (или домашна ютия)

Освен това, за да работите с гъвкаво термофолио, имате нужда от топлинна преса (а някои го пряват в къщи, с домашна ютия за гладене). Ютията ограничава възможностите за приложение на термотрансфера. Идеята е термотрансферното фолио да се нагрее до висока температура (като се внимава плата да не прегори) и в същото време да бъде притиснато с лицето на апликацията към плата, така че да се извърши термотрансфера (термопренасяне) и изображението да залепне трайно върху тъкънта.

Надомна работа с апликации върху фланелки

Технологията за надомна работа по изработването и продаването на надписи върху фланелки и други текстилни артикули с апликации на култови, хитови или модни картинки или снимки, не е чак толкова сложна. Нещо повече - тя позволява да работите надомно и по поръчка, даже със собствени изображения на клиента. Практически няма никакво ограничение с каква (цветна) картинка ще работите. Всичко може да залепите върху подходяща фланелка или текстил.

Запасете с памучни фланелки.

За начало може да си осигурите само един набор от най-търсени фолиа. Така ще може да приемате и изпълнявате поръчки на клиентите, които ще ви носят на флашка свои снимки и изображения, а също и дрехата, върху която ще искат да им пренесете изображението. На един по-късен етап, когато вече сте усвоили технологията на работа, набрали сте известен опит - може да се запасите „наедро“ (например от Димитровградския пазар) с определено количество бели памучни (за да не прегарят от ютията) фланелки от различни размери, на възможно най-ниската едрова цена на пазара към момента.

Термотрансферно фолио

От магазин за канцеларски материали (Offiсe 1, Metro, Престиж и др.) може да се снабдете наедро (цяла кутия) с термотрансферно фолио (за пренасяне на картинки върху фланелки - T-shirts, чрез изглаждане с ютия - термотрансфер). Казваме всичко това, за да знаете какво точно да търсите - "термо-трансферно". Това означава такова, което се пренася чрез топлинен процес (изглаждане с ютия или термопреса) върху текстилен материал.

Икономичност при работа с термотрансферно фолио

Ако имате съмнения, вземете за начало само по няколко листа от различни термотрансферни фолиа. Пробвайте ги и едва след като се убедите, че ви вършат работа и процесът се получава, тогава вземете цяла кутия, наедро, защото ще е по-евтино. Едно от главните правила във всяка надомна работа е да осигурите икономичност, както във всяка друга работа, между другото. По този начин залагате повече пари да остават за Вас. И ако няколко стотинки Ви изглеждат дребнаво, то с годините те ще се превърнат в стотици левове.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.