Translate

вторник, 24 юни 2014 г.

Малко предприятие ли е вършенето на работа от къщи?

Държавата има проблем при дефиниране понятието за малко предприятието, 

въпрос, който не е решен еднозначно в икономиката и практиката и на други страни, поради което възниква голямо разнообразие от всевъзможни становища, концепции, модели и определения, какво трябва да се разбира под това и при всички тези случаи възможностите за работа от къщи отпадат от подобни класификации и не са обект на разглеждане и подкрепа.
В тази връзка, твърде различни са и подходите за определяне размера на съответната икономическа единица, като в някои случаи се ползват повече от петдесет статистически критерии, като:
  • - численост на персонала,
  • - обем на произведената продукция,
  • - размер на реализираната печалба,
  • - стойност на основния капитал,
  • - пазарен дял,
  • - степен на специализация.
голяма част, от които са не приложими за нуждите на насърчаване и стимулиране на възможностите за надомен труд, като в различните държави от ЕС големината на подобни показатели е даже още по-разнообразна и объркваща, в т.ч. и приемане на регулации от държавата, които поставят индивидуалните предприемачи за надомна работа в неравностойно и неблагоприятно положение. Според сега действащите критерии на държавата,

вършенето на работа от къщи 

би могло да се разглежда не като „малко" и даже не като „микро", а като миниатюрно предприятие, която обикновено се върши от дома, от един човек, с подръчни средства и материали. Когато и държава стигне до това заключение, може би ще погледне с други очи на възможността по този начин да се осигури препитание на около 450 хил. семейства в България, чрез съответно насърчаване - освобождаване от данъци за първите 5 години, поемане на част от осигурителните вноски, насочване на консултантска помощ за развитие на дейността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.