Translate

четвъртък, 17 юли 2014 г.

Рентабилност е комплексния показател за икономическа ефективност на една дейност, работа или бизнес.

Същност на понятието за рентабилност.


Показател за икономическа ефективност - доходност.

Рентабилност като понятие произхожда от немски език "rentabel", което означава доходен, печеливш и е показател за икономическа ефективност на производството или предприемаческата дейност като цяло, с множество разновидности за осъществяване на различни видове икономически анализи и на различни нива във фирмената йерархия и бизнеса. Най-общо, това е отношението на приходите към разходите или себестойността на продукцията. Или ако трябва да го изразим с цифри, то формулата за рентабилност изглежда така:
R = P / Ra
Където
  • R - е рентабилността,
  • P - е печалбата,
  • Ra - са разходите или себестойност на продукцията, формиращи печалбата.
Което означава отношението на приходите на предприятието към разходите за производството и реализацията на съответната продукция. Желателно е този показател винаги да остава по-голям от единица. А ако е по-малък от единица, това е предупреждение за задаващи се проблеми.

Комплексен икономически показател.

Рентабилността е комплексен показател за използване на материалните, трудовите и паричните ресурси и природните богатства, с които разполага бизнеса и показва неговото състояние, при което приходите от реализация на предлаганите стоки или услуги покриват разходите за тяхното производство или доставка. Или казано по-професионално, това е нормата на печалба в доходите.

Видове рентабилности.


Критерии за икономически анализ и сравнения.

Рентабилностите биват различни видове, според това на какво ниво правим икономическия анализ. Те могат да бъдат свързани с активите, с капитала, с продажбите или с други фактори в производството, но винаги показват ефективността от използването на съответния аспект в реализацията на бизнеса.

Сравнение на рентабилности.

Като се сравняват различните рентабилности, може да се прави анализ и да се вадят заключения за ефективността и тесните места в организацията на всеки бизнес. А когато се говори за рентабилност на бизнеса, в което влиза както производството, така и реализацията,, то в случая се подразбират сметките за ефективност и доходност на дейността като цяло.

Commodity Rentabilitet

Ако се говори за Commodity Rentabilitet, то това са сметките по отношение на получаваната печалба към сумата на разходите за производството на дадената стока (себестойността). В този случай може да се пресмята и различни видове откупваемост на използваните средства.
 

Приложение на показателя за доходност и ефективност.


Ефективност на производствените разходи.

В производствените разходи могат да влизат изразходваните парични активи за придобиване на оборудване, разходите за техническо обслужване и ремонти, амортизационните разноски, всички разноски за разплащане с наетия персонал за обслужване на съответното оборудване или цех, като в това влизат не само заплатите, но и всички осигуровки, застраховки, социални доплащания, болнични и т.н.

Финансова рентабилност.

Затова при избора на финансиране за една или друга сфера на дейност на дадена фирма, предприемача винаги трябва да прави сравнителни варианти пресмятайки всички възможни разходи и главно - тяхната възвръщаемост, отчитайки показателите за рентабилност. Защото може да се окаже, че при едни и същи разходи, в зависимост от това къде са направени, може да се окаже, че тяхната откупваемост се различава в пъти.

Възвръщаемост от развитие на дейност.

Затова трябва да се залага на развитието на такава стопанска дейност или бизнес, където предполагаемия икономически показател за рентабилност е най висок, а евентуалните рискове от получаването на загуби са най-малки. В тези случаи е и най-вероятно да се осигури и то с голям успех, странично финансиране на фирмата с голяма вероятност за бърза възвръщаемост.

1 коментар:

  1. Защо е нужно да се смята рентабилност на разходите за производство?

    Има много и различни видове показатели за рентабилност и всеки от тях се пресмята за специфични нужди и цели. Един от вариантите е да се правят изчисления, като се дели печалбата (която е равна на приходите минус разходите П - Р) на разходите и това се изразява в проценти. Пресметната по този начин, рентабилността показва не просто колко печелившо е едно производство или дейност, а съвсем конкретно - колко се печели на базата на единица разходи за дейността (от колко лева разходи - колко лева печалба се получава). Това вече е доста по точно за да служи за определяне на ефективността на разходите за производство.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.