Translate

четвъртък, 19 юни 2014 г.

Кои са 7-те тайни за търсене и намиране на престижна и добре платена работа?

Търсене на работа.

Най-добрите възможности за намиране и заемане на добре платена работа и търсени работни места обикновено не се рекламират във вестниците, нито се подават за регистрация в бюрата по труда. Затова е необходимо да придобиете по широк поглед при търсене на работа. Истинско умение е правилно да продавате труда си и така да си осигурявате изгодно работно място. Помислете. Най-известните специалисти не търсят работа, заграждайки и отговаряйки на обяви.
  • Те получават изгодни предложения.
  • Умеят да се изтъкват по подходящ начин.
  • Винаги намират начин да се представят подобаващо.
  • Ползват всеки случай да си създават и реализират необходимите контакти.
Вие също бихте могли да използвате част от техните похвати, за да изграждате кариерата си (има разлика между работа и кариера). Ето и някои конкретни вътрешни техники за намиране на подходяща работа:

1) Използвайте колегиални връзки в своята професия и на работа.

Свържете се с всичките си приятели (относно създаването на връзки в обществото има доста какво да прочетете - не го спестявайте). Кажете им, че си търсите нова по-подходяща работа. Помолете ги да споделят това със свои познати. По този начин новини като тази, се разпространяват бързо. И Ви носят възможности и информация.

2) Оглеждайте се за ново изгряващи фирми - работодатели.

Преглеждайте бизнес-страниците на вестниците и в Интернет. Така ще научите кои фирми бързо се разрастват. Когато откриете такива фирми в своята област, напишете им едно писмо, чрез което да им се представите. Контактувайте със съответния собственик, с директора или с личен състав. Така ще попаднете в полезрението им, много преди те да са обявили, че търсят съответната длъжност.

3) Станете свой собствен трудов агент и си търсете работа без посредник.

Агенциите по труда си изкарват прехраната, като търсят подходящ персонал за работа в определени фирми. Преглеждайте вестниците за обяви от такива агенции, търсещи хора от Вашия бранш. Периодично им изпращайте своята професионална автобиография. Така те ще Ви картотекират и ще Ви имат предвид, много преди да пуснат обяви за дадена длъжност.

4) Изявявайте се, публикувайте в своята област и обогатявайте своята автобиография.

Много често работодателите ще Ви питат какъв опит имате в дадената област, имате ли публикации, разработки, постижения ... Погрижете се навреме за такива и си ги документирайте прилежно. Те могат да Ви окажат безценна услуга. Предложете се на различни печатни издания като местен експерт по въпроси от Вашата област. Изказвайте мнения, четете доклади, пишете статии, уведомявайте за новости и куриози, участвайте в клубове, форуми, събрания... Изпращайте актуални статии в местните вестници и ... събирайте публикациите.

5) Направете си собствен професионален уеб-сайт, блог или форум в Интернет.

Поставете там своята автобиография, снимка и всякакви препоръки, публикации, доклади, с които разполагате. Вече има начини това да не Ви струва нищо, а така ще получите възможност да контактувате и с чуждестранни работодатели (разбира се - на английски език).

6) Рекламирайте се на трудовия пазар.

Публикувайте обяви, че търсите работа, но само в подходящи и реномирани издания. И само ако са оформени съвсем професионално. Не хабете време и пари за публикации, които се четат от хора на Вашето ниво. Разберете какво четат работодателите във Вашата област. Там публикувайте.

7) Фокусирайте се в своята професия.

Не пишете на кой да е. Фокусирайте усилията си само в онези направления, които съвпадат с Вашите интереси и възможности. Постоянно увеличавайте квалификацията си. Задълбочавайте познанията си. Следете пресата, публикациите, форумите, симпозиумите.

И накрая още един бонус - 8) Станете член на професионални сдружения, 

асоциации, клубове във Вашата област. Поддържайте активни контакти с останалите членове. Не разбирайте горните техники и препоръки за търсене и намиране на добре платена и престижна работа като някакъв вид автоматични гаранти за заетост., защото назначаването Ви и заплатата Ви не зависят от техниката, а от личните Ви качества и отношение. Не е важно дали знаете техниките, а дали ги прилагате творчески и продуктивно, така че да Ви вършат реална работа. Желая Ви успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.