Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

Успешно събеседване за работа.

Търсили сте работа и накрая сте намерили.

http://janedoeceo.files.wordpress.com/2009/02/sales-job-interview-need-to-knows1.jpgКанят Ви на събеседване, за да се запознаят с Вашата къндидатура, за да узнаят способностите Ви да изпълнявате съответната работа, да проучат потенциала Ви на работник. Събеседването е началото на отношенията между работник и работодател. Поради това си заслужава човек да се подготви сериозно, освен ако не иска да положи на риск назначаването си, особено по време на криза. Приказката гласи “По дрехите посрещат, а по ума изпращат.” Това е приложимо и към събеседването - първият делови контакт на страните по трудовия договор.

Подготовка за събеседването.

Планирайте своето представяне.

От всички съвети, с които ще се срещнете за този етап, най-важния е да планирате внимателно своето представяне. Преди да се явите на събеседване, непремено съберете основна информация за фирмата - в какъв бранш работи, какви са постиженията й, каква специализация има, какви са отговорностите на отдела, за който кандидатствате и по-конкретно на Вашата длъжност.

Подгответе се да отговаряте на въпросите.

Това ще Ви помогне благоразумно да отговаряте на въпросите, които могат внезапно да се появят по време на събеседването. Проучването Ви трябва да включва и потребностите на фирмата от един или друг вид специалисти, както и изискванията към тях. Не би било приятно да попаднете на специализиран въпрос, при който няма да разбирате за какво Ви питат.

Непоколебимост и увереност

Добър начин за подготовка е застанете пред огледалото и да се пробвате да отговаряте на предполагаемите въпроси. При това, непременно отбелязвайте своите реакции на един или друг въпрос. Непоколебимостта и увереността във Вашите отговори, без съмнение, е най-важния елемент от Вашето поведение. Работодателят иска да види пред себе си уверен в себе си кандидат, доколкото това е пряко отражение за способностите на кандидата.

Външен вид при събеседване.

Външният Ви вид ще има ключово значение, особено в началото на събеседването и е важно да остави добро първо впечатление за Вас. Едва ли ще спечелите нещо, освен пренебрежение, ако се явите на събеседване, облечени в дънки и маратонки. Обличайте се в съответствие с положението. За работа в административен офис, се обличайте в костюм и с вратовръзка. Естествено, не прекалявайте. Но все пак е да имате нещо в повече, отколкото нещо да не Ви достига.

Първото запознаване.

Има три основни правила, които трябва да съблюдавате при появяването си на мястото за събеседване:
  • -    При представяне съобщете името си ясно и разбираемо.
  • -    Установете пряк визуален контакт със събеседника си.
  • -    Стиснете здраво ръката му.

Основни моменти при събеседване.

Има няколко основни момента, на които събеседника Ви обръща внимание по време на разговора, които могат да разкрият човека повече, отколкото той сам би казал за себе си.
  • -    Постоянно движещите се ръце издават нервност на човека. Дръжте ги на масата или на коленете си.
  • -    Седете изправен на стола. Увереният вид говори за това, че добре се владеете.
  • -    Неконтролируемите нервни тикове лесно се забелязват от интервюиращия, а понякога Вие може и да не им обърнете внимание. Например, нервното почукване по масата, или ако постоянно се почесвате и пипате по лицето…

Типични въпроси при събеседване.

Всяко събеседване се състои от определн набор въпроси, подбрани специално за един или друг кандидат. Но в крайна сметка, повечето събеседвания се състоят от сходни и очаквани въпроси. Ето един примерен списък, който ще Ви позволи да разберете идеята за съставяне обичайните типови въпроси, които могат да ви зададат. Отговаряйте на въпросите ясно и разбираемо, като използвате колкото е възможно по-богат речников запас.
  • -    Какъв опит имате в работа по специалността?
  • -    Защо трябва да наемем Вас на тази длъжност?
  • -    Къде виждате себе си след 2, 5 години?
  • -    Назовете поне една от Вашите слабости?
  • -    Защо искате да работите в нашата фирма?
  • -    Какво Ви води при нас?
На всеки въпрос отговаряйте уравновесено, без да прибързвате. Важно е да запомните, че никога не трябва да предполагате, че работата е вече Ваша. Даже понякога могат специално да Ви разиграят такава ситуация, за да проверят реакциите Ви. Следете хода на събеседването от началото до края.

Видове събеседвания.

Съществуват много видове събеседвания, като се започне с предварителните и се стигне до окончателните. Всеки вид си има своите особености и изисква ралична подготовка. Но ако имате основния багаж от знания, това ще Ви помогне да преминете успешно през всяко събеседване. Отговаряйте честно и не бъдете прекалено (дразнещо) самоуверени. Успех!
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.