Translate

неделя, 22 юни 2014 г.

Отглеждане на палми | dLambow


Отглеждане на палми - надомна работа с домашен разсадник за палми


Какво е палма?

Палма, или палмови, или арекови (лат. Arecáceae, Pálmae, Palmáceae) е семейство едносемеделни растения, представени предимно от дървесни растения с неразклонени стволове, в които се получава първично удебеляване (тоест удебеляване поради дейността на протодермата и основната меристема). Съществуват и редица видове, които се характеризират с тънки пълзящи или катерещи се издънки (например представители на рода Calamus). Семейството включва 185 рода и около 3400 вида.

Описание на палмите

Стволът на палмата обикновено не се разклонява, като доста често палмите имат вид на храсти. Някои представители на растението нямат надземни стъбла, а само листа, които се издигат над земята. Дебелината достига 1 метър, височината - до 50-60 m, в същото време сред палмите има пълзящи лиани със стъбла с дебелина 2-3 cm и дълги до 300 m. Листата са или перести (кокосова палма, финикова палма, палма лисича опашка, хауя, хамедорея и др., двуперести в кариота), или ветрилообразни (чамероп, трахикарпус, палма ливистон и др.).

Разпространение

Областта на естествено разпространение на повечето палми са тропиците и субтропиците. Особено много видове палми растат в Мадагаскар и Колумбия. В Европа, в Испания и Южна Франция, расте клекналата ветрилова палма хамеропс (Chamaerops humilis), която издържа на студове до -12 градуса по Целзий, а в южната част на континентална Гърция и в Крит има горички от критска финикова палма ( Phoenix theophrastii).

(кликнете картинката за увеличение)

Отглеждане на палми с надомна работа
Отглеждане на палми


Използване на палмите

Палмите са широко култивирани като селскостопански култури (финикови палми, кокосови палми). Основно се използват плодовете на много видове палми, а също и дървесината от тях. Плетените мебели са изработвани от ратан и някои други палми. Палмовите листа традиционно се използват за направата на покриви на някои азиатски сгради и беседки, плажни "гъби", шапки и др. Освен това различни видове палмови дървета се използват широко като декоративни растения (включително в градинарството и на закрито). В много култури палмите са били символ на победата и мира.

Доходи от надомна работа по отглеждане на палми

Да се занимавате с отглеждане на палми, като възможност за допълнителен доход от надомна работа, е чудесна идея, достъпна почти за всяка уважаваща себе си домакиня, дори и за най-бедните, стига обаче:

  • - Да сте положително настроени;
  • - Да сте достатъчно търпеливи;
  • - Поне малко да сте предприемчиви.


Стайна палма
Стайна палма

Кои са основните принципи за надомен бизнеса с палми?


- Минимални разходи

За да си ги позволите без да Ви притесняват мислите за евентуалния риск и загуби. По-големи средства ще вложите
  • - първо, когато от собствена практика сте сигурни, че няма да ги загубите и
  • - второ - когато ги имате в разположение.

- Широко достъпни материали

Така че да не изпитвате затруднения с доставката им и това да се окаже препъни камък в развитието на дейността Ви. Но даже ако по някаква случайност се случи в момента нещо при Вас да липсва, обадете ни се и ние ще Ви помогнем с доставка, по допълнителна уговорка.

- Сигурност

За начало, инициативата ще осъществявате като съпътстваща надомна работа (като самонаето лице) за да не рискувате излишно (всеки бизнес носи определен риск). Всичко купено със заделените минимални средства буквално ще изконсумирате, а за дейността ще използвате онова, което обикновено се изхвърля, така че даже и да не спечелите, няма да сте на загуба.

- Оползотворяване на част от собствената Ви жилищна площ

Така че освен разходи (данъци, такси, поддръжка..) тя да започне да Ви носи и реални доходи.

- Стайни палми с минимални грижи

Стайните палми изискват полагане на минимални, леки и безопасни (5 - 20 мин. дневно) грижи, които да не пречат на основното Ви занимание или работа.

- Принцип на „снежната топка" или „бизнес ябълката".

Т.е. може постоянно да реинвестирате част от приходите в постепенно разширяване на дейността до превръщането й след време в мащабен надомен бизнес.

- Достъпност

Широко достъпна технология, не изискваща първоначална подготовка или специално образоване. Т.е. всичко необходимо за започване и развитие на този надомен бизнес е описано подробно в настоящата разработка.

Негативни фактори

Всичко до тук е съвсем точно казано, но въпреки това имаме проблем. В какво се състои той?

- Подозрителност

В подозрителността и предубедеността към всичко, което някой друг Ви предлага. Това са качества заложени във всеки от нас природно, още повече, че сме българи и още повече, че през последните 15 - 30 години знаете в какви условия бяхме поставени. Тези качества понякога ни предпазват, но много често ни поставят бариери към възприемане на новото, а в случая - на доходното. Така сами се лишаваме от редица възможности за излизане от проточилата се вече безизходица.

- Предприемчивост

На някои хора, психическите сили и физическата им устойчивост стигнат само за да прочетат някоя идея, като например за отглеждане на палми в къщи. Успяват само да я прелистят „през пръсти" и да кажат: „Ами аз това си го знам...",но след това, въпреки, че си го „знаят" не предприемат нищо за реализацията, липсва им каквато и да е предприемчивост. И всичко това са реални неща, които се случват макар, че предлаганата дейност е действително лека, достъпна, приятна и изгодна. Но така е устроен човека. Ако не намерите сили да го преодолеете, жалко.

Все пак, който

  • - с позитивна настройка и светли мисли в главата,
  • - изучи спокойно,
  • - приложи стриктно инструкциите и
  • - търпеливо дочака резултатите,
ще остане наистина удовлетворен. Истинския успех обаче ще постигнат само тези, които дочакали първите резултати, без да се изкушават от нуждата да похарчат спечеленото, ще го реинвестират отново в същата дейност, и така постепенно ще развият един мащабен бизнес от къщи, използвайки най-добре наличните ресурси и дадености.

Има ли насрещно търсене на палми?

Малко по-горе разгледахме възможностите и "рисковете" да започнете надомно производство, създавайки домашен разсадник за стайни палми. Даже веднага и без отлагане да го приложите и в най-скоро време да отгледате палми за продан, все пак остава въпроса - ще има ли кой да ги купува? Разбира се, в нашите условия не става дума да произвеждаме 60 метрови палми, нито даже такива за добив на плодове (фурми, кокосови орехи...).

Тази дейност ще е фективна, ако разгледаме палмите като декоративно растение (цвете) за озеленяване на домове, заведения и офиси и за създаване на екзотична обстановка. Така поставени нещата, вече придобиват логичен завършек - потребители на размножаваните от вас палми могат да бъдат както индивидуални купувачи (частни лица, бизнеси или обществени структури), така и многобройните магазини и пазари за цветя.

Райско кътче

Много често, задъхани в горещия стресов работен ритъм на ежедневието, ние (хората) мечтаем за кътче, където можем да се отпуснем и спокойно да си отдъхнем. За повечето от нас такова райско мечтано място включва: вода, прохлада, зеленина и хармония. Хармония в природата около нас и между нас и природата. Затворени в клетки от бетон, тухли и панели, ние чувстваме нужда от такива мигове всеки ден.

Романтика и природа в дома

Къде можем да ги открием? В крайградската вила, в китната селска градина, на излет в планината... Романтиката не е чужда за никого от нас. Но не всеки има тези възможности. Затова през последните години настъпи бум в развитието на дейносттите по озеленяване на съществуващите и новостроящите се домове, офиси, заведения, магазини, обществени сгради и места. т.е. след като ние не можем да отидем и да живеем сред природата (както е било хилядолетия наред), „докарваме" природата при нас - в дома си, в офиса, в заведенията...

Екзотични стайни палми

Особена роля в това отношение, по разбираеми причини (и Пушкин е казал, че: „... самотния бор през дългите северни нощи мечтае и сънува далечна палма в пустинята) играе екзотичната тропическа растителност. Хората вече осъзнават, че и най-модерно обзаведената къща без зеленина и природа в нея, е мъртва. Зеленината дава живот на планетата и на дома ни. Навлизането на толкова много екзотични тропични оранжерийни цветя през последните години привлече хората към представителите на влажните тропици.



Допълнителни доходи от отглеждане на палми


Цветя от цветарски магазин

Най-лесният начин да се снабдите с тропически цветя е да ги закупите от специализираните цветарски магазини. Но така вместо да спечелите, ще похарчите пари, а и не всеки има тези финансови възможности. Тогава как с обещаната „тънка" първоначална инвестиция бихме могли да превърнем нашия дом или балкон в очарователна градина, съчетала красотата и аромата на китните български цветя с екзотиката на тропическите растения?

Екзотичен кът в къщи с домашни палми

Как да създадем екзотично тропическо кътче в дома си? Как сами да се заемем с тази дейност? Какво ни пречи? За всеки начинаещ са необходими известни начални познания за грижите по отглеждане на цветята и палмите, които можете да намерите в приложената инструкция. А за тези, които имат опит в тази дейност е дошъл момента да я приложат по описания начин и да спечелят от нея. Нека започнем, както Ви обещахме, стъпка по стъпка:

Надомна работа с отглеждане на палми


Стъпка №1: Подобрете своите познания за палмите.

Запознайте се подробно с настоящата тема и инструкцията по-долу, като не се поддавате на негативизма. Особено внимание обърнете на отглеждането на стайни палми, в надомни условия.

Стъпка №2: Пригответе си сума за "инвестиране".

Решете каква сума в рамките на 5 - 10 лв. бихте могли да заделите за вложение (инвестиция). Колкото сумата е по-малка, толкова по-добре, поради две причини:
  • а) по-малко ще рискувате;
  • б) по-добре ще възпитате търпението си - основно качество за този, а и за всеки друг бизнес, без което успеха е невъзможен!

Стъпка №3: Купете фурми.

С 2/3 от сумата закупете фурми (сурови, захаросани). В момента се предлагат свободно няколко вида от тях и те могат да се закупят от почти всеки магазин или търговска верига за хранителни стоки в почти цялата страна. Единият вид са директен внос от Тунис или от други производители на фурми, предимно в арабския свят и се продават в опаковка, съдържаща около 30 броя. Те са по-качествени като храна. Вторият вид се пакетира в България и се предлагат в различни опаковки. В нашия случай ще ни свършат работа и едните и другите, но за предпочитане е втория вид поради три причини:
  • а) по-евтини са;
  • б) опаковат се в България и с търговеца могат да се установят делови контакти за още по-голяма отстъпка в цената, ако след време решите да разширите дейността;
  • в) за по-големи количества, бихте могли да договорите с търговеца вноса на фурми от различни сортове!

Стъпка №4: Изконсумирайте фурмите.

Те са полезни и вкусни и до тук можем да смятаме, че парите са похарчени полезно и нищо не сте загубили (нито загуба, нито печалба). Но при яденето внимавайте да не повредите костилките, защото тях ще използваме и от тях ще дойде печалбата. Причината е, че като всяко семе, в тях е съхранена безброй битове драгоценна генетична информация, която при добро отношение и правилен подход, може да ни дари с чудесни екзотични палми, превърнали се в момента в хит в озеленяването на обществени места и сгради, магазини, заведения, частни домове. Даже преди време, един български вицепрезидент бе подел инициативата за няколко години да се засадят поне 1 000 палми по българското Черноморие.

Стъпка №5: Снабдете се с малки пластмасови чашки.

С останалата 1/3 от първоначалната сума закупете необходимото количество малки пластмасови чашки, но не от най-малките (за кафе), а от тези, които са по-високи. Проблемът е дълъг корен при палмите, толкова дълъг, че след време се навива около дъното на чашката, но все пак е нужно да има и определена височина. Поради естествените условия, в които е поставена палмата (пустиня, суша, жега), тя пуска дълбок неразклонен корен, растящ надолу. Затова по-дълбоките чашки, саксии или пластмасови бутилки (с изрязано гърло) вършат по-добра работа. Разбира се, най-бедните ще си спестят и този разход (беден човек - жив дявол, още повече българин).

Но!!! използването на вече употребявани чашки от заведения или на празни кофички от кисело мляко може да доведе до неблагополучия в дейността. Какъв е проблема? Използваните чашки са замърсени и в последствие ще доведат до мухлясване, заразяване, заболяване и брак. Този риск е по-малък при новите чашки. Ако все пак решите да пестите, то поне почистете и измийте кофичките идеално (особено тези от кисело мляко) и по възможност ги стерилизирайте с гореща вода, но пластмасата не издържа твърде високи температури. Имайте предвид също, че кофичките от кисело мляко (което също ще изконсумирате) са по-широки (диаметър 9 см) и така те ще Ви заемат по-голяма полезна площ.

Стъпка №6: Място за надомно отглеждане на палми

Определете за дейността 1-2 кв.м от най-топлото и осветено от дневна светлина място в собственото си жилище, особено ако прилагате идеята през зимните месеци. Обърнете внимание да се обезопасите откъм наличието на въздушно течение. Макар, че не Ви съветваме да пришпорвате събитията (по-горе описахме поради какви причини), ако все пак сте твърде предприемчиви и започнете с по-голяма инвестиция, за да спестите скъпоценна площ, бихте могли да използвате стелаж.

Така с един стелаж, поставен на топло пред прозореца на площ от 0,5 кв.м, Вие ще можете да използвате реално 2-2,5 кв.м полезна площ. Но за най-бедните, които не разполагат с подходящ стелаж, разхода от 46 000 лв. за закупуването на нов, ще се окаже твърде голям хап за начало. Затова използвайте по-бавния вариант, с който обаче се стига по-далеч. Или импровизирайте на първо време със собственоръчна изработка или нещо друго подходящо.

Стъпка №7: Засадете костилките от палми

Стриктно спазвайки тази инструкция и отделяйте ежедневно от 5 до 20 минути (според количеството на заложените палми) най-вече за поливане, пулверизиране, но също и за борба с плевели, вредители и други леки грижи по отглеждането, спазвайки стриктно инструкцията. Внимание! След мръсните чашки, следва втория препъни камък. Чакането! Три-четири месеца ще поливате и ще изгаряте от нетърпение, а от чашките нищо няма да се показва.

Палмите поникват бавно. Особено ако са поставени в по-сурови естествени условия. Тогава поникването може да продължи и 2-3 години. Тези 3-4 месеца са основния проблем, с който ще се сблъскате. Работата ще бъде лека, приятна, безвредна, но .... няма да има резултат. Това ще Ви изпълва със съмнения. Ще бъде ли, няма ли да бъде? Но тези, които проявят необходимото търпение и спазват указанията, ще бъдат богато възнаградени с една добра „реколта".

Стъпка №8: Започнете да продавате палмите

Най-нетърпеливите могат да започнат още през 5-6-ия месец, когато е поникнал около 10 см само първия лист на палмата. Но в този случай цената надали ще е по-висока от 0.50 лв. за бройка (на входа на Пловдивския панаир вървяха като топъл хляб). Ако изчакате първия лист да порасне 15-20 см или да се появи и втори лист - цената ще се увеличи на 1.00 - 1.50 лв./бр. Палма с два листа около 10-20 см може да се продаде и по 2.00-2.50 лв. Палма с две листа по 20-30 см или с три листа по 10-25 см върви около 3.00 лв. и т.н. Ако изчакате 3-4 години, когато палмите ще се развият добре като малки дръвчета, цената им може да достигне 12 - 20 лв. и повече за бройка (тогава пак преизчислете % на печалба!).

Най-добрата стратегия е да започнете продажби на стайните палми при първа възможност, но да продължите постепенно така, че да продавате палми, на различни стадии на развитие, на различни цени, като си запазвате най-добрите за няколко годишно отглеждане. Продажбата ще е следващия препъни камък. Някои хора ще напълнят къщата си с палми, но опре ли въпроса до продажби, загубват и ума и дума и изпадат в паника. Не се притеснявайте! Време имате достатъчно. Никой не Ви гони. Проявете и този път търпение. Ако на едно място Ви откажат, опитайте на друго.

Част от идеите са посочени по-горе. Важно е търпението и увереността да не Ви напускат и рано или късно ще успеете. Успеха наистина ще дойде! Най-лесно е да продадете продукцията си наедро, на цветарски магазин. Така, вероятно ще вземат цялото Ви количество, но на по-ниска цена. Другият известен вариант е да я предложите на общинските пазарите по цени на дребно, но ако през деня работите или имате други ангажименти, най-добре е да се споразумеете с постоянен продавач, срещу комисионна, да продава вместо Вас.

Ако сте започнали с малка инвестиция, най-добре е да се опитате да реализирате продукцията си в по-късен стадий на развитие, на по-висока цена и директно - за озеленяване на:

  •     -) офис;
  •     -) магазин;
  •     -) заведение;
  •     -) частно жилище;
  •     -) обществена сграда;


Предложете продукцията си директно на:

  •     -) архитекти;
  •     -) дизайнери по обзавеждане;
  •     -) проектанти на жилища и др. сгради;
  •     -) озеленители (в някои предприятия има такива, назначени на щат);
  •     -) еколози.


Използвайте разлепени съобщения и безплатните талони за обяви в редица местни и национални вестници и в интернет

  •     -) Практична домакиня;
  •     -) Жена;
  •     -) Рибар;
  •     -) Наслука;
  •     -) Куриер 5 - О"кей;
  •     -) Позвънете (София и Варна) и т.н.


Основно внимание обърнете на добрия търговски вид на палмите!

От продължителните грижи, чашките с палми придобиват неугледен вид. Погрижете се за добрия външен вид както на палмата, така и на саксията. Избърсвайте редовно, но внимателно листата. Почистете добре саксийката. „Облечете" я в премяна от цветна хартия, станиол или плат. Импровизирайте! Пресаждане на палмата (извършено съгласно правилата в инструкцията) в нова, чиста и красива саксия, макар и скъпо (заради новата саксия), значително ще повиши цената на палмата.

Продажбата на палмите придружавайте с добре оформена и напечатана инструкция по тяхното отглеждане. Винаги оставяйте телефон на клиентите си, за да Ви потърсят, ако се наложи. По този начин, на езика на маркетинга, се казва, че Вие добавяте, при една и съща цена, допълнителна стойност към продукта си, като предлагате нещо повече от конкурентите си (услуги като инструкция, телефон за справки или нещо друго). Ако палмите Ви са добре гледани, не правете компромиси с цените. „Дръжте" цените, най-малко на нивата, които тук Ви препоръчваме. Не подбивайте пазара! Така подбивате собствения си труд и го обезценявате. Клиенти има за всяка стока!

Така ще продавате по цени надребно и ще спечелите най-много. Ако след време разширите дейността или още от самото начало заложите голям брой, в реализацията, много полезна може да Ви бъде нашата разработка №3 за директния маркетинг, която ще си поръчате от нас с 20% допълнителна отстъпка, като досегашен наш клиент. Основното предимство на тази разработка е, че тя ще Ви даде възможност да набирате по специален начин клиенти не само от Вашия регион, но и от цялата страна, особено ако живеете в малко селище с ограничен пазар.

Домашна палма
Домашна палма

Стъпка №9: Реинвестирайте в още палми.

Не се изкушавайте получените от продажбите пари да изхарчите за текущи нужди. Проявете и този път търпение и реинвестирайте (вложете отново) спечеленото в развитие на дейността. Купете (или си направете от подръчни средства) стелажи, купете готова пръст, торове, препарати. После си направете малък парник и накрая ще се окаже, че сте изградили от нищото един цял самостоятелен бизнес, при това все така много печеливш. Големият бизнес не се изгражда с много пари, с кредити или с удари - изведнъж, а с много ум и търпение, точно така както ние Ви го описваме (доверете се на многогодишната ни консултантска практика).

И така! Обърнете внимание на колко места употребихме думата „търпение" и всичко написано до тук е изпробвано от десетилетия, като палми отглеждат много ентусиасти из страната и с всеки изминал ден те растат и цената им се увеличава. Но малко от тези ентусиасти стигат до идеята да продават своята продукция. Вярно е, че някои от нещата, описани тук, може би си ги знаете от преди. Но истината е, че това не е било достатъчно и все нещо не е достигало за да превърнете тази идея в строен, последователен, стабилен и печеливш бизнес. А тук точно за това става дума. Нещо повече! Ако някой направи сметките отново ще получи печалба в много по-високи проценти. Това е така защото ние многократно сме се застраховали:
  •     1) представили сме по-ниска кълняемост от реалната;
  •     2) калкулирали сме разходите Ви за вода и някои други консумативи;
  •     3) смятали сме с по-ниски продажни цени от реалните;
  •     4) заложили сме по-ниска печалба в случаите когато броя на засаждения е по-голям и т.н.

Но даже и пълен провал да постигнете, учете се от грешките си. Повторете отново и отново по почина на именитата Нешка Робева - повторения дотогава, докато се постигне изпълнение „БЕЗ ГРЕШКА". Основно правило в бизнеса е, че колкото повече и по-тежко сте се проваляли, толкова по-добре можете да развиете в последствие своя бизнес, стига да сте се учили добре от грешките си!

И накрая: не се изкушавайте да прибързвате и да превръщате тази дейност в основно занимание. Това е съпътстваща, допълнителна дейност. В интерес на Вашата сигурност е в никакъв случай да не се отказвайте от досегашната си работа, поне в началото. В бизнеса е така - нищо не е напълно сигурно, винаги съществува риск. Но в случая, както вече казахме и повторихме, основния риск ще бъде Вашето търпение!

Инструкция: Как сами да отглеждаме палми?


Могат ли тропически палми да виреят у нас?

Палмите са се оформили като главен представител на тропическите растения. Те са едно от най-големите тропически семейства едносемеделни и са много разнообразни - от величествени дървета до нискорастящи или пълзящи (лиановидни) видове. Могат да виреят и в естествени и в оранжерийни условия. За южните страни палмите са важен, понякога единствен източник на материали и храна, осигуряващи съществуването на човека. За северните страни те са красиви, екзотични растения, символизиращи тропика - великолепни украшения за оранжерии и паркове, градини и сгради.

Тропични палми подходящи за България.
В България палми могат да растат наред с цитрусите, бамбука, кактусите и др. субтропични растения. Това са Сhamaerops humilis и най-вече Traсhiсarpus gortunei. Някои са убедени, че при сериозни опити и други видове напълно успешно могат да презимуват по Южното Черноморие и долината на р. Струма напр. Финиковата палма, която издържа до -14С. Най-успешни опити по отглеждане на палма в естествени условия в България са постигнати с Traсhiсarpus fortunei. Тя издържа до -30С. Екземпляри от този вид растат у нас на открито над 40 години в Пловдив, Благоевград, София, Балчик и др.  Навсякъде по топлите ни райони може да се отгледа тази палма, но при определени условия.

Условия за отглеждане на палми

  • 1. Палмата да е отглеждана предварително 3-4 години в саксия. Семената могат да се вземат от друга палма, растяща навън .
  • 2. Да се засади на защитено от ветрове място, на дълбока почва, като се спазват изискванията, като при овошките.
  • 3. Засаждането да стане през март-април.
  • 4. През лятото да се полива обилно с вода. Наторяването се отразява много добре.

Каква палма да си изберете?

Много видове палми могат да се намерят вече в България. Най-често срещаните могат да се разделят на две групи:

1. Видове студоустойчиви палми

  • - Сhamaerops,
  • - Traсhiсarpus,
  • - Phoenix,
  • - Washingtonia и др.

2. Видове топлолюбиви палми

  • - Kentia (Кенция - най-разпространена),
  • - Howea,
  • - Areсa,
  • - Сoсos,
  • - Сhamadorea,
  • - Rhapis,
  • - Livistona

Каква палма можете да отгледате сами?

Фурмите са плодове на финиковата палма (Phoenix). Тя е пренесена от Северна Африка. В Европа обикновено се отглежда канариензис, който е специално създаден градински вариант (Phoenix сanariensis). Както става ясно от названието, неговата родина са Канарските острови. Там тя достига до 15 м височина, но при домашно гледане, след много години, може да нарасне до 3 м. Нараства бавно и поради това не се деформира в стайни условия. Преди засаждането е необходимо да извършите и някои подготвителни работи.

1. Инструменти

Осигурете си най-необходимите инструменти за отглеждане на цветя - лопатка за пръста, съд за поливане, пулвелизатор за овлажняване на въздуха и измиване на листата. Можете да си ги закупите от магазините. За пулвелизатор можете да използвате и стари шишета от разни препарати (за почистване на стъкла например), но само след много прецизно измиване.

2. Подберете саксията.

Каква да бъде тя? Палмите изискват тесни и дълбоки съдове. Ако изберете класическата глинена саксия, ще трябва да свикнете с мисълта, че тя е много лесна за чупене и тежка. Често я нападат разни лишеи и мъхове, затова е необходимо периодически да се дезинфекцира. Но тя пък позволява на растението да диша, задържа част от полятата вода и после я връща (до голяма степен) на цветето. 

Глинената саксия предварително се накисва 24 часа във вода. Пластмасовите саксии са по-леки и удобни за пренасяне и манипулиране. По-рядко се поливат цветята в тях. Но и те си имат своите недостатъци: по-неустойчиви са, стареят по-бързо от глинените, пречат на корените на палмите да дишат.

3. Подгответе саксията за засаждане.

На дъното й насипете дренажен слой от натрошени парчета от керемида, стара саксия или ситни камъчета. Така дупките на саксията няма да се запълват с пръст, излишната вода ще се отича, корените ще се проветряват и няма да загниват.

4. Подгответе почвата.

Палмите обичат тежка хранителна саксийна почва.
Най-лесният вариант е да закупите готова от цветарските магазини. Това е най-удобно за начинаещите градинари. Ако искате сами да приготвите почвата, можете да ползвате следните препоръки:

  • - от градинска почва, листовка и торф в съотношение 3:1:1;
  • - чимовка, листовка, торф в съотношение 2:1:1;
  • - парникова пръст.


5. Подгответе семката

Костилката на фурмата за засаждане е нужно да накиснете 24 часа в топла вода. След като приключите с тези подготвителни етапи, можете да преминете към засаждането.

6. Засаждане на палмите

  • 1. Подгответе саксията с добър дренаж - начукани парчета керемида или стара саксия, отгоре едър пясък или камъчета.
  • 2. Осигурете подходящата почва - от цветарските магазини или сами.
  • 3. Време за засаждане - април-май, в периода от новолуние до пълнолуние.
  • 4. Температура - min 20С; редовна 25-30С.
  • 5. Засаждане - костилката се поставя вертикално, като горната й част е на дълбочина 3 см.
  • 6. Поливане на палмите - редовно, необилно (избягвайте преполята палма).
  • 7. Време за поникване - около 3-4 месеца. Търпение - костилката пробива трудно и се формира дълга, коренова система.
  • 8. Засадете повече семена - не всяко пониква.

Докато търпеливо чакате поникването на вашите палми, добре ще бъде да си припомним някои основни изисквания при отглеждането на цветята.

7. Поливане на палми (избягвайте преполиване)

  • - Кога да поливаме? Най-верният отговор на този въпрос е редовно. Растенията не бива да се засушават.
  • - Как да поливаме? Достатъчно, но не обилно, без преполиване. Не поливайте около корена на палмата, а покрай стените на саксията. Един час след поливане, излейте изтеклата в подложката вода и забършете дъното на саксията да не плесенясва.
  • - С каква вода да поливаме? Дъждовната вода е най-полезна за растенията. Тя не съдържа хлор и варовик. И понеже не вали всеки ден, трябва да потърсите друг начин.

Оставете водата за поливане да престои поне една нощ. Можете да я омекотите омекотите като изсипете останалия чай в нея. По този начин ще изпълните и другото изискване - водата да не бъде студена, а със стайна температура.

Ще споделим и някои секрети на поливането:
Цветята ще се чувстват много добре, ако ги полеете с торфен шербет или отвара от картофи, боб, грах и др. Не изхвърляйте водата, в която сте ги варили. Оставете я да изстине и полейте цветята с нея. Тя е богата на минерални соли, необходими за цветята. Не изхвърляйте водата и от домашния аквариум. С нея също можете да поливате цветята. Поливането зависи и от сезоните. Палмите са топлолюбиви и сухоустойчиви растения, но през лятото изискват много вода. Поливат се всеки ден, а при много високи температури и сутрин и вечер в хладните часове.

През зимата се поливат по-рядко (2-3 пъти на седмица) и с хладка вода. Младите се нуждаят и от висока въздушна влажност. Ако стаята се отоплява, пръскайте листата с вода по-често. Мястото на палмата се определя от източника на светлина - слънцето. Палмите са светлолюбиви и някои видове издържат на слънце, но почти всички саксийни палми се развиват най-добре при така наречената шарена сянка. Цветята не бива да се поставят на течение, защото и те, също като хората, се разболяват и умират. Ако сте ги поставили върху каменен или мраморен под, ще бъде необходима пластмасова или дървена скара.

Палма в саксия
Палма в саксия

8. Температура.

И ето в един прекрасен ден виждате зеленото шило на поникналата палма! Палмите се развиват бавно и дълго време запазват декоративните си качества. За да можете да й се радвате дълги години, трябва да се справите и със следните нововъзникнали въпроси: При каква температура се отглежда палмата?

През лятото понася естествените температури. През зимата трябва да бъде на прохладно 12-14С. Ако помещението се отоплява, трябва да няма резки колебания в t (много горещо и студено), а да се поддържа равномерна топлина. В този случай трябва често да се пръска с вода, а старите листа да се изтриват с влажна гъба.


9. Подхранване.

Добре е да се подхранва 3-4 пъти годишно в периода от май до септември. Използва се разтвор от минерални торове (може и естествени). В периода от октомври до март не бива да се подхранва. Трябва да се остави да си почине.

10. Пресаждане на палми

Пресаждането е много важен момент за цветята и особено за палмите. Прието е до 6-8 год.възраст растенията да се пресаждат всяка година, а по-възрастните - през 3-4 години. След като се извърши пресаждането, саксията се почиства на сенчесто място и се полива, за да започне вкореняването. Хубаво е през този период, в продължение на седмица, надземните части да се пръскат с вода.

Пресаждането се извършва само напролет. Когато палмата порасне (след 7-8 г) е необходимо напролет да проверявате цветето. Ако страда от "пролетна умора", ако корените са обхванали цялата пръст, ако палмата е замряла, пресаждането е повече от необходимо.

5 етапа за пресаждане на палми

  • 1. Диаметърът на новата саксия трябва да е с 2 см по-голям от този на старата.
  • 2. На дъното на саксията се насипва дренажен слой от ситни камъчета, чакъл или натрошени парчета от счупена саксия. Така корените на палмата ще се проветряват и няма да загният.
  • 3. Растението се хваща внимателно и лекичко се изважда от саксията заедно с пръстта. Ако не излиза, ръбът на саксията се почуква внимателно в края на масата.
  • 4. Старата пръст се отстранява внимателно (ако е твърде стара и изхабена), за да не се увредят корените.
  • 5. Растението се поставя в средата на новата саксия върху слой пръст, саксията се допълва догоре, като пръстта се притъпква плътно около растението.

11. Болести по палмите

Растенията, както и хората, боледуват. Но изцяло изсъхнали палми не бива да допускате, защото това означава, че почти напълно сте ги лишили от грижи. Предложената таблица за типични признаци на заболяване може да ви помогне в грижите.

Признак 1. Листа със засъхнали върхове.

Причини:
  • -сухият въздух
  • -недостатъчно поливане
  • -студеният въздух
  • -повреди от докосване
Лечение: Пръскайте редовно листата с вода, особено през зимата.

Признак 2. Пожълтяване на долните листа

Причини: Защо жълтее палмата? - Недостатъчно поливане
Лечение: Корените не трябва да засъхват в никакъв случай през летните месеци.

Признак 3. Листа с кафяви петна.

Причини:
  • - бактерийна инфекция
  • - повишено количество вода
  • - внезапно охлаждане (течение)
  • - използване на много твърда вода
Лечение: Отстранете повредените листа. Подобрете условията на отглеждане. Използвайте дъждовна или преварена вода.

Признак 4. Покафеняване на долните листа.

Причини:
  • - ако изсъхват масово
  • - прекаляване с поливането
  • - нормално е да отмира по 1 лист при интензивен растеж
Лечение: Изчакайте го да изсъхне напълно и го отрежете. Подобрете условията на отглеждане.

12. Палмови вредители

Цветята имат не само приятели, но и врагове. Това са вредителите. Затова ги преглеждайте често, особено, ако са се оклюмали, или листата им са се свили. Не се притеснявайте. Палмите не са застрашени много от посочените вредители. Но въпреки всичко, информацията, която ви предлагаме, не е излишна.

Вредители 1. Въшка-бяла пухеста и щитовидна.

Как се откриват? Нападат младите части и се крият в пазвата на листата. Могат да се видят с просто око.
Препарати:
  • - японски широкоспектърни инсектициди, препаратите "Сумитион" и "Сумиалфа".
  • - памук,натопен в спирт или ракия.

Вредители 2. Акари - миниатюрни паячета.

Как се откриват? Не могат да се забележат с просто око - растенията изсветляват; около тях започва да се вие паяжина.
Препарати: С японския препарат "Нисаром". Вода с накиснат чесън.

Ключови съвети за отглеждане на палма при домашни условия в саксия.


  • Температура:
- през зимата около 15-20С за топлолюбивите и 8-15С за студоустойчивите видове. Температури под 0С може да причинят измръзване и на студоустойчивите палми, ако се отглеждат в саксия;
- през лятото саксийните палми не понасят много високите температури.

  • Светлина:
- някои видове издържат на сянка, но почти всички саксийни палми се развиват най-добре при т. нар. шарена сянка.

  • Вода:
- много важен е добрият дренаж на саксиите. През зимата почвата трябва да е леко влажна, а през пролетта и лятото - обилно навлажнена. Да не се задържа вода в корените!

Въздушна влажност:
- ако стаята се отоплява, пръскайте листата с вода възможно най-често.

  • Пресаждане:
- пресаждайте палмите само когато корените им са изпълнили саксията. Почвата трябва добре да се утъпква.

  • Размножаване:
- от семена (костилки)!

При температура на почвата 25-28С. Поникването често изисква повече от 3-4 месеца и по правило е трудно.

Тази инструкция за отглеждане на палми в домашни условия с оглед да си осигурявате допълнителни доходи с надомна работа от къщи, обобщава много опит и търсения за отглеждане на растения и подбора на най-важното и най-достъпното за отглеждане растение. Но даже и да не си осигурите доходи, все пак си остава радостта и удоволствието, които изпитваме, като си отглеждаме сами палми. Но освен насладата, да се надяваме, че и ще спечелите от тази възможност. Ще отгледате своите палми и ще доставите радост не само на себе си, но и на своите близки и приятели.

----------------

10 коментара:

  1. Домашните палми са едни от най-популярните домашни растения в цял свят. Те осигуряват атмосфера на величествена тропическа пищност, съвместими са с леки грижи и устойчивост към промени, с каквито могат да се похвалят малко домашни растения.

    ОтговорИзтриване
  2. Винаги, когато гледате кино или телевизионно предаване, може да Ви направи впечатление,че на заден фон се виждат различни екзотични растения, в т.ч. и палми - много често. Същото е и когато посещавате търговски център, МОЛ, ... Не е изключено на всеки етаж да забележите изискани видове палми. Същото е в хотел, в ресторант, в банка... Всъщност, имали обществена сграда, в която да няма някакво озеленяване като елемент на интериора. Е, това вече не Ви ли навежда на мисълта, че тези палми не падат от небето, а някой ги произвежда и доставя? Въпросът е - защо това да не сте Вие и именно Вие да припечелвате, при това не лоши пари, от развъждането и доставката на палми. Ако това Ви интересува, връщайте се редовно в тази тема за повече информация и подробности по отглеждането им.

    ОтговорИзтриване
  3. Време на цъфтене за финиковата палма е късната пролет и ранното лято. Цветовете й нямат декоративна стойност, поради което е добре да се отстраняват.

    ОтговорИзтриване
  4. Оптималната осветеност за палми идва от ярки, но разсеяни слънчеви лъчи. А за да съхраните симетрията на растението, препоръчително е на всеки две седмици да го завъртате около вертикалната му ос на 180 градуса.

    ОтговорИзтриване
  5. Появата на жълти или бежови петна по листата на палмите през лятото, говори за излишно осветяване. По възможност, трябва да го намалите.

    ОтговорИзтриване
  6. Поливане.
    В периода от април до август честотата на поливане на палмите трябва да е такава, че почвата да не се подсушава. А през есенно-зимния период трябва да се стига до леuо подсушаване. В същото време, трябва да се наблюдава дали върховете на листата започват да жълтеят и чернеят. Ако това се случва, палмата получава излишно много влага.

    ОтговорИзтриване
  7. Подхранване на палмите се прави през април месец с тор за стайни растения. Честотата на торене е веднъж на две седмици. Ежемесечно, в периода на вегeтация, се извършва подхранване с микроелементи, като по този начин се избягват някои характерни проблеми, свързани с дефицита на хранителни елементи.

    ОтговорИзтриване
  8. При недостиг на азот в почвата, симптомите за дефицита са, че листата на палмата стават светло зелени и растението преустановява растежа си. Решението е да се направи подхранване 9торене№ с азот съдържащи торове.

    ОтговорИзтриване
  9. При дефицит на калий, по листата на палмите се появяват петна с бронзов цвят. Симптомите се появяват най-напред върху старите листа и постепенно се разпространяват и по останалите. С времето петната загниват и по краищата на листата се появява некроза, след което листа изсъхва и смачква - листата и жилките се обагрят в оранжев цвят. В този случай е нужно подхранване с калий съдържащи торове.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При дефицит на манган, както и при дефицит на калий, симптомите се проявяват най-напред върху старите листа. Типичен признак е широката светло жълта ивица по края на старите листа, при това център на листа остава в отчетливо зелен цвят.

      Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.