Translate

четвъртък, 17 юли 2014 г.

Имате ли дневник за контрол над разходите, за да не живеете натъмно - вид домашно счетоводство?

Домашно счетоводство.

Дневник за контрол над разходите.
Някои хора живеят и работят цял живот "на тъмно", без да си водят дневник за контрол над разходите (което си е един вид домашно счетоводство) и така не са наясно от какво губят и от какво печелят и кои са им основните разходни пера. Затова би било добре да запълните тази празнина и се научете как да го заведете, за да си изясните с негова помощ за какво харчите най-много, дали разходите Ви са обосновани и по този начин да излезете най-после и Вие "на светло" по отношение на своите финанси и най-вече в тяхната разходна и приходна част. За начало си задайте няколко въпроса:
  • 1) С какво се хранихте вчера за закуска, обяд и вечеря? А преди три дни?
  • 2) Колко и какви хляба, мляко, месо сте купили през последния месец?
  • 3) Колко сте похарчили за дрехи и лекарства през последната година?
Запишете отговорите върху лист хартия и го огледайте внимателно, защото той най-нагледно ще Ви покаже степента на Вашата "слепота" и затъмнение по отношение на Вашите приходи и разходи. Съответства ли написаното на действителното положение? Не се ли заблуждавате? Имате ли представа колко брашно, захар, яйца, лекарства, дрехи ... Ви трябват седмично, месечно, годишно? Как се променят вашите потребности според сезоните: например ток, парно, разходи за почивка ...

Живот "на тъмно".
Ако Вие не знаете отговорите на тези въпроси, или имате само бегла представа, това означава, че Вие живеете на тъмно, слепешката. А това определено води до хроничен недостиг на средства във Вашия бюджет, или до още по-лошото - задлъжняване. Най-простият начин да излезете от това състояние, е да си заведете дневник за контрол над разходите под формата на "халваджийски" тефтер на принципа "дал Кольо, взел Кольо".

Създайте си приходно разходна документация в семейството.

Как да стане това?
  • 1. Вземете още днес първия тефтер или тетрадка, който Ви попадне под ръка и отгърнете на първата страница. Запишете и подчертайте датата.
  • 2. Впишете всички разходи за деня - стоки, услуги, развлечения ......
  • 3. Впишете с червено всички приходи за деня - заплата, приходи от продажби на стари вещи, печалба от тото, акции и т.н.
Пишете най-малко веднъж дневно, вечер когато вече не се очакват други разходи. Отбелязвайте само реални разходи и постъпления. Например, ако сте сключили договор на изплащане за пералня, впишете само първата вноска, а не цялата сума. В края на седмицата правете обобщение по характерни групи:      храна, лекарства, такси (ток, телефон,вода....) деца, развлечения и т.н. Вие си ги уточнете. Накрая обобщете общо разходите и приходите за седмицата:
  • приходи .............лв.;
  • разходи .............лв.
Обобщавайте разходите и приходите си в края на седмицата, месеца, тримесечието, шестмесечието, годината. Много скоро ще забележите закономерностите и изведнъж ще започне да Ви "просветва". Така ще добиете едно безценно знание за собствените си приходи и разходи. Следващата стъпка е планирането. След като знаете от кое колко Ви трябва за месеца, може да си го закупите предварително, като получите заплата или аванс.

По този начин постигате два ефекта:
  • 1. Избягвате риска в края на месеца да останете без важен продукт.
  • 2. Можете да пазарите "наедро" и да търсите отстъпки в цените.
Ако Ваши роднини, приятели, или съседи прилагат същия подход, ефектът за Вас може да стане още по-голям. Дотук описахме елементарната форма за къщно счетоводство. Следващата стъпка е да използвате компютър. Ако нямате такъв крайно време е да се сдобиете. "На старо" цените са съвсем приемливи. Огромното предимство на компютъра е във възможността да се борави с огромни масиви информация. Тогава вместо да правите най-общи групи: храна, дрехи и т.н. ., може много да увеличите броя на групите. Например:млечни, месни, хлебни, плодове, зеленчуци и т.н.
Потребителски синдикати за лични икономии.

Програми за домашно счетоводство.
По този начин ефекта от знанието Ви многократно ще се увеличи. Съществуват цели програми за домашно счетоводство, а също и такива, които да приспособите според своите нужди. Върхът на този метод обаче е Интернет. В Интернет съществуват потребителски синдикати от по няколко милиона членове. Това им позволява съвместно да пазарят наедро, като отстъпките понякога достигат до няколко пъти от цената надребно. Но освен това Интернет позволява и да продавате, при това на добра цена, Ваши вещи, умения, или продукти (гоблени, плетива, шевици, дърворезба, рецепти и мн. др.).

Установяване на домашно счетоводство.
А това вече влияе и на приходната част на Вашия бюджет. Всеки се дразни от липсата на ред в държавата. Но всеки трябва да въведе ред най-напред при себе си като веднага установи за себе си домашно счетоводство под формата на "халваджийски тефтер" или дневник за контрол на приходите и разходите в личния или в семейния бюджет. След това научете и други да го правят. Създайте потребителски синдикат и така гласът Ви ще започне да се чува (в това число и по време на изборите) Ако нещо още не Ви е ясно - питайте, проучвайте, споделяйте и решение ще се намери винаги!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.