Translate

понеделник, 26 май 2014 г.

Доход с надомна работа


Мит ли са възможностите за доход от надомна работа?

Мини се не мине месец или тримесечие и по небосклона прогърмява поредния ултра корифей по отношение на възможностите за доход от надомна работа  и интернет пари. Тези дни попаднах на излеянието на demоnicеуe от края на 2010 година, озаглавено "Мит ли е надомната работа" със заканата в подзаглавието този мит да бъде развенчан от демончето (както вече споменах, с претенции за ултра компетентност по въпроса от последна и върховна инстанция, без право на обжалване или мнение).

В тази връзка ще уточня, че аз съм бизнес консултант по надомна работа от 1995 година насам, а с такава се занимавам от 1990 г., като от 1999 г. специално внимание обръщам на възможностите за интернет доходи и през целия този период от услугите ми са се възползвали около 90000 нуждаещи се от цялата страна и зад граница, факт проверен от компетентни органи. За това време не ми е известен друг експерт с подобна квалификация, освен различни хора с големи претенции, но с малък опит и възможности.

Успех при надомно начинание.

Преди да пристъпим по същество, нека да направим едно уточнение от изключителна важност за успеха на всяко едно начинание, в т.ч. и надомно. Очевидно, хората се делят на два вида - негативисти (черногледци, песимисти) и позитивисти (оптимисти). Негативистите постоянно и навсякъде обясняват защо една работа (даже ако им е възложена по трудов договор с осигуровки) не може да стане, докато позитивистите нищо не обясняват, а търсят и даже намират начини работата да стане (затова, обикновено, в интернет четете мненията на негативистите, а позитивистите не си губят времето, а работят по същество).

Лошото е, че балансът е нарушен и негативистите са около 96% от населението, а позитивистите - само около 4%. Това изцяло съответства на съотношението на успелите хора и тези, които се провалят в своите начинания. Когато човек се провали в едно начинание (каквото и да е то, в т.ч. и надомно), логично и естествено е за собствено оправдание да започне да обяснява защо не е успял, от което, естествено, няма ама никаква полза. Но ако надмогне желанието си да се оправдава и насочи енергията и времето си да опита отново, и отново, и отново, по някое време може да вземе, че даже и да успее.

Негативизма при търсенето на надомна работа.

Но кой е луд да се трепе с толкова работа отново, и отново, и отново ("то така (с работа) и баба знае"). Затова днес негативизма е придобил размери и мащаби на епидемия и представлява сериозна спирачка за развитието и прогреса, в т.ч. и за осигуряването на доходи. Ако искате да постигнете успех, да получите пари или да станете известни със свое постижение, намирате начин (чрез многократни проби) да решите проблем и да свършите възложената Ви работа. Само тогава ще получите нещо - признание, пари, удовлетворение. Ако обяснявате защо Вие не сте успели да свършите една работа или защо тя не може да бъде свършена и от други хора, първо - това е невярно, и второ - какво печелите Вие от това оправдание? Едно голямо НИЩО! Е, заслужавали си да се хабите за толкова малко?

И сега вече нека да пристъпим към един авторизирано-експертен прочит на темата: "Днес съм решила да развенчая митът Надомна работа в България", който продължава така: "и твърдя, че на 99% в България такова животно, като надомна работа нЕма." (Когато един човек не е експерт и се е провалил в едно или друго начинание и се е загубил в живота като цяло, не може да му се отрече, че прави всичко възможно на 99% да изглежда точен. Затова веднага ще опровергая горното твърдение с авторитетното изследване на вестник "Стандарт", заимствано и от редица други компетентни издания, че в България има около 500 000 (половин милион) хора изкарващи доходи с надомна работа, като това го правят постоянно, от десетилетия насам.

Но да продължим с изцепката: "Или поне реално не съществува." - (тук вече женицата чувства че се е поизхвърлила прекалено много и малко се позавръща), като продължава: "Криза е. Парите не стигат на никого. Няма жив човек ползващ интернет, който поне веднъж да не е написал в Гугъла ключовите думички "надомна работа" или "допълнителен доход". (Тук пак ще уточним, че отново според компетентни и професионални проучвания, 50% от българите никога не са докосвали компютър, пък да не говорим за интернет, а 96% от останалите стигат най-много до социалните мрежи и форумите, където нищо не се печели, освен че стават обект на мащабни маркетингови проучвания, без да разберат. Но разбира се целта не са фактите, а "защитата" на една изцяло грешна теза на провалил се човек, който си търси оправдание, за да може за чужда сметка да не изглежда чак толкова жалък в очите на заобикалящите го, без да разбира че ги подвежда и осакатява по този начин, при това безнаказано.

"Какво се получава като напишем в Гугъл за "надомна работа"? 

197 000 резултата за 0.06 секунди. Като бройка резултати-чудесно. Започваме да четем резултатите. Първи и разбира се платен резултат е платформа на стокова борса. Агитират ни да забогатеем с търговия на валута и петрол. Да забогатеем ли? Я пак? Дори и да сме с висше маркетингово образование и абсолютно наясно с валутната търговия, нейните котировки и дългосрочните предвиждания на покачванията и спадовете в цените, за да се стартира търговия е необходим солиден финансов първоначален капитал."

(Очевидно е, че на провалилия се човек абсолютно нищо не му пречи на черното да вика бяло, при това с имитация на компетентност и широта на възгледите. Веднага става ясно, че момичето е съвсем босо по въпроса с борсовата търговия, а то няма и как иначе да бъде - това не е маркетинг, а финанси и търговия, и с един замах отрича цялата световна борсова търговия, в която е факт, че ежедневно се "превъртат" трилиони от всякакви валути с невъобразими за нейното съзнание печалби (като тази на г-н Сорос от 1 милиард долара още в далечната 1987 г.). И не е вярно, че за да се включи човек в пазара са необходими огромни капитали, поради факта че съществуват интернет платформи за маржинална търговия, като някои от тях позволяват участие даже с депозит от 1 долар - идеалната надомна работа в чужбина, през интернет, даже без да знаете чужд език. Това доказва, че неграмотността е много агресивна и безочлива - внимавайте на кого се доверявате за мнение).

"Какъв е изводът? Ако разполагаме с капитал няма да си търсим надомна работа. 

Надомна работа си търсят обикновени хорица, без стартов финансов капитал и без особени умения." (Разбира се и извода е грешен и обикновените хорица са подведени по напълно безотговорен начин. Нали така? Ще потърсите ли отговорност от това момиче, че Ви заблуждава за възможностите за доход от маржинална търговия на форекс или на фондовия пазар, при положение, че това реално се прави ежесекундно и в цял свят от милиони трейдъри и то именно като надомна работа, през интернет, денонощно? Едва ли. Макар че това променя съдбата на хиляди хора към по-лошо).

"Да продължим с безплатните резултати. 

При тях може да се обобщи, че офертите за надомна работа се обособяват в няколко основни категории (тук вече започваме да звучим като научен анализ). Категория "Бошлаф", към която спадат всички оферти за забогатяване от гледане на реклами (да, но когато отворите един вестник, там също "гледате" реклами, без Ви плащат за това - по-скоро ми изглежда добра идея - ако от всякъде ще ме затрупват с реклама, поне да ми плащат за това, че я гледам, а не на посредниците), така наречените PTC сайтове, оферти за получаване на спам по пощата, за който ти се плаща нещо от порядъка на 0.0001$"

(Спамът е любима тема на некомпетентните хора в интернет, макар че в закона е съвсем ясно казано какво точно е той. Това не пречи да дамгосваме с епитета "спам" всичко което ни попадне пред очите, само и само да "доказваме" невярната си теза, че черното е бяло. Но правилото е такова, който не иска да го спамят, не си публикува e-maila публично. Ако Вие си публикувате адреса публично в интернет, това е официална покана към всички потребители - около 3 милиарда по света - да Ви напишат нещо. Ако не е така, защо ще си публикувате публично e-mail-а?)

"Оферти за обработка на електронна поща, 

което в превод означава ("превода" е грешен) същото, като горепосочените две оферти и предложения да си инсталираш на компютъра някой малък сладък и с нищо не пречещ троянец под формата на рекламен бар (въпрос на технология - "бисквитките", под най-различните им форми са официално използвана технология да събират от Вас всякаква маркетингова информация. Някои хора си нямат и на представа колко много са ясни и предвидими за съответните компетентни интернет оператори).

"От всичките изброени до тук единствено от PTC могат да се заработят няколко пробити долара и то за временно, преди сайтът да скамне. И то, ако човек е много упорит и спами нета с обяви (обявите не са спам, при положение, че се публикуват в съответните раздели на сайтовете за обяви за работа, които са създадени именно за това - но нали трябва да "докажем" тезата си и така всичко се представя очевидно изопачено), за да си набере реферали. (Малко хора разбират разликата между "работа" и "бизнес". Първото е когато сам го вършиш, а второто, когато убедиш някой друг да го върши вместо тебе.)

"Следващата категория - Плати си за да ти платят. 

В тази категория спадат всички матрици - истинската дума за тях е чисто и просто пирамиди ("пирамидална" е структурата на всяка една уважаваща себе си бизнес, военна или обществена организация в т.ч. и на правителството, но тази дума е сред любимия речитатив на неудачниците. Понятието се бърка с "верижни писма" или "верижни финансови схеми", което е съвсем друго и определено е финансова измама.), които те убеждават как, ако си платиш 20$ за членство и само трима реферали - хора регистрирали се под тебе - ще получаваш по 3000$ месечно (определено не убеждават в това, но на алчния човек не му се чете и така нещата му изглеждат доста по различно - като снизходително да се подписваш на "получил сумата", а в това време някой друг да върши работата).

"Тук спадат и платените сайтове за социологически проучвания на пазара - surveyes 

(опа, под ножа паднаха и всички социологически агенции, правещи социологически проучвания у нас и по целия цивилизован свят), които пък те убеждават как, ако си премиум член (това изобщо не е задължително) на тяхната общност ще получаваш проучвания по пощата, които ще ти носят доход от 150$ на ден (обикновено в такива случаи се използва думичката "до", а не "от", но кой да ги забележи тези особености на езика, пък и в офертите на тези сайтове далеч преди да се заговори за скъпите интервюта за по 150 долара, се говори за 5, 10, 15 и т.н. долари, които са обичайните и често срещани анкети). Вятър и мъгла (и с анкетите си има технология и правила, но трябва да се чете и да се изпълнява според изискванията е трудно - много по-лесно е да клеветиш в свободен стил, безотговорно и на воля - да, но вече няма да е така, поне в областта на надомната работа).

"За България платени проучвания от САЩ и западните страни никога няма по простата причина, че никой не го интересува мнението на потребителите поданици на сбутаната ни държава (националния нихилизъм не пречи буквално на стотици световни компании да инвестират и да печелят у нас - няма да им изреждам тук имената, те са очевидни за всеки, за да не им правя излишна и ненужна реклама, ала всички те са достатъчно отговорни към въпроса с печалбите си, поради което редовно правят различни социологични проучвания във всяка "сбутана" държавица по света, в която са решили да инвестират и да правят бизнес, в т.ч. и у нас).

"Тук още можем да изброим и повечето от MLM компаниите, 

които те задължават да си купиш стартов пакет, мостри, или хранителни добавки, за да си пълноправен член на компанията (никой, никого, с нищо не "задължава" - дали ще ползваш едни услуги, дали ще платиш за нещо, си е индивидуално и информирано решение на всеки пазарен субект. Друг е въпроса, че това ще го разберем след 100 - 200 години пазарна икономика, но такава ни е историята. Малко хора в България разбират понятието "франчайзинг", а без каталог и ръководство за технологията на дейността е невъзможно да се заработят доходи. Но повечето пишман "работници" се имат за универсални войници и дялани камъни и разните там ръководства ги използват за други нужди. Поради това винаги я докарват до под крушата без реализирана нито една продажба и без никакъв доход. Те не могат да разберат и да приемат по никакъв начин, че имат нужда от предварително обучение и от наставления. Това е все едно един човек с основно образование да се яви кандидат за счетоводител).

"Следващата категория е Доход на теория - 

 Тук ще поставя офертите, при които има теоретична възможност за доходи. Тук в България такива оферти има за дистрибутор на парфюми, на алое вера, пробиотици, диетични храни или козметика. Продуктите са истински -да, но лошото при тях е, че всеки ги предлагат и никой не ги купува (тезата "хората нямат пари" - тя е сред любимите за всеки некадърник. Фактите са други - хората имат пари, но ги харчат за неща, които са им нужни - комуникация, интернет, бензин, храна, козметика … но обичат да пазаруват от достоверни и компетентни източници. А за да си купят от Вас козметика, преди това трябва да ги спечелите като сериозен, компетентен и достоверен доставчик).

"Естествено тук в пълна сила е пак MLM пирамидата 

(както казахме вече, понятието "пирамида" е сред любимия арсенал на некомпетентния неудачник - млм не е пирамида и вид мрежови маркетинг - "от уста на уста", но нали трябва да оправдаем по някакъв начин провала си, нищо че чрез млм милиони хора по света заработват доходи, някои от които за милиони в различни валути). И най-голямо впечатление прави, че всички дистрибутори не си предлагат продуктите сами, ами си търсят поддистрибутори с надеждата някой друг будала да успее да ги продаде вместо тях (така правят и всички работодатели - наемат хора да работят вместо тях). Не си струват усилията. (при 96% неуспели хора, които постоянно си обясняват защо работа не може да бъде свършена, вместо да се запретнат и да я свършат, извода звучи логично и само обяснява защо този вид хора никога не стигат до реални доходи - защото правят все това - обясняват защо работата не може да бъде свършена).

"Другата категория е Измамници 

(много хора по този начин се изживяват като "Върховния съд" на Република България, като забравят основното правило "невинен до доказване на противното". Така самите те извършват престъпления като клевета, изнудване, рекет, заплаха, тормоз…, но даже не го осъзнават, докато не си намерят майстора да ги осъди и да им вземе всичко - апартамент, кола, спестявания за компенсация - вече доста нахалници, в т.ч. и някои журналисти пострадаха по този начин заради клеветите си. Но и тогава не разбират, че всъщност престъпниците и измамниците са те самите. За да не попадате в тази ситуация, ако някой Ви измами, веднага подавайте официален сигнал на компетентните органи. Вие не сте компетентен орган и не можете да лепвате присъди на когото и да било. В САЩ, даже когато някой пред очите на полицаите извършва престъпление, те го арестуват, но го наричат "заподозрян").

"Тук класацията оглавява някой си г-н хххххххх и заблудената му глутница от така наречени "маркетингови мениджъри". По всички сайтове за обяви предлагат надомна работа с лепене, бизнес от личният ви GSM, отглеждане на палми или алое, изработка на хартиени торбички или рекламни сувенири и то този род безсмислици. (всичко изброено по-горе са съвсем реални пазарни продукти, носещи съвсем реален доход на около 500000 надомници, според изследването на в-к Стандарт и не знам какъв човек трябва да си, за да кажеш, че подаръчната торбичка или задължителния по закон стикер на български език са "безсмислици" - всъщност, знам - некадърник).

"Имат си надлежно написан каталог с цени (съвсем правилно, така е според Търговския закон) обикновено в уърд формат (има си хас да е ръкописен). Офертите струват от 20 до 200 лв (чудесно, има и оферти, четеш - ако ти харесва - купуваш, ако ли не - чао!). Лошото е, че хората се доверяват и си плащат (горките хора, пак са "принудени" и "задължени" да плащат против волята си, нещо, което според авторката е очевидна "безсмислица" (това не Ви ли обижда вече, да Ви изкарват толкова неграмотни, при това анонимно, без правото Ви да възразите??). И за парите си получават котка в чувал. Четох как един наивник дал сума ти пари за три коренчета алое, което след една седмица изсъхнало (както алоето, така и жен шена, а също и амаранта и всяко друго растение си има технология на отглеждане, а има една държава - Холандия, която само от бизнеса с лалета и други цветя печели милиарди евро годишно и техните цветя обикновено не изсъхват, макар че ги дистрибутират из целия свят, в т.ч. и в България. Друг е въпроса, че ако ми трябва алое, отивам при приятели и те ми кършнат клонче за присаждане) Убедена съм, че далеч не е само той. Докато има наивници, такива хора ще просперират. (Бизнес консултантите са на голяма почит и скъпо платени по целия свят, но само в България такива не ни минават - вижте отношението към г-н Дянков, нашият финансов министър, експерт от световна класа).

"А сега, тук е категорията на истинската надомна работа 

(най-после я намерихме - вероятно тази, която е под 1%). Да все пак има такава, но тя е само за хора с умения (вероятно се има предвид, че изброените по-горе торбички, стикери, алое и т.н. са за хора без умения - а дали именно липсата на умения и нежеланието да се четат и изпълняват инструкции не е причината за провал с доходите поради некомпетентност? А-а-а, сакън! - Мамят ни!). И не за България (отново глупости - влезте в интернет и навсякъде, където срещнете български сайт, той е правен от български специалисти, живеещи у нас. Става дума за хиляди такива IT специалисти, които не само че правят всичките милиони сайтове на български език, но даже работят и за чужди фирми. С някои от тях се срещна новия ни президент - г-н Плевнелиев и така стана ясно, че те имат по 20 - 30 милиона!!! клиенти и със сигурност печелят много. Но така е когато човек не си губи времето за простотии и негативизъм, а намират начини и средства за да се справя!).

"Това е работа за

  • програмисти,
  • дизайнери,
  • уебмастъри,
  • писатели и
  • преводачи.
(именно, точно такива специалисти в България има много и те заработват доста пари, в много от случаите - надомно, а съвсем често си вземат и надомна работа по специалността). Длъжността се нарича "фрийлансър". Фрийлансърът е човек, който продава уменията си. Но не ги продава в България (напротив, преди всички ги продава в България, а освен това - и по света). Сайтът с най-много оферти за фийлансъри е http://www…../ (има доста такива, но даже и без сайт става, стига човек да търси начини, а не оправдания). В него има поръчители (работодатели) и изпълнители (фрийлансъри) за определен вид работа.

"Примерно изработка на джава скрипт (ужас терминология). 

Изпълнителите наддават (бидват) за да получат поръчката. Регистрации се приемат свободно и от всички държави, никой никого не е спрял, но друг е въпросът - възможно ли е човек да се добере до поръчка (за некадърника е абсолютно невъзможно - например, аз имам нужда за моите сайтове от фрилансер за писане на теми - как мислите, ще дам ли поръчката си в ръцете на това момиче??? И тя не знае ли, че такива работодатели проучват изпълнителите си и като видят кой какви ги пише из форумите, отдалеч ги заобикалят? Най-простото нещо в интернет е да се провери кой, какви ги е писал - по-горе стана дума за технологиите. Истината е, че могат да проследят активността Ви във всеки един момент, с точност до един квадратен метър - от къде, какво и как, колкото и да си мислите, че сте анонимни. Всъщност, в интернет няма анонимност - следят Ви от милиони места, още щом тръгнете към компютъра си. Въпросът е има ли от какво да се притеснявате?)

"Има и български еквивалент на този сайт 

 (разбира се, че има и то много, но не са за всеки), но там оферти почти няма (не че няма, а не са за всеки, а само за проверени и доказани професионалисти, които с половин дума разбират и знаят какво правят, а не обясняват с часове по форумите и социалките защо работата не може да се свърши и кой им е крив за това). А в чуждите конкуренцията е убийствена (така е, ние още не сме видели какво е това конкуренция, а плачем, че няма работа, а представете си какво ще е след още известно време). Всеки фрийлансър си има рейтинг (дойдохме си на думата - а сега си представете какъв е рейтинга на авторката на това величествено изследване за надомна работа и кой работодател или заявител ще се възползва от нейните услуги!)  според количеството и качеството на изпълнени поръчки. Сетете се сами, ако сте начинаещ дали ще ви изберат за извършител на поръчката (ако сте начинаещ и без опит - 100% сте без работа, а ако единствените Ви "мостри" за компетентност са само клевети и "анализи" по форуми и блогове - съвсем никой, за вечни времена).

"И така в обобщение: Надомната работа в България поне засега е само мит 

(освен онези 500 000 случая, които според вестник Стандарт от десетилетия заработват малко или много реални доходи, всички семейни фирми, които на 100% са регистрирани на домашен адрес,, всички счетоводители, фрилансери, проектанки, архитекти, финансисти, брокери, инженери, учители и т.н. и т.н., които си носят работа и за в къщи или направо са се организирали като надомна работа, но за всичко това човек все пак трябва да има очи и желание да се справя, а не да се оправдава и клевети).

1 коментар:

  1. Фактически, надомна работа може да се реализира почти във всяка професия, като се разположат тези знания в интернет и най-малко започнат да носят доходи от рекламните експозиции.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.