Translate

неделя, 29 юни 2014 г.

Отказах се!

„Отказах се!" 

Милиони хора по планетата си казват това всеки ден поради най-различни причини. Някои се отказват още преди да са започнали, а други даже нямат никакво намерение да започнат (предварително са се отказали). Практиката показва, че болшинството хора не са способни на каквито и да са по-специални и целенасочени усилия. Ако започнато от тях не стане от първия път, те се отказват и повече не опитват.

Нещо повече, започват да проповядват около себе си и да агитират поне още 10 души също да не опитват, като влагат голямо старание в намирането на подходящи аргументи и оправдания. Подмамени от атмосферата на TV - игрите, където рекламата тръби с пълна сила колко лесно е да се спечелят големите пари, хората правят несъзнателна аналогия и с действителността и ако не „спечелят" още отначало, се отказват почти веднага.
Разбира се, вероятността да се „спечели" в тотото е 1/13000000, от този порядък е и вероятността във всяка друга „игра", но това е толкова „малка" подробност, че никой не си прави труда да я коментира или съобразява. А хората си мислят, че всичко е като при тотото - пускаш фишчето и на следващия ден прибираш Джак-пота (който е най-малко 6 млн лв - за по - малко, даже не си правят труда да участват). Това е подход, обречен на провал.

Без труд, без усилия, без проби и грешки, нищо хубаво не ни очаква. 

В този смисъл лесни неща в живота няма. Истината е, че когато се проваляме, ние всъщност сме положили твърде малко усилия - 1000, 100000 или даже 1000000 пъти по-малко отколкото са необходими, за да успеем. Успехът представлява концентрирани в една точка усилия за продължителен период от време. За да концентрираме в една точка усилия, необходимо е да се откажим от много други неща в живота. Ако не го направим, рано или късно се отказваме (обикновено - съвсем рано) от всичко.

Тези, които постигат най-голям успех, са се отказали от най-много други неща. Заслушайте се в интервютата със спортисти - шампиони, пък и с всеки друг преуспял човек. Всеки от тях е трябвало да „жертва" много други свои интереси, за да постигне резултати в избраното едно направление. Това е тайната и ние да успеем. Един известен изобретател от преди 100 години е трябвало да направи над 5000 опита в продължение на няколко години, за да открие и патентова електрическата крушка. Ако се беше отказал на 4999 опит, сега нямаше да си светим с електричество.

Да се замислим върху това. Ние не можем да притежаваме целия свят. 

Един живот може да ни стигне, концентрирайки усилия в едно направление, да успеем само в едно дело, при това с много „лишения". Не е възможно да имаме всичко, да не се лишаваме от нищо и да успеем. Затова въпросът е „Важно ли е за нас да успеем?" И ако отговора е категорично „Да!" тогава се запрятаме, защото наистина ни чака много работа.

Но ако постоянно се питаме за какво ни е това, с което се занимаваме, кой ще има полза от него и т. н. - по-добре да не се тормозим. Резултатът е предизвестен - Отказах се и провал. Има едно място, което е пълно с хора, които са се отказали. Да не си го пожелаваме. Напротив, именно затова е добре да споделяме помежду си своя опит в работата по десетки хиляди възможности за изява, за да се предпазим от напразни илюзии и разочарования, че успеха може да ни споходи от нищото. Успехът иска отдаденост! Това е решението! Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.